x

Palona kapusta na żytnim toście Dominiki Targosz

Kategoria: Karta - dania    12.01.2022

Chrupiąca kapusta, chrupiący tost, chrupiące orzechy… Wszystko to w pysznym toście z żytniego chleba według przepisu szefowej kuchni Dominiki Targosz, ambasadorki projektu Chefs for Change.

Palona kapusta. Zdjecie: Dominika Targosz
Palona kapusta. Zdjecie: Dominika Targosz
Przepis na paloną kapustą na żytnim toście

Składniki:
1 mała główka białej kapusty
marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
1 ząbek czosnku (rozdrobniony)
1 łyżeczka soli
dodatkowo: oliwa do smarowania
do podania:
(1 porcja)
1 kromka żytniego chleba na zakwasie
2 łyżki roślinnego majonezu
1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych)
1/4 kwaśnego jabłka pokrojonego w julienne
wylistkowany koper
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kapustę pokroić w ósemki, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować z wierzchu oliwą, posolić i włożyć do pieca. Po 10-12 minutach obrócić na drugą stronę i za pomocą pędzla posmarować przygotowaną marynatą. Zwiększyć temperaturę do 200 t. C i piec ok. 15 minut do zarumienienia – brzegi kapusty powinny być mocno opalone.
Chleb stosować, posmarować majonezem roślinnym, na kromce położyć listki kopru, słupki jabłka i jedną łódeczkę pieczonej kapusty. Posypać z wierzchu orzechami i polać sokiem z pieczenia.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej