x

Pizza inaczej - z kalafiora, z gofrów, z patelni

Kategoria: Karta - dania    08.02.2022

Kochamy pizzę! To w Polsce jedno z najczęściej zamawianych dań w restauracjach i w dowozie, chętnie jest również przygotowywane w domu. Przedstawiamy alternatywne sposoby wykonania pizzy, które z pewnością was zaskoczą!

Pizza na spodzie z kalafiora. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza na spodzie z kalafiora. Zdjęcie: materiały prasowe
Istnieją różne przepisy na ciasto na pizzę – cienkie, grube, chrupiące, puszyste, w stylu neapolitańskim. Najczęściej receptura zawiera drożdże, mąkę, wodę i przyprawy. To jednak nie jedyna możliwość, aby uzyskać niepowtarzalne doznania smakowe. Podajemy alternatywne sposoby wykonania pizzy. Bo warto czasem zrobić coś inaczej! 

Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki:
500 g kalafiora
1 jajko
50 g tartej mozzarelli
pomidory koktajlowe
świeża bazylia
ulubione przyprawy do ciasta

Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy i blendujemy, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z jajkiem. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy pomidory koktajlowe oraz tartą mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 15-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy liśćmi bazylii.

 

Pizza z gofrów. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza z gofrów. Zdjęcie: materiały prasowe
Gofry à la pizza
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
50 ml oleju rzepakowego
2 jajka
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta cukru
odrobina wody
sól

Dodatki:
100 g tartej mozzarelli
100 g szynki lub salami
garść zielonych oliwek

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na gofry. Do naczynia blendera kielichowego wlewamy mleko, dodajemy jajka i olej. Miksujemy przez minutę i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Miksujemy razem przez 3 minuty. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. W miseczce umieszczamy koncentrat pomidorowy, mieszamy z wodą, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, cukrem i ziołami prowansalskimi.

Rozgrzewamy gofrownicę, delikatnie ją natłuszczamy i pieczemy gofry. Odkładamy je na kratkę do pieczenia, aby nie wchłonęły wilgoci. Na gofrach rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy tartą mozzarellą. Na górze układamy plastry wędliny i oliwki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 minut.

 

Pizza smażona na patelni. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza smażona na patelni. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza z patelni
Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie mają w domu piekarnika, a najdzie je ochota na tę potrawę. Ciasto nie wymaga wyrastania.

Składniki:
Ciasto:
140 g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
90 ml letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
pół łyżeczki cukru
1,5 łyżki oliwy
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli

Sos pomidorowy:
5 łyżek passaty pomidorowej
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki czosnku
szczypta cukru
sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatki:
ser mozzarella tarty
salami

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami wody i cukrem, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagniatamy gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możemy podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości patelni.

Passatę mieszamy z oregano, czosnkiem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy dużą patelnię o średnicy 30 cm lub dwie małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuszczamy oliwą za pomocy pędzelka. Rozkładamy placki. Smażymy około 5 minut, aż spód się przypiecze. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Następnie przewracamy spód na drugą stronę.

Wierzchnią stronę placka smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy dodatki (wedle uznania). Przykrywamy pokrywką i zapiekamy jeszcze przez 3 minuty.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej