Wiele osób rezygnuje z założenia i prowadzenia własnej restauracji w obawie przed niepowodzeniem, stratami finansowymi czy wizerunkowymi. Zdaniem założyciela sieci, restauratora Tomasza Siemieńczuka, gastronomia w ramach umowy franczyzowej startuje z bezpieczniejszej pozycji niż inne lokale i skazana jest na sukces.
– Wybierając naszą ofertę franczyzową klient zyskuje bezpośredni dostęp do know-how firmy, czyli gotowego przepisu, jak krok po kroku prowadzić biznes. Przyszłym franczyzobiorcom oferujemy między innymi znak towarowy, pomoc w wyborze lokalu, wsparcie przy zakupie wyposażenia, projekt dostosowany indywidualnie do lokalu oraz wsparcie w wykonaniu aranżacji – mówi Tomasz Siemieńczuk.
Franczyzobiorca otrzymuje również nadzór wykonawczy przy pracach remontowych i wykończeniowych.– Prowadzenie restauracji, zwłaszcza na początku, nie jest łatwe. Nasza oferta obejmuje wsparcie na każdej płaszczyźnie: od wskazania najlepszych produktów, profesjonalne szkolenie po zestaw gotowych przepisów. Jesteśmy do dyspozycji franczyzobiorców 24 godziny na dobę – podsumowuje właściciel Boston Wings & Pizza.
Franczyza wiąże się z inwestycją w lokal, wyposażenie i zatowarowanie. W zależności od wybranego konceptu, koszty wahają się od kilkunastu do kilkuset tysięcy złotych. Jednak sieć na dobry początek oferuje promocję. Franczyzobiorca, który zawrze umowę z siecią w tym roku, jest zwolniony z opłaty jednorazowej, natomiast opłaty miesięczne w 2022 roku są o 50 procent niższe.