x

#FoodFeelsGood - 23 marca powraca Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    10.02.2022

Wraz z nadejściem wiosny wystartuje festiwal kulinarny Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia.

Oferta restauracji Szara Eminencja z Piaseczna. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji Szara Eminencja z Piaseczna. Zdjęcie: materiały prasowe
Na gości czeka popisowe 3-daniowe menu #SpozaKarty oraz prezenty od partnerów festiwalu. To wszystko w cenie 59 zł. Można już dokonywać rezerwacji na stronie https://RestaurantWeek.pl/ lub w aplikacji https://app.rclb.pl.

Czy można poprawić samopoczucie jedzeniem? Czy wspólne posiłki wpływają na nasze zdrowie i jakie jedzenie nas uszczęśliwia? Właśnie wystartowała ogólnopolska kampania #FoodFeelsGood, która będzie edukować o relacji między tym, co jemy a tym, jak się czujemy oraz zachęcać do świadomych wyborów jedzeniowych na rzecz lepszego samopoczucia. Towarzyszy ona wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week.

– Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się na co dzień. Co jemy, z kim i gdzie, to wszystko sprawia, że nasze emocje mogą być bardziej radosne czy spokojniejsze. Stąd pomysł na hasło edycji #FoodFeelsGood, która skupia się na dbaniu o siebie i swoich najbliższych oraz generowaniu dobrych emocji poprzez jedzenie – mówi Ewa Pawella, współorganizatorka festiwalu.

Co nowego?
W festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w Polsce. Grono regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta – Radom i Częstochowę.

Wśród warszawskich restauracji znajdziemy takie lokal jak: Słodki Słony Familia, Browar Warszawski, Hoża Argentine Steakhouse, Plac Hallera czy Elixir by Dom Wódki. W Restaurant Week wezmą także udział: krakowska William Rabbit, łódzka Powidoki, poznańska Do Środka, trójmiejska Słona Woda, wrocławska Ida Kuchnia i wino, rzeszowska Oranżeria, śląska Chopina 5, białostocka Świętojańska 21, radomska Pa Tha Tai, częstochowska Restauracja Ecru, mazurska Staromiejska, szczecińska Va banque oraz lubelska Niebo i las.

Oferta restauracji Hoża Argentine Steakhouse. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji Hoża Argentine Steakhouse. Zdjęcie: materiały prasowe
Unikalne dania #SpozaKarty
Restauracje przygotowały popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Szefowie korzystają z produktów bogatych w błonnik, antyoksydanty, foliany, magnez czy produkty fermentowane. Proponowane przez nich potrawy są sezonowe i zdrowe, przygotowane na bazie nowalijek, owoców i warzyw, ryb i owoców morza (okra, dorsz, halibut, sandacz, czy pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary). Nie brakuje polskiej dziczyzny i wołowiny.

W ofercie tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Gęsina na św. Marcina 2022 - XIV edycja slowfoodowej akcji

Tegoroczna edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina" potrwa od 11 do 27 listopada. Wybrane zostaną najlepsze restauracje w całej Polsce, które w tym okresie będą serwować przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny. Do udziału w akcji Slow Food Polska zaprosił w tym roku blisko 100 lokali.

Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland. Projekt Akademii spotkał się z ogromnym zainteresowaniem szerokiej publiczności, wręcz przerósł oczekiwania organizatorów.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej