x

Palona kapusta na żytnim toście Dominiki Targosz

Kategoria: Karta - dania    12.01.2022

Chrupiąca kapusta, chrupiący tost, chrupiące orzechy… Wszystko to w pysznym toście z żytniego chleba według przepisu szefowej kuchni Dominiki Targosz, ambasadorki projektu Chefs for Change.

Palona kapusta. Zdjecie: Dominika Targosz
Palona kapusta. Zdjecie: Dominika Targosz
Przepis na paloną kapustą na żytnim toście

Składniki:
1 mała główka białej kapusty
marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
1 ząbek czosnku (rozdrobniony)
1 łyżeczka soli
dodatkowo: oliwa do smarowania
do podania:
(1 porcja)
1 kromka żytniego chleba na zakwasie
2 łyżki roślinnego majonezu
1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych)
1/4 kwaśnego jabłka pokrojonego w julienne
wylistkowany koper
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kapustę pokroić w ósemki, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować z wierzchu oliwą, posolić i włożyć do pieca. Po 10-12 minutach obrócić na drugą stronę i za pomocą pędzla posmarować przygotowaną marynatą. Zwiększyć temperaturę do 200 t. C i piec ok. 15 minut do zarumienienia – brzegi kapusty powinny być mocno opalone.
Chleb stosować, posmarować majonezem roślinnym, na kromce położyć listki kopru, słupki jabłka i jedną łódeczkę pieczonej kapusty. Posypać z wierzchu orzechami i polać sokiem z pieczenia.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej