x

Team Poland 2022 przygotowuje się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    11.01.2022

Czasu na przygotowania jest niewiele, gdyż Bocuse d’Or Europe 2022 odbędzie się już 23-24 marca, tym razem w Budapeszcie. Polskę reprezentuje Jakub Kasprzak wspierany przez Dawida Cieślińskiego. Podczas wykonywania dań konkursowych obowiązywać będą produkty z Węgier.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Przygotowania do europejskiej selekcji Bocuse d’Or ruszyły pod koniec ubiegłego roku. Zaraz po polskich eliminacjach w listopadzie 2021 r., Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or ogłosił kraje, które zakwalifikowały się do europejskiego etapu tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. Wśród 20 państw znalazła się również Polska.

Polski reprezentant Jakub Kasprzak kilka lat temu szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie, a dzisiaj pod okiem mentorów trenuje, by jak najlepiej wypaść w Budapeszcie.
– Dla Jakuba, który już po raz drugi wystąpi w europejskiej selekcji, to kolejny krok do spełnienia zawodowego marzenia. Zmotywowany i z wielkim bagażem doświadczeń na pewno jest głodny sukcesu jak nigdy dotąd, a to ogromna siła napędowa – mówią przedstawiciele Bocuse d’Or Poland. – Jesteśmy przekonani, że polski zespół zrobi co w jego mocy, by znaleźć się w wymarzonej dziesiątce, która da mu awans do Wielkiego Finału w Lyonie w 2023 r.

Polska drużyna
W przygotowaniach naszego kandydata bierze udział cały sztab ludzi, zaś w Team Poland 2022 oprócz Jakuba Kasprzaka znajdują się:
- Dawid Cieśliński – commis
- Adam Chrząstowski – prezydent/ członek jury
- Tomasz Grabski – I trener
- Jarosław Kin – II trener
- Dorota Karwacka – manager ds. promocji

Nad całością przygotowań i koordynacją wyjazdu do Budapesztu czuwa Adam Chrząstowski, head chef Akademii Bocuse d’Or Polska.
– Przed nami trzecia selekcja europejska, a dla Jakuba to drugi start w tym etapie konkursu. Jestem przekonany, że te dotychczasowe doświadczenia plus ciężka praca całego zespołu zaowocują w tym roku wysoką lokatą. Kuba jest ambitny i wie czego chce. Ma wszystko starannie zaplanowane i poukładane w głowie. Przed nami trudny czas, pełen wyrzeczeń, morderczych treningów i nieprzespanych nocy, ale chcąc spełniać marzenia jest to niestety nieuniknione. Głęboko wierzę, że w tym roku polski szef kuchni mocno zaakcentuje swój występ w Europie – podkreśla Adam Chrząstowski.

Produkty z Węgier
Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: jedno – serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie mięsne zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.

Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze, a są nimi: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka, które mają być podane w akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz jednego przygotowanego na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego.

– Team Poland już pracuje nad kreacją smakową i wizualną dania, które mamy nadzieję zaskoczy międzynarodowe jury. Czekamy jeszcze na ogłoszenie tematu obowiązkowego na talerzu, by móc w pełni przygotować się do zmagań konkursowych w Budapeszcie. Czy organizatorzy zaskoczą czymś jeszcze zawodników, tego nie wiemy. Dlatego z niecierpliwością czekamy na kolejne informacje z centrali – mówią przedstawiciele Bocuse d’Or Poland.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Śliwka kalifornijska w piątej ćwiartce

9 kwietnia br. w stołecznym studiu CookUp, odbędzie się warsztat dla profesjonalistów pod przewodnictwem autorytetu kulinarnego, szefa Adama Chrząstowskiego.

Sztuka smaku

3 marca br. Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell odbędzie w się w hotelu Zamek Ryn. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu, a tym samym głównym produktem, który zawodnicy muszą wykorzystać w swoich daniach, jest świeca wołowa.

Pięciu najlepszych szefów kuchni Polski Północnej i ich pięć wyjątkowych dań - finał Gault&Millau Tour 2017

Podczas finałowego Gault&Millau Tour w Sopocie przyznano nagrody dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia. Oto przepisy na popisowe dania Szefa Roku, Kobiety Szefa, Szefa Jutra, Szefa Kuchni Tradycyjnej i Młodego Talentu.

KUKBUK po raz czwarty wyróżnił lokalnych producentów

Ponad 450 produktów z 230 polskich firm, 20 laureatów i 2 wyróżnienia - to bilans 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca. Jego celem jest wyróżnienie inicjatyw kulinarnych, rzemieślniczych oraz agroturystycznych, którym na sercu leży troska o smak, zdrowie, ludzi i przyrodę.

Plakiety przewodnika Michelin rozdane w cieniu pandemii

W gdańskiej restauracji Arco by Paco Pérez wręczono Plakiety przewodnika Michelin 2020 Main Cities of Europe. Uroczystość została zorganizowana 18 listopada przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.

Ostatni Gault&Millau Tour w 2017

Poznajcie najlepszych szefów kuchni z Północnej Polski! Na ostatnim Gault&Millau Tour tego roku, który odbył się 18 września br. przyznano pięć regionalnych nagród dla najlepszych szefów kuchni z Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej