x

Redzepi, Atala, Bottura - wielcy gastronomii na jubileuszowym Madrid Fusión 2022

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    11.02.2022

Dwudziesta, jubileuszowa edycja kongresu Madrid Fusión zaplanowana jest między 28 a 30 marca 2022 roku w centrum targowym IFEMA w Madrycie. Wydarzeniu po raz drugi towarzyszyć będzie Międzynarodowy Kongres Wina MF Wine Edition oraz kongres cukierników Pastry Fusion.

Uczestnicy Madrid Fusion 2022: René Redzepi, Antonia Klugmann, Rasmus Munk, Atsushi Tanaka, Eric Vildgaard, Matteo Baronetto, Denise Monroy and Santiago Lastra. Zdjęcie: materiały prasowe
Uczestnicy Madrid Fusion 2022: René Redzepi, Antonia Klugmann, Rasmus Munk, Atsushi Tanaka, Eric Vildgaard, Matteo Baronetto, Denise Monroy and Santiago Lastra. Zdjęcie: materiały prasowe
Po raz dwudziesty w historii Madryt stanie się gastronomiczną stolicą świata za sprawą Madrid Fusión Alimentos de España. Jeden z największych kongresów branży HoReCa odbędzie się 28, 29 i 30 marca 2022 r.

Hasło tegorocznego kongresu „Beyond the product” (ang. poza produkt) podsumowuje zainteresowanie organizatorów najważniejszymi aspektami najlepszej kuchni tradycyjnej i współczesnej.  Edycja 2022 koncentrować się będzie na tzw. gastronomii o obiegu zamkniętym, poszanowaniu środowiska, wykorzystaniu zasobów i relacji między kuchnią a wsią i miastem.

Wielkie nazwiska gastronomii
W ciągu trzech dni, w obecności czołowych szefów kuchni z całego świata, Madrid Fusión Alimentos de España zaprezentuje przegląd dawnych, tradycyjnych i przyszłych technik gotowania. Podziwiać będzie można zarówno pieczenie na ogniu, jak i gotowanie z użyciem mikrofal oraz urządzeń ultradźwiękowych. W tym projekcie uczestniczyć będą między innymi Félix Jiménez, Luis Alberto Lera, a także Rafy Zafry czy José Manuela Viejo.

To jednak zaledwie przedsmak wydarzeń, atrakcji i spotkań jakie czekają na gości jubileuszowego kongresu. René Redzepi (z restauracji Noma) i Andoni Aduriz dyskutować będą o naturze i filozofii gotowania, duńską kuchnię reprezentować też będą Eric Vildgaard (Jordnaer) oraz Rasmus Munk (Alchemist).

Kolumbijska szefowa kuchni Denise Monroy (Elektra) przedstawi jeden z najbardziej obiecujących projektów kuchni roślinnej, nazywany przez nią „wegańskim street foodem”, a szefowa kuchni Inés Páez, liderka projektu New Dominican Cuisine, opowie o zrewolucjonizowanej odsłonie kuchni karaibskiej opartej na tradycyjnych, plemiennych daniach. Swoją obecność na kongresie potwierdzili także m.in.  Henrique Sa Pessoa, Gaston Acurio, Alexa Atala, Dabiz Muñoz i Massimo Bottura.

Trzy dni konferencji przeplatane będą jak zawsze konkursami, zostaną również wręczone nagrody dla Szefa Kuchni Roku w Europie oraz Alimentos de España Defense of Food Products Award.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Wino i słodkości
Równolegle do tegorocznego kongresu Madrid Fusion odbędzie się także druga edycja Międzynarodowego Kongresu Wina – spotkanie szefów kuchni, sommelierów, winiarzy i dystrybutorów wina. Wśród potwierdzonych prelegentów znaleźli się m.in. Ferran Centelles (były sommelier El Bulli), James Spreadbury z restauracji Noma czy Peter Sisseck z kultowej hiszpańskiej winnicy Dominio de Pingus.

Centrum kongresowe IFEMA po raz pierwszy w tym roku będzie także przestrzenią wydarzenia poświęconego  pastry chefom i cukiernikom –  Pastry Fusión, w ramach którego do Madrytu zawitają najlepsi cukiernicy z całego świata, którzy spotkają się podczas prezentacji, wykładów i prelekcji najbardziej znanych osób w branży. Wśród zaproszonych gości znalazła się między innymi Jessica Préalpato z Restaurante Alain Ducasse w Paryżu, czy najwybitniejszy na świecie włoski pizzaiolo, Franco Pepe.

Madrid Fusion, jeden z największych na świecie kongresów branży gastronomicznej, odbywa się od 2003 roku w Madrycie, początkowo w Palacio Municipal de Congresos, Campo de las Naciones, a od 2020 roku - w halach Institución Ferial de Madrid (IFEMA). Edycja 2021 została zorganizowana w modelu hybrydowym z uwagi na obostrzenia spowodowane pandemią, a goście, którzy nie mogli uczestniczyć w kongresie stacjonarnie, mogli oglądać wybrane wydarzenia za pośrednictwem internetu. Mimo ograniczeń, organizatorzy wydali ponad 15 000 akredytacji i zgromadzili 183 wystawców na powierzchni 21 000 metrów kwadratowych.

Rejestracja na wydarzenie możliwa jest na www.madridfusion.net ze specjalnymi zniżkami dla uczestników kongresu z okazji 20-lecia. Ceny biletów zostały obniżone o prawie 40%.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Preeliminacje Bocuse d’Or Poland

Przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d’Or ruszyły pełną parą. Preeliminacje krajowe Bocuse d’Or Polska odbędą się 11 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie przy ul. Racjonalizacji 5.

Transgourmet i Selgros Cash&Carry wysyłają młodych kucharzy do Francji!

Dawid Wantrych i Emilia Czyrko z wrocławskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych wygrali Polskie Eliminacje do Les Chefs en Or 2020 organizowane przez Transgourmet i Selgros Cash&Carry.

PLEBISCYT FINE DINIG WEEK

Ostatnia edycja festiwalu odbyła się w dniach 25 sierpnia - 3 września w Warszawie. Ogłaszamy najlepsze restauracje wybrane na podstawie głosów i recenzji gości.

FINLANDIA® Vodka na festiwalu Wódki i zakąski w Warszawie

Za nami druga edycja Festiwalu Wódki i Zakąski. Przez dwa dni, pod dachem Reduty Banku Polskiego w Warszawie, spotykali się eksperci i pasjonaci gorzelnictwa, miłośnicy sztuki barmańskiej oraz kulinariów.

SWEET EXPO 2019

Trwające od 17 do 20 lutego 2019 r. targi Expo Sweet przyciągnęły ogromną liczbę wystawców z branży cukierniczej, lodziarskiej i piekarskiej oraz jeszcze większą liczbę odwiedzających. Program targów obfitował w atrakcje.

Asia's 50 Best 2022: znamy najlepsze restauracje Azji

The World's 50 Best Restaurants ogłosiło listę pięćdziesięciu najlepszych restauracji na kontynencie azjatyckim, czyli Asia's 50 Best 2022. Na pierwszym miejscu zestawienia znalazł się tokijski lokal Den. Większość wyróżnionych konceptów pochodzi z Bangkoku, Singapuru i Tokio.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej