x

#FoodFeelsGood - 23 marca powraca Restaurant Week

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    10.02.2022

Wraz z nadejściem wiosny wystartuje festiwal kulinarny Restaurant Week. Zbliżająca się edycja odbędzie się pod hasłem #FoodFeelsGood i potrwa blisko trzy tygodnie - od 23 marca do 10 kwietnia.

Oferta restauracji Szara Eminencja z Piaseczna. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji Szara Eminencja z Piaseczna. Zdjęcie: materiały prasowe
Na gości czeka popisowe 3-daniowe menu #SpozaKarty oraz prezenty od partnerów festiwalu. To wszystko w cenie 59 zł. Można już dokonywać rezerwacji na stronie https://RestaurantWeek.pl/ lub w aplikacji https://app.rclb.pl.

Czy można poprawić samopoczucie jedzeniem? Czy wspólne posiłki wpływają na nasze zdrowie i jakie jedzenie nas uszczęśliwia? Właśnie wystartowała ogólnopolska kampania #FoodFeelsGood, która będzie edukować o relacji między tym, co jemy a tym, jak się czujemy oraz zachęcać do świadomych wyborów jedzeniowych na rzecz lepszego samopoczucia. Towarzyszy ona wiosennej edycji festiwalu Restaurant Week.

– Jedzenie ma ogromny wpływ na to, jak czujemy się na co dzień. Co jemy, z kim i gdzie, to wszystko sprawia, że nasze emocje mogą być bardziej radosne czy spokojniejsze. Stąd pomysł na hasło edycji #FoodFeelsGood, która skupia się na dbaniu o siebie i swoich najbliższych oraz generowaniu dobrych emocji poprzez jedzenie – mówi Ewa Pawella, współorganizatorka festiwalu.

Co nowego?
W festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w Polsce. Grono regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta – Radom i Częstochowę.

Wśród warszawskich restauracji znajdziemy takie lokal jak: Słodki Słony Familia, Browar Warszawski, Hoża Argentine Steakhouse, Plac Hallera czy Elixir by Dom Wódki. W Restaurant Week wezmą także udział: krakowska William Rabbit, łódzka Powidoki, poznańska Do Środka, trójmiejska Słona Woda, wrocławska Ida Kuchnia i wino, rzeszowska Oranżeria, śląska Chopina 5, białostocka Świętojańska 21, radomska Pa Tha Tai, częstochowska Restauracja Ecru, mazurska Staromiejska, szczecińska Va banque oraz lubelska Niebo i las.

Oferta restauracji Hoża Argentine Steakhouse. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta restauracji Hoża Argentine Steakhouse. Zdjęcie: materiały prasowe
Unikalne dania #SpozaKarty
Restauracje przygotowały popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Szefowie korzystają z produktów bogatych w błonnik, antyoksydanty, foliany, magnez czy produkty fermentowane. Proponowane przez nich potrawy są sezonowe i zdrowe, przygotowane na bazie nowalijek, owoców i warzyw, ryb i owoców morza (okra, dorsz, halibut, sandacz, czy pstrąg, ośmiornice, krewetki, małże i kalmary). Nie brakuje polskiej dziczyzny i wołowiny.

W ofercie tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Bogusław Linda tańczy w reklamie nowego burgera z McDonald’s

Bogusław Linda zagrał w reklamie McDonald’s, prezentując... niezwykły taniec. Znany z kultowych ról aktor to kolejna osobowość polskiej kultury - po m.in. Michale Żebrowskim, Borysie Szycu czy idolu młodego pokolenia raperze Macie - zaangażowana w kampanię fastfoodowej sieci.

Festiwal Syryjski w gdańskiej Stacji Food Hall

W dniach 23-26 marca w Stacji Food Hall trwać będzie Festiwal Syryjski. Podczas imprezy spróbować będzie można dań oraz koktajli inspirowanych kulinarnym dziedzictwem Bliskiego Wschodu.

Fundacja Taka Akcja zakupi mobilne KTG dla ukraińskich kobiet w ciąży

Wskaźnik przyrostu naturalnego w Ukrainie spada, a warunki wojenne spowodowały, że wskaźnik ciąż patologicznych przewyższa 30 proc. Problem ten schodzi na dalszy plan, kiedy kraj działa w stanie wyższej konieczności. Fundacja Taka Akcja chce to zmienić i rusza ze zbiórką charytatywną NEW HOPE.

Trzecia odsłona kolacji Grand Dinners już w maju

Kolejne kolacje z cyklu Grand Dinners odbędą się 15 i 16 maja w Restauracji Belvedere położonej w samym sercu Łazienek Królewskich. Swoje popisowe dania zaserwują tym razem Jean-Philippe Blondet, Arnaud Bignon i gospodarz wieczoru Tomasz Łagowski.

Body Chief startuje ze szkołą gotowania. Na poczatek - warsztaty z Magdą Gessler

Marka cateringu dietetycznego Body Chief wraz z otwarciem nowej siedziby pod Poznaniem uruchamia autorską szkołę gotowania. Warsztaty kulinarne będą w niej prowadzić doświadczeni kucharze i znani blogerzy kulinarni. Pierwszy cykl zajęć poprowadzi restauratorka Magda Gessler.

Brzmienie jedzenia ideą wiosennej edycji Restaurant Week. Wystartowały rezerwacje

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach Restaurant Week - czyli festiwal popisowych menu w restauracjach - powraca pod hasłem #FoodSoundsGood! Jak dobrze brzmi jedzenie? Będzie można się przekonać od 22 marca do 30 kwietnia w około 400 lokalach w Polsce. Cena trzech dań i koktajlu wynosi 69 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej