x

Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza

Kategoria: Karta - dania    12.01.2022

Faworki to jedna z trudniejszych receptur w naszej tradycyjnej cukierni, jakie przyszło mi weganizować - wyznaje Wojciech Starowicz, szef Cukierni Starowicz. Ale udało się! Teraz znany cukiernik dzieli się swym przepisem - przyda się tym, którzy Tłusty Czwartek chcą świętować w roślinnym stylu.

Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza. Zdjęcie: Facebook.com
Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza. Zdjęcie: Facebook.com
Jak wyglądała praca nad recepturą?
– Po wielu próbach i analizowaniu różnych przepisów z sieci oraz tych zasłyszanych „na mieście”, wreszcie udało mi się dojść do optymalnego balansu pomiędzy chrupkością, grubością ciasta i smakiem zbliżonym do tego z naszej tradycyjnej receptury – mówi  Wojciech Starowicz. Oto przepis!

Wegańskie faworki
(receptura na 1,5 kg faworków)

Składniki:
750 g przesianej mąki pszennej 550
75 g dobrej margaryny roślinnej lub wegańskiego masła
120 ml wegańskiej śmietanki 15-18%
100 g przesianego cukru pudru
30 ml czystego spirytusu
cukier puder do posypania faworków

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera z hakiem, mieszamy do momentu, aż się  połączą. Zwróćmy uwagę na to, aby tłuszcz dobrze roztarł się w masie, nie pozostawiając widocznych grudek. Ciasto powinno odklejać się od ścianek misy miksera, a jeśli tak się nie dzieje, dodajemy odrobinę mąki do momentu uzyskania pożądanego efektu. Ciasto powinno być jednolite i dość wilgotne. Całość mieszamy 5 minut, a następnie odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło pod wilgotną ścierką.

Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza. Zdjęcie: Facebook.com
Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza. Zdjęcie: Facebook.com
Rozwałkowujemy ciasto na stole posypanym mąką, tak aby nie przyklejało się do podłoża. Wałkujemy ręcznie lub przy użyciu wałkownicy na grubość około 2-3 mm. Następnie tniemy na prostokąty o szerokości 3 cm i długości 5 cm. Faworki zawijamy, przewlekając jeden koniec przez wykrojone oczko na środku, tak aby powstała charakterystyczna kokardka.

Gotowe faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu roślinnym w temperaturze 160-180 st. C, obracając co jakiś czas, aby uzyskały równomierny złocisty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym lub na kratce.

Na oryginalne faworki Wojciecha Starowicza (w Krakowie nazywane chrustem) autor zaprasza do Cukierni Starowicz przy ul. Św. Wawrzyńca 32 w Krakowie :)

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej