x

Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza

Kategoria: Karta - dania    12.01.2022

Faworki to jedna z trudniejszych receptur w naszej tradycyjnej cukierni, jakie przyszło mi weganizować - wyznaje Wojciech Starowicz, szef Cukierni Starowicz. Ale udało się! Teraz znany cukiernik dzieli się swym przepisem - przyda się tym, którzy Tłusty Czwartek chcą świętować w roślinnym stylu.

Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza. Zdjęcie: Facebook.com
Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza. Zdjęcie: Facebook.com
Jak wyglądała praca nad recepturą?
– Po wielu próbach i analizowaniu różnych przepisów z sieci oraz tych zasłyszanych „na mieście”, wreszcie udało mi się dojść do optymalnego balansu pomiędzy chrupkością, grubością ciasta i smakiem zbliżonym do tego z naszej tradycyjnej receptury – mówi  Wojciech Starowicz. Oto przepis!

Wegańskie faworki
(receptura na 1,5 kg faworków)

Składniki:
750 g przesianej mąki pszennej 550
75 g dobrej margaryny roślinnej lub wegańskiego masła
120 ml wegańskiej śmietanki 15-18%
100 g przesianego cukru pudru
30 ml czystego spirytusu
cukier puder do posypania faworków

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera z hakiem, mieszamy do momentu, aż się  połączą. Zwróćmy uwagę na to, aby tłuszcz dobrze roztarł się w masie, nie pozostawiając widocznych grudek. Ciasto powinno odklejać się od ścianek misy miksera, a jeśli tak się nie dzieje, dodajemy odrobinę mąki do momentu uzyskania pożądanego efektu. Ciasto powinno być jednolite i dość wilgotne. Całość mieszamy 5 minut, a następnie odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło pod wilgotną ścierką.

Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza. Zdjęcie: Facebook.com
Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza. Zdjęcie: Facebook.com
Rozwałkowujemy ciasto na stole posypanym mąką, tak aby nie przyklejało się do podłoża. Wałkujemy ręcznie lub przy użyciu wałkownicy na grubość około 2-3 mm. Następnie tniemy na prostokąty o szerokości 3 cm i długości 5 cm. Faworki zawijamy, przewlekając jeden koniec przez wykrojone oczko na środku, tak aby powstała charakterystyczna kokardka.

Gotowe faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu roślinnym w temperaturze 160-180 st. C, obracając co jakiś czas, aby uzyskały równomierny złocisty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym lub na kratce.

Na oryginalne faworki Wojciecha Starowicza (w Krakowie nazywane chrustem) autor zaprasza do Cukierni Starowicz przy ul. Św. Wawrzyńca 32 w Krakowie :)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Apetyt na czereśnie!

Czereśnie to drzewa długowieczne - potrafią dożyć nawet stu lat. Owocują, w zależności od odmiany, od końca maja do połowy lipca. Korzystajmy z sezonu na te smaczne, a przy tym bardzo zdrowe owoce!

Truskawki, cukinia i pomidory według Matteo Brunettiego

Jak twórczo wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.

Burger z pulled jackfruitem według Jakuba Mołdy

Jackfruit to doskonały zamiennik mięsa, który dobrze sprawdza się m.in w popularnych kanapkach amerykańskich, zastępując szarpaną wieprzowinę. Swoją wersję burgera z pulled jackfruitem stworzył Jakub Mołda z Marshal Food. Oto jego przepis.

Sałata - gra w zielone

Jest symbolem świeżości i lekkości, daje zastrzyk witamin. A po męczącej zimie tego nam właśnie wiosną potrzeba! Liczba odmian sałat, różnorodność ich smaków, tekstur, kształtów liści i kolorów może pozytywnie zawrócić w głowie.

Powiew świeżości, eksplozja aromatu

Dostępne w setkach (lub tysiącach) różnych odmian, gatunków i podgatunków. Potrafią różnić się od siebie diametralnie, ale często decydujące są subtelne niuanse. Jak wydobyć i wykorzystać ziołowy potencjał?

ZIMNE NÓŻKI

Przepis na zimne nóżki pochodzi z menu restauracji Marcina Kocha - Bazar Kocha. Lokal powstał w 2014 r. i w swoim może pomieścić 70 gości.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej