x

Rusza WINO.KLUB - klub wysyłkowy Adama Pawłowskiego i restauracji SPOT.

Kategoria: Wino    11.01.2022

Adam Pawłowski MS Wine Academy oraz poznańska restauracja SPOT. uruchomili winiarski klub wysyłkowy WINO. KLUB. W intencji twórców ma on łączyć edukację winiarską z prezentacją ciekawych i wartościowych win.

Współczesny świat wina staje się coraz ciekawszy. To, co jeszcze kilka lat temu było jedynie jego marginesem – ekologiczna uprawa winorośli i nieinterwencyjna winifikacja – dzisiaj znajduje się w centrum uwagi nie tylko młodych winiarzy, ale także tych, którzy dotychczas cieszyli się powszechnym uznaniem. WINO. KLUB powstał po to, aby zaprezentować wszystkie te zmiany oraz pokazać świat współczesnego wina szanujący nie tylko tradycję, ale i naturę.

– Na naszym rynku brakuje projektów, które nie tylko dostarczałyby dobrej jakości wina, ale także oferowały atrakcyjną formę edukacji. SPOT. zawsze specjalizował się w jakościowej ofercie win, za mną stoi natomiast wieloletnie doświadczenie winiarskiego edukatora. To idealne połączenie – ocenia Adam Pawłowski.

Członkowie klubu będą otrzymywać co miesiąc zestaw dwóch lub czterech win konfrontujących klasykę z nową falą oraz newsletter z informacjami o winiarzach i winach. Będą mogli także uczestniczyć w degustacji online na żywo lub w wybranym przez siebie terminie. Wybierający wina: Adam Pawłowski (miłośnik światowej klasyki) i Lechosław Olszewski (fan lokalności i winiarskich antypodów) będą bronić swoich decyzji i dyskutować o winach. Planowane są także wspólne degustacje z winiarzami, a latem członkowie klubu będą mogli spotkać się osobiście na kolejnej edycji „Pét-night” w ogrodzie SPOT.

Wina prezentowane w ramach klubu będą pochodzić z oferty kilkudziesięciu najciekawszych importerów, z własnego importu oraz od polskich winiarzy. Znajdą się wśród nich wina trudno dostępne, takie, które będę etykietowane specjalnie dla klubu lub nawet dla niego wytworzone. Klub zadebiutuje zestawem #1 w lutym 2022 roku.

O twórcach
Adam Pawłowski – pierwszy polski Master Sommelier; w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy organizuje i prowadzi kursy Wine & Spirit Education Trust na poziomach 1-3 oraz Capstone California; wykładowca i egzaminator Court of Master Sommeliers, wykładowca Collegium Civitas i Akademii Leona Koźmińskiego, pracował w restauracji Northcote (* Michelin), Mistrz Polski Sommelierów (2014), laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria w kategorii „Mistrz Mistrzów” (2017), członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, felietonista magazynu „Food Service”, współautor książek „Winny Planer”, „Gościnność” i „Gościnność od kuchni”; sędzia Decanter Wine Awards; niezależny konsultant branży HORECA.

Lechosław Olszewski – historyk i historyk sztuki, doktor nauk humanistycznych, którego pasją jest wino (WSET Advanced); zorganizował pierwszy polski festiwal win naturalnych, którego gościem była Isabelle Legeron MW (twórczyni RAW WINE); wykreowaną przez niego kartę win SPOT. Magazyn Wino uznał za najlepszą w Polsce; a festiwal „Polskie Wina” oraz konkurs winiarski „Polskie Korki” przyniosły SPOT. tytuł „Promotora kultury wina”; niekiedy pisze o winie, najczęściej do „Food & Friends”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kalifornijscy winiarze zapowiadają wysoką jakość rocznika 2022

Wszystko wskazuje na to, że w Kalifornii rocznik 2022 będzie obfitował w wina wysokiej jakości - skoncentrowane i złożone.

Taste The Wine - polska kolacja degustacyjna w Concordia Taste

Winiarskie perełki z trzech polskich winnic będą główną atrakcją Taste The Wine - polskiej kolacji degustacyjnej, która 24 listopada odbędzie się w poznańskiej restauracji Concordia Taste. W programie także aukcja charytatywna dzieł sztuki na… butelkach i fotografii z winobrania.

Adam Pawłowski: Waszyngton - wina nieodkyte

Często jestem pytany o wskazanie "regionów winiarskiego jutra", w których dzieją się ekscytujące procesy wnoszące nową jakość do świata wina. Jednym z tych nieodkrytych miejsc jest dla mnie stan Waszyngton.

Jak sprzedawać wino w restauracji, gdy nie ma sommeliera na pokładzie

Wino drożeje, więc zwiększanie jego sprzedaży w restauracji staje się nie lada wyzwaniem. Jak się z nim zmierzyć? Zwłaszcza gdy nasz koncept nie przewiduje obsługi sommelierskiej?

Znamy laureatów Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2022

Łukasz Górski z warszawskiej restauracji Butchery & Wine zdobył tytuł Mistrza Polski Młodych Sommelierów 2022. W finale zawodów pokonał Aleksandrę Harabasz z krakowskiej Bottiglierii (II miejsce) i Iwonę Heredę z hotelu Four Seasons w Limassol (III miejsce).

Lalou Wines - nowy importer win organicznych i biodynamicznych z Francji

Lalou Wines ma się skupiać na imporcie win organicznych i biodynamicznych z niewielkich posiadłości winiarskich z Burgundii, Jury, Doliny Loary, Alzacji, Szampanii oraz północnego Rodanu.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej