W ramach linii Spar Premium skosztujemy dań szefa kuchni Uroša Fakuča z restauracji Dam w Kronberku koło Nowej Goricy.
– Przygotował dwie wersje ravioli z ciasta ryżowego: z leżakowanym serem Tolminc i truflami, kukurydzianymi gnocchi z palonym masłem oraz bazą szałwiowo-rybną, która doskonale nadaje się do robienia sosów czy zup w domowej kuchni. Przysłowiową słodką wisienką na torcie jest ciasto z orzechami laskowymi i cappuccino, które według jego receptury przygotują mistrzowie cukiernictwa z piekarni Spar – opowiada Kovačič.
Z kolei szef Gregor Vračko, który swoją kulinarną podróż rozpoczął w wiejskiej karczmie swoich rodziców i kontynuował ją w najlepszych restauracjach w Europie i Stanach Zjednoczonych przygotował w ramach linii Spar Premium bazę rosołową i trzy ręcznie robione pasty ze słoweńskich składników. To pasztet z rodzimych świń Krško-Polje z pieczonymi grzybami, pasta z fasoli Laško z dodatkiem suszonych pomidorów i pasta z dyni. Opracował również ręcznie wypiekany chleb na drożdżach, który będzie powstawał w piekarni Spar. Jak zapewnia Spar Słowenia chleb charakteryzuje się wysoką zawartością białka i błonnika.
Natomiast szef kuchni Uroš Štefelin linię produktów Spar Premium wzbogacił o domowy twarożek štruklji w różnych smakach, takich jak orzechy laskowe z suszoną gruszką, estragonem czy śliwką, a także bazę do zup z cielęciny.
Jak zapewnia Spar Słowenia wszystkie dania i produkty przeszły szereg testów, a ich jakość została potwierdzona przez ekspertów z Wydziału Biotechnicznego w Lublanie.