x

Team Poland 2022 przygotowuje się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    11.01.2022

Czasu na przygotowania jest niewiele, gdyż Bocuse d’Or Europe 2022 odbędzie się już 23-24 marca, tym razem w Budapeszcie. Polskę reprezentuje Jakub Kasprzak wspierany przez Dawida Cieślińskiego. Podczas wykonywania dań konkursowych obowiązywać będą produkty z Węgier.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Przygotowania do europejskiej selekcji Bocuse d’Or ruszyły pod koniec ubiegłego roku. Zaraz po polskich eliminacjach w listopadzie 2021 r., Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or ogłosił kraje, które zakwalifikowały się do europejskiego etapu tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. Wśród 20 państw znalazła się również Polska.

Polski reprezentant Jakub Kasprzak kilka lat temu szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie, a dzisiaj pod okiem mentorów trenuje, by jak najlepiej wypaść w Budapeszcie.
– Dla Jakuba, który już po raz drugi wystąpi w europejskiej selekcji, to kolejny krok do spełnienia zawodowego marzenia. Zmotywowany i z wielkim bagażem doświadczeń na pewno jest głodny sukcesu jak nigdy dotąd, a to ogromna siła napędowa – mówią przedstawiciele Bocuse d’Or Poland. – Jesteśmy przekonani, że polski zespół zrobi co w jego mocy, by znaleźć się w wymarzonej dziesiątce, która da mu awans do Wielkiego Finału w Lyonie w 2023 r.

Polska drużyna
W przygotowaniach naszego kandydata bierze udział cały sztab ludzi, zaś w Team Poland 2022 oprócz Jakuba Kasprzaka znajdują się:
- Dawid Cieśliński – commis
- Adam Chrząstowski – prezydent/ członek jury
- Tomasz Grabski – I trener
- Jarosław Kin – II trener
- Dorota Karwacka – manager ds. promocji

Nad całością przygotowań i koordynacją wyjazdu do Budapesztu czuwa Adam Chrząstowski, head chef Akademii Bocuse d’Or Polska.
– Przed nami trzecia selekcja europejska, a dla Jakuba to drugi start w tym etapie konkursu. Jestem przekonany, że te dotychczasowe doświadczenia plus ciężka praca całego zespołu zaowocują w tym roku wysoką lokatą. Kuba jest ambitny i wie czego chce. Ma wszystko starannie zaplanowane i poukładane w głowie. Przed nami trudny czas, pełen wyrzeczeń, morderczych treningów i nieprzespanych nocy, ale chcąc spełniać marzenia jest to niestety nieuniknione. Głęboko wierzę, że w tym roku polski szef kuchni mocno zaakcentuje swój występ w Europie – podkreśla Adam Chrząstowski.

Produkty z Węgier
Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: jedno – serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie mięsne zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.

Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze, a są nimi: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka, które mają być podane w akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz jednego przygotowanego na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego.

– Team Poland już pracuje nad kreacją smakową i wizualną dania, które mamy nadzieję zaskoczy międzynarodowe jury. Czekamy jeszcze na ogłoszenie tematu obowiązkowego na talerzu, by móc w pełni przygotować się do zmagań konkursowych w Budapeszcie. Czy organizatorzy zaskoczą czymś jeszcze zawodników, tego nie wiemy. Dlatego z niecierpliwością czekamy na kolejne informacje z centrali – mówią przedstawiciele Bocuse d’Or Poland.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Piąta edycja konferencji Plant-Powered Perspectives

Konferencja Plant-Powered Perspectives, największe wydarzenie poświęcone branży roślinnej, odbędzie się po raz piąty 27 października w Warszawie. Jak zwykle zapewni przestrzeń do dyskusji na temat przyszłości żywności.

Pierwsze spotkanie rady programowej Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

18 lipca 2022 r. w Restauracji Belvedere odbyła się pierwsza Rada Programowa Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Wśród uczestników wydarzenia znaleźli się zarówno trenerzy kulinarni, eksperci Akademii jak i przedstawiciele Organizatora oraz marki Chefs Culinar - Mecenasa Akademii.

Monin Cup Poland 2022: rusza piąta edycja barmańskiego konkursu

Ruszają eliminacje do 5 edycji Ogólnopolskiego Konkursu Barmańskiego Monin Cup Poland 2022. Mogą wziąć w nim udział zarówno profesjonalni barmani jak i osoby dopiero szkolące się w barowym fachu.

Geranium najlepszą restauracją na świecie. Poznaliśmy listę The World’s 50 Best 2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Carlo Petrini nie jest już prezesem Slow Food. Na czele organizacji stanął Edward Mukiibi

Podczas ósmego międzynarodowego kongresu Slow Food Edward Mukiibi został wybrany nowym prezesem organizacji. Zastąpił na tym stanowisku dotychczasowego prezesa i twórcę ruchu, Carlo Petriniego.

Polacy z trzema medalami na Olimpiadzie Vera Pizza Napoletana

Przemysław Szkudlarek i Tomasz Wolski zdobyli odpowiednio srebrny oraz brązowy medal podczas Olimpiady Vera Pizza Napoletana. Wśród amatorów najlepszym okazał się także Polak, Kamil Błaszczyk. Odbywające się w Neapolu zawody ściągają do Włoch profesjonalnych pizzaiolo z całego świata.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej