x

Palona kapusta na żytnim toście Dominiki Targosz

Kategoria: Karta - dania    12.01.2022

Chrupiąca kapusta, chrupiący tost, chrupiące orzechy… Wszystko to w pysznym toście z żytniego chleba według przepisu szefowej kuchni Dominiki Targosz, ambasadorki projektu Chefs for Change.

Palona kapusta. Zdjecie: Dominika Targosz
Palona kapusta. Zdjecie: Dominika Targosz
Przepis na paloną kapustą na żytnim toście

Składniki:
1 mała główka białej kapusty
marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
1 ząbek czosnku (rozdrobniony)
1 łyżeczka soli
dodatkowo: oliwa do smarowania
do podania:
(1 porcja)
1 kromka żytniego chleba na zakwasie
2 łyżki roślinnego majonezu
1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych)
1/4 kwaśnego jabłka pokrojonego w julienne
wylistkowany koper
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kapustę pokroić w ósemki, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować z wierzchu oliwą, posolić i włożyć do pieca. Po 10-12 minutach obrócić na drugą stronę i za pomocą pędzla posmarować przygotowaną marynatą. Zwiększyć temperaturę do 200 t. C i piec ok. 15 minut do zarumienienia – brzegi kapusty powinny być mocno opalone.
Chleb stosować, posmarować majonezem roślinnym, na kromce położyć listki kopru, słupki jabłka i jedną łódeczkę pieczonej kapusty. Posypać z wierzchu orzechami i polać sokiem z pieczenia.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Roślinne nuggetsy o smaku kurczaka w ofercie King Rooster

W sieci King Rooster dostępne są już roślinne nuggetsy od The Vegetarian Butcher - marki, która jest częścią Unilever. Nowe nuggetsy w chrupiącej panierce smakują zupełnie jakby były zrobione z mięsa kurczaka, ale są w 100% wegańskie.

KISZONKI

Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Stosowano ją w wielu wersjach na całym świecie. Polega na wywołaniu fermentacji mlekowej i wytworzeniu kwasu mlekowego, który zapobiega psuciu się żywności.

Truskawki, cukinia i pomidory według Matteo Brunettiego

Jak twórczo wykorzystać sezonowe owoce i warzywa? Matteo Brunetti, ambasador włoskiej kuchni w Polsce, zdradza kilka trików i swoich ulubionych receptur na proste w przygotowaniu potrawy z pomidorów, cukinii i truskawek.

Vegan mania! - wegańska pizza w Telepizzy

W wybranych lokalach Telepizza może zamówić wegańską pizzę na bazie Violife o smaku Goudy. Do wyboru jest własna kompozycja pizzy ze wszystkich roślinnych składników dostępnych w ofercie albo jedna z dwóch gotowych rodzajów pizz wegańskich - Pizza Popcorn lub Pizza Ananasita.

GRZYBY KUNG PAO

Grzyby Kung Pao możemy znaleźć w menu Reginy - jednej z restauracji Pauliny Jaskólskiej i Kamili Mroczkowskiej.

CHAŁKA - PORCJA HISTORII

Chałka to smak dzieciństwa. W moim domu zjadana z samym masłem, czasem jeszcze z dodatkiem miodu lub domowego dżemu. Można ją było dostać w każdym społemowskim sklepie. Długo nie wiedziałam, że wywodzi się z kuchni żydowskiej, gdzie wypieka się ją na szabat i z okazji innych ważnych świąt.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej