x

Makaron z zielonym pesto

Kategoria: Karta - dania    05.02.2022

Oto przepis, który zwyciężył nasz konkurs na autorskie danie wegańskie "dla zabieganych". Rywalizację zorganizowaliśmy na Facebooku z okazji styczniowego #Veganuary oraz roślinnego wydania "Food Service" wspólnie z RoślinnieJemy i Chefs For Change Polska. Autorką receptury jest Martyna Adamczewska.

Makaron z zielonym pesto. Zdjęcie: Martyna Adamczewska
Makaron z zielonym pesto. Zdjęcie: Martyna Adamczewska
Laureatów konkursu wybrali ambasadorzy Chefs For Change Polska wraz z redakcją. Jedną z nagród była właśnie publikacja receptury na portalu Ouichef.pl.
– Taki szybki przepis na pyszny makaron przyda się każdemu – mówi autorka receptury Martyna Adamczewska.
Oto on!

Makaron z zielonym pesto
Składniki:
1 opakowanie (200 g) makaronu ryżowego
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy

Na pesto:
2 szklanki liści świeżego szpinaku
1 awokado
2 ząbki czosnku
sok z ½ limonki
1/4 szklanki woda pozostałej z gotowania makaronu
3 łyżki płatków nieaktywnych drożdżowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (6-7 minut). Odcedzamy i zostawiamy 1/4 szklanki wody po makaronie.
2. Podczas gotowania makaronu umieszczamy w blenderze składniki na pesto i miksujemy na gładka masę.
3. Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na patelni na łyżce oliwy przez 3 minuty.
4. W garnku łączymy ugotowany makaron z pomidorkami i pesto. Mieszamy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Tarta z kaszą gryczaną, pieczarkami i wędzonym twarogiem

Z kaszy można przyrządzić smaczne, zdrowe i poprawiające humor dania - zapewnia Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyczka i ekspert VII edycji kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień". Podajemy jej przepis na tartę z kaszą gryczaną, pieczarkami i wędzonym twarogiem.

Czekoladowa kasza jaglana z malinami (doskonała na śniadanie)

Jesienna chandra? Zjedz kaszę na poprawę humoru! Oto przepis na czekoladową kaszę jaglaną z malinami według Moniki Stromkie-Złomaniec, dietetyczki i ekspertki VII edycji kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień".

Sosy gotowe Prymat GastroLine - smak i wygoda w Twojej kuchni

W ofercie sosów dla gastronomii Prymat znajdziemy zarówno tradycyjne, dobrze znane propozycje, np. sos barbecue czy tysiąca wysp, jak i nieoczywiste połączenia smakowe - w sosie sweet chilli czy sosie mango-jalapeño. Jakie mają atuty i jak wykorzystać je w kuchni? Oto kilka porad.

Ikony azjatyckiej kuchni

W ofertę polskich barów i restauracji na stałe wpisało się wiele dań kuchni Azji. Ich wkład w rozwój rodzimej gastronomii jest nieoceniony, chociażby ze względu na to, że oswajają odbiorców z nietypowymi dla naszej strefy geograficznej połączeniami smaków.

22 sierpnia - międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni

Azjatyckie połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego, warzywa smażone w woku, pho, sushi i ramen podbiły nasze podniebienia. 22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Jakie zamawiają najchętniej Polacy?

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej