x

Rusza WINO.KLUB - klub wysyłkowy Adama Pawłowskiego i restauracji SPOT.

Kategoria: Wino    11.01.2022

Adam Pawłowski MS Wine Academy oraz poznańska restauracja SPOT. uruchomili winiarski klub wysyłkowy WINO. KLUB. W intencji twórców ma on łączyć edukację winiarską z prezentacją ciekawych i wartościowych win.

Współczesny świat wina staje się coraz ciekawszy. To, co jeszcze kilka lat temu było jedynie jego marginesem – ekologiczna uprawa winorośli i nieinterwencyjna winifikacja – dzisiaj znajduje się w centrum uwagi nie tylko młodych winiarzy, ale także tych, którzy dotychczas cieszyli się powszechnym uznaniem. WINO. KLUB powstał po to, aby zaprezentować wszystkie te zmiany oraz pokazać świat współczesnego wina szanujący nie tylko tradycję, ale i naturę.

– Na naszym rynku brakuje projektów, które nie tylko dostarczałyby dobrej jakości wina, ale także oferowały atrakcyjną formę edukacji. SPOT. zawsze specjalizował się w jakościowej ofercie win, za mną stoi natomiast wieloletnie doświadczenie winiarskiego edukatora. To idealne połączenie – ocenia Adam Pawłowski.

Członkowie klubu będą otrzymywać co miesiąc zestaw dwóch lub czterech win konfrontujących klasykę z nową falą oraz newsletter z informacjami o winiarzach i winach. Będą mogli także uczestniczyć w degustacji online na żywo lub w wybranym przez siebie terminie. Wybierający wina: Adam Pawłowski (miłośnik światowej klasyki) i Lechosław Olszewski (fan lokalności i winiarskich antypodów) będą bronić swoich decyzji i dyskutować o winach. Planowane są także wspólne degustacje z winiarzami, a latem członkowie klubu będą mogli spotkać się osobiście na kolejnej edycji „Pét-night” w ogrodzie SPOT.

Wina prezentowane w ramach klubu będą pochodzić z oferty kilkudziesięciu najciekawszych importerów, z własnego importu oraz od polskich winiarzy. Znajdą się wśród nich wina trudno dostępne, takie, które będę etykietowane specjalnie dla klubu lub nawet dla niego wytworzone. Klub zadebiutuje zestawem #1 w lutym 2022 roku.

O twórcach
Adam Pawłowski – pierwszy polski Master Sommelier; w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy organizuje i prowadzi kursy Wine & Spirit Education Trust na poziomach 1-3 oraz Capstone California; wykładowca i egzaminator Court of Master Sommeliers, wykładowca Collegium Civitas i Akademii Leona Koźmińskiego, pracował w restauracji Northcote (* Michelin), Mistrz Polski Sommelierów (2014), laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria w kategorii „Mistrz Mistrzów” (2017), członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, felietonista magazynu „Food Service”, współautor książek „Winny Planer”, „Gościnność” i „Gościnność od kuchni”; sędzia Decanter Wine Awards; niezależny konsultant branży HORECA.

Lechosław Olszewski – historyk i historyk sztuki, doktor nauk humanistycznych, którego pasją jest wino (WSET Advanced); zorganizował pierwszy polski festiwal win naturalnych, którego gościem była Isabelle Legeron MW (twórczyni RAW WINE); wykreowaną przez niego kartę win SPOT. Magazyn Wino uznał za najlepszą w Polsce; a festiwal „Polskie Wina” oraz konkurs winiarski „Polskie Korki” przyniosły SPOT. tytuł „Promotora kultury wina”; niekiedy pisze o winie, najczęściej do „Food & Friends”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Polska drugim na świecie odbiorcą gruzińskiego wina

Prawie 70 procent Polaków zna wina gruzińskie, większość z nas ma do nich pozytywny stosunek i ceni ich smak oraz aromat. Polska kolejny rok z rzędu była jednym z liderów wśród krajów importujących wina gruzińskie, a ich eksport wzrósł o ponad 40 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Urodziny rieslinga. Ten winny szczep ma już 588 lat

Najważniejsza odmiana winogron w Niemczech, riesling, obchodzi 13 marca swoje 588 urodziny. Szczep jest uprawiany we wszystkich 13 regionach winiarskich w Niemczech.

Prezentacja "Wines of Argentina" - po raz pierwszy w Warszawie

Po raz pierwszy w Polsce odbędzie się prezentacja win organizowana przez Wines of Argentina. Imprezę zaplanowano na 15 marca w Muzeum POLIN w Warszawie.

Riesling, Pinot & Co. - degustacja stolikowa win niemieckich

Niemiecki Instytut Wina zaprasza do bezpłatnego udziału w Riesling, Pinot & Co. - największej stolikowej degustacji niemieckich win. Podczas imprezy, która odbędzie się 14 kwietnia w Warszawie, swoją ofertę zaprezentuje blisko 30 niemieckich producentów i polskich importerów.

Adam Pawłowski o regionie Algarve

Algarve kojarzy się raczej z pięknymi plażami, dramatycznymi klifami i kurortami przepełnionymi zagranicznymi turystami niż z konkretnymi typami lokalnych win. Czas na odkrycie tej nieznanej winnej krainy.

Winiarskie trendy na horyzoncie

Trendy to delikatne powiewy zmian. Nigdy nie ma gwarancji, że przeobrażą się w wiatr na tyle mocny, by wydąć żagle najskromniejszego gastronomicznego konceptu i poprowadzić go do sukcesu. Jak ominąć winiarskie pułapki i złapać wiatr zmian w żagle?

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej