x

U Wieniawy - kolacja inspirowana kuchnią polskich międzywojennych transatlantyków

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    02.02.2022

Co jadali goście pływający polskimi międzywojennymi transatlantykami? Czym charakteryzowała się kuchnia Marii Disslowej i Fanny Lewando? Można się tego dowiedzieć, biorąc udział w kolacji degustacyjnej restauracji U Wieniawy.

W restauracji U Wieniawy. Zdjęcie: materiały prasowe
W restauracji U Wieniawy. Zdjęcie: materiały prasowe
SS Pułaski, MS Piłsudski, TSS Polonia, TSS Kościuszko, MS Batory to przedwojenne, polskie transatlantyki. Były „pływającymi salonami", oznaką prestiżu i wizytówką „złotych czasów” polskiego międzywojnia. Słynęły nie tylko z luksusowego wyposażenia wnętrz i znakomitej obsługi, ale również z wyśmienitej kuchni.

Przyrządzane tam dania zaskakiwały nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. O potrawach serwowanych na polskich transatlantykach z uznaniem wypowiadali się kulinarni znawcy, uznając je za jedne z najlepszych na morskich szlakach pasażerskich.

Kolacja jak z międzywojnia
Do specjałów tamtych czasów wraca restauracja „U Wieniawy”, która zaprasza do uczestnictwa w kulinarnej przygodzie pełnej smaków dwudziestolecia międzywojennego i kuchni inspirowanej menu polskich transatlantyków.

Kulinarna uczta odbędzie się w sobotę 5 lutego o 19:30, a o degustowanych potrawach opowie Agnieszka Kuś, historyk, redaktorka kulinarna, blogerka i przewodniczka po Warszawie.

Co znajdzie się w menu?
Na przystawkę zostaną podane: pasztet strasburski na grzankach pieprzowych, bliny z kawiorem i kwaśną śmietaną, sałatka z wędzonymi rybami, pularda Augusta Ascoffiera, zielone papryki faszerowane po grecku, sardynki w oleju po francusku, sałatka z polskich ziemniaków, jajka w sosie tatarskim i wegański kawior z bakłażana. Wśród zup do wyboru będzie wegetariańska zupa z ziemniaków lub pejsanka. Obie według Marii Disslowej, autorki książek kucharskich w latach 30.

Na drugie dania kelnerzy podadzą krokiety z kapłona a la Villeroy, halibuta w sosie szczypiorkowym lub czulent według przepisu Fanny Lewando, która prowadziła przed wojną koszerną wegetariańską restaurację „Dietojarską Jadłodajnią", a także była szefową kuchni koszernej na MS Batory.

Ale to nie koniec kulinarnych doznań. Dużą atrakcją wieczoru będzie sztufada wołowa podana z ziemniakami „Dauphine" i zielonym groszkiem. Na deser zaserwowane zostaną smażone serniczki i filetowane owoce.
Nie ma dobrej kolacji bez dobrego alkoholu. Podczas kolacji będzie można zamówić wyśmienite wina czy rosyjską wódkę Beluga.

„U Wieniawy”
To restauracja, w której ceni się nowoczesne standardy, a kocha najcenniejsze tradycje. Jej twórcy czerpią inspiracje z najlepszego okresu polskiej sztuki kulinarnej i gastronomicznej – międzywojnia.

To zaledwie dwadzieścia lat, a jednak energia odzyskanej niepodległości uczyniła z nich barwną epokę, której oblicze kształtowały niezwykłe osobowości, wśród nich patron restauracji, generał Bolesław Wieniawa-Długoszowski.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowy projekt kulinarny Macieja Nowickiego i Rafała Bernatowitza

Uczty pod chmurką dla maksimum 100 osób w klimatycznych miejscach Polski - to nowa, wspólna propozycja Emanueli Koper, Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie i Rafała Bernatowitza, współtwórcy Restobar Ogień. Pierwsze spotkanie - 1 i 2 sierpnia w Nowej Suchej.

Ostatni weekend Nocnego Marketu na dworcu Warszawa Główna

Weekend 9-11 października będzie ostatnią szansą na kolację pod gwiazdami na peronach przy Towarowej 3. Po pięciu latach Nocny Market opuszcza dworzec Warszawa Główna.

Znamy najlepsze restauracje letniej edycji Fine Dining Week

W plebiscycie gości Fine Dining Week za najlepszy lokal festiwalu została uznana Restauracja Alpejska z Łodzi. Na drugim miejscu znalazła się Scena Kulinarna Art Restaurant (Śląsk) a na trzecim - Renaissance Restaurant (Szczecin).

Uber Eats zrealizował pierwszą dostawę jedzenia... w kosmos

Uber Eats wraz z Yusaku Maezawą dostarczył jedzenie astronautom na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. Uber Technologies, Inc. ogłosiła pierwszą w historii dostawę jedzenia w kosmos.

Jubileuszowa edycja Restaurant Week już 20 października

W dniach 20 - 31 października szefowie kuchni ponad 400. restauracji w kraju zaproszą do stołu mieszkańców 30. polskich miast. Zgodnie z ideą Festiwalu będzie to prawdziwa "Okazja do świętowania". Rezerwacje w festiwalowej cenie 49 zł są już dostępne na www.RestaurantWeek.pl

Święto sztuki koktajlowej

Pierwsza edycja World Class Cocktail Festival już 6 czerwca.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej