x

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej przeciwko ustawie weryfikacji covidowej

Kategoria: Koronawirus - Głos branży    13.01.2022

Sejm skierował do drugiego czytania ustawę, która upoważnia pracodawcę do sprawdzania, czy podlegający mu pracownicy są zaszczepieni. Dotyczy to także restauratorów. - To dyskryminacja - uważa Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej.

Ustawa weryfikacyjna pozwali pracodawcom sprawdzać, czy dany pracownik został zaszczepiony przeciwko Covid-19. Zdjęcie: Shutterstock.com
Ustawa weryfikacyjna pozwali pracodawcom sprawdzać, czy dany pracownik został zaszczepiony przeciwko Covid-19. Zdjęcie: Shutterstock.com
5 stycznia odbyła się w Sejmie prezentacja projektu tzw. ustawy weryfikacyjnej, która pozwala pracodawcom sprawdzać, czy dany pracownik został zaszczepiony przeciwko Covid-19. Zdaniem Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej taka ustawa przyczyni się do pogłębienia problemów finansowych sektora HoReCa i godzi szczególnie w sektor gastronomiczny.

Jeśli ustawa weryfikacji covidowej, nazywana potocznie przez jej przeciwników “segregacyjną", zostanie przyjęta przez parlament, pracodawca będzie mógł wymagać od pracownika albo okazania negatywnego wyniku testu na Covid -19, albo certyfikatu szczepieniu lub statusu ozdrowieńca świadczącego o przebytej chorobie. Niezaszczepieni pracownicy mieliby być przenoszeni na stanowiska, które nie wymagają kontaktu z klientami.

Według IGGP ustawa wprowadzi możliwość dyskryminacji pracowników.
– Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wyraża stanowczy sprzeciw wobec dyskryminacji niezaszczepionych pracowników i przesuwania ich na inne stanowiska oraz funkcje, co w przypadku naszej branży jest niewykonalne - czytamy w oświadczeniu IGGP.

Zdaniem Izby, proponowane zmiany w prawie stoją w sprzeczności z komunikatem wydanym przez Urząd Ochrony Danych Osobowych, który stwierdził, że pracodawca nie może żądać od pracownika udostępnienia informacji na temat tego, czy jest on zaszczepiony.
– Nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepień. Niewiadomą pozostaje również kwestia zasad weryfikacji oraz tego, kto byłby do takiej roli uprawniony. (...) – piszą dalej autorzy stanowiska.

We wspomnianym stanowisku IGGP postuluje także wprowadzenie 5% stawki vat na wszystkie usługi gastronomiczne zamiast kilku obowiązujących stawek "nakładanych na jedzenie, napoje bez żadnej logiki i systematyki finansowej".

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Gastronomia muśnięta czy zmiażdżona pandemią? Ocenia Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj

Choć obecnie można swobodnie korzystać z oferty restauracji, barów i kawiarni, to jeszcze niedawno rzeczywistość wyglądała zupełnie inaczej. O ocenę zmian, które zaszły w czasie dwóch lat pandemii, trendów oraz rosnących cen żywności poprosiliśmy Linh Ziółkowską, menedżerkę restauracji Wi-Taj.

Coraz więcej restauratorów żąda od gości okazania tzw. paszportu covidowego

Nie zaszczepiłeś się przeciwko Covid-19, nie jesteś ozdrowieńcem i nie masz ważnego przez 48 godzin testu z negatywnym wynikiem? Bez tzw. paszportu covidowego możesz nie wejść do wielu lokali gastronomicznych. Restauratorzy biorą sprawy w swoje ręce i chcą weryfikować klientów.

Maciej Nowaczyk, restaurator z Wrocławia: Czekając na nieuchronne

Jakie nastroje panują w gastronomii w obliczu czwartej fali pandemii? - Kolejny to już raz rząd bierze nas na przeczekanie. Mechanizmy uruchomi w ostatniej chwili. Z dnia na dzień. Pewnie znów z piątku na sobotę. Który to już raz - pisze wrocławski restaurator Maciej Nowaczyk.

Gastronomia tylko z paszportem covidowym? Restauratorzy podzieleni w tej kwestii

Polacy nie chcą kolejnego lockdownu gastronomii, ale są przeciwni szczepieniom i wprowadzeniu obostrzeń dla niezaszczepionych. Restauratorzy znaleźli się między młotem a kowadłem. Z jednej strony muszą chronić swoich gości i personel, z drugiej - starają się nie zrażać do siebie klientów.

Jak odnaleźć się w postpandemicznym gastroświecie?

Jeszcze wiosną, tak jak inni, zastanawiałem się, jak będzie wyglądał powrót do pracy po otwarciu lokali gastronomicznych. Obawiałem się, że rzeczywistość branży może okazać się mało kolorowa. Czy słusznie i czy w ogóle cokolwiek się zmieniło w barowym uniwersum?

Gastronomia w obliczu czwartej fali pandemii. Jak się przygotować?

Sytuacja gastronomii na chwilę przed pojawieniem się kolejnej fali pandemii przypomina wędrówkę po polu minowym w nieznanym kierunku. Jedno jest pewne. Obostrzeń, podobnie jak gwałtownego wzrostu zachorowań na koronawirusa, nie uda się uniknąć. Warto więc zawczasu się do tego przygotować.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej