Czy można poprawić samopoczucie jedzeniem? Czy wspólne posiłki wpływają na nasze zdrowie i jakie jedzenie nas uszczęśliwia? Właśnie wystartowała ogólnopolska kampania #FoodFeelsGood, która będzie edukować o relacji między tym, co jemy a tym, jak się czujemy oraz zachęcać do świadomych wyborów jedzeniowych na rzecz lepszego samopoczucia. Towarzyszy ona wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week.
– Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się na co dzień. Co jemy, z kim i gdzie, to wszystko sprawia, że nasze emocje mogą być bardziej radosne czy spokojniejsze. Stąd pomysł na hasło edycji #FoodFeelsGood, która skupia się na dbaniu o siebie i swoich najbliższych oraz generowaniu dobrych emocji poprzez jedzenie – mówi Ewa Pawella, współorganizatorka festiwalu.
Co nowego?
W festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w Polsce. Grono regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta – Radom i Częstochowę.
Wśród warszawskich restauracji znajdziemy takie lokal jak: Słodki Słony Familia, Browar Warszawski, Hoża Argentine Steakhouse, Plac Hallera czy Elixir by Dom Wódki. W Restaurant Week wezmą także udział: krakowska William Rabbit, łódzka Powidoki, poznańska Do Środka, trójmiejska Słona Woda, wrocławska Ida Kuchnia i wino, rzeszowska Oranżeria, śląska Chopina 5, białostocka Świętojańska 21, radomska Pa Tha Tai, częstochowska Restauracja Ecru, mazurska Staromiejska, szczecińska Va banque oraz lubelska Niebo i las.
Unikalne dania #SpozaKarty
Restauracje przygotowały popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Szefowie korzystają z produktów bogatych w błonnik, antyoksydanty, foliany, magnez czy produkty fermentowane. Proponowane przez nich potrawy są sezonowe i zdrowe, przygotowane na bazie nowalijek, owoców i warzyw, ryb i owoców morza (okra, dorsz, halibut, sandacz, czy pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary). Nie brakuje polskiej dziczyzny i wołowiny.
W ofercie tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.