x

"Italia dla zielonych" Alicji Rokickiej

Kategoria: Lifestyle - książki    17.01.2022

"Italia dla zielonych" zrodziła się z miłości do kuchni włoskiej, która kusi aromatem ziół i szeroką gamą smaków. Alicja Rokicka zabiera nas w kulinarną podróż po Italii.

\"Italia dla zielonych" Alicji Rokickiej. Fot. materiały prasowe
\"Italia dla zielonych" Alicji Rokickiej. Fot. materiały prasowe
Od Turynu, gdzie możemy skosztować kawy z czekoladą, poprzez Ligurię, w której serwuje się najlepszą focaccię, Neapol – ojczyznę znakomitej pizzy, aż po Sycylię słynącą ze smakowitej caponaty z bakłażanem. A wszystko to w wersji całkowicie wegańskiej! Pieczołowicie opracowane przepisy nawiązują w dużej mierze do prostych dań wywodzących się z cucina povera, czyli kuchni sezonowej bazującej na produktach roślinnych. Ważną część książki stanowią lekkie przekąski do aperitivo, potrawy z makaronem i pożywne dania z pieca. Autorka podaje sprawdzone receptury na wegańską ricottę, bezmięsny sos boloński, a nawet ravioli z dyniowym „niejajkiem”, przekonując, że roślinna kuchnia włoska może smakować wyśmienicie. Po książkę sięga się z przyjemnością – pobudza wyobraźnię, jest pełna słońca i pozytywnej energii, a przy tym zaskakuje pomysłowością. Jeśli chcesz wprowadzić smakowite włoskie potrawy do swojego roślinnego menu, „Italia dla zielonych” to pozycja obowiązkowa! 

„ITALIA DLA ZIELONYCH”, ALICJA ROKICKA, 2021 R. WYD. MARGINESY.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 12/2021-1/2022 nr 211.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej