x

Rusza WINO.KLUB - klub wysyłkowy Adama Pawłowskiego i restauracji SPOT.

Kategoria: Wino    11.01.2022

Adam Pawłowski MS Wine Academy oraz poznańska restauracja SPOT. uruchomili winiarski klub wysyłkowy WINO. KLUB. W intencji twórców ma on łączyć edukację winiarską z prezentacją ciekawych i wartościowych win.

Współczesny świat wina staje się coraz ciekawszy. To, co jeszcze kilka lat temu było jedynie jego marginesem – ekologiczna uprawa winorośli i nieinterwencyjna winifikacja – dzisiaj znajduje się w centrum uwagi nie tylko młodych winiarzy, ale także tych, którzy dotychczas cieszyli się powszechnym uznaniem. WINO. KLUB powstał po to, aby zaprezentować wszystkie te zmiany oraz pokazać świat współczesnego wina szanujący nie tylko tradycję, ale i naturę.

– Na naszym rynku brakuje projektów, które nie tylko dostarczałyby dobrej jakości wina, ale także oferowały atrakcyjną formę edukacji. SPOT. zawsze specjalizował się w jakościowej ofercie win, za mną stoi natomiast wieloletnie doświadczenie winiarskiego edukatora. To idealne połączenie – ocenia Adam Pawłowski.

Członkowie klubu będą otrzymywać co miesiąc zestaw dwóch lub czterech win konfrontujących klasykę z nową falą oraz newsletter z informacjami o winiarzach i winach. Będą mogli także uczestniczyć w degustacji online na żywo lub w wybranym przez siebie terminie. Wybierający wina: Adam Pawłowski (miłośnik światowej klasyki) i Lechosław Olszewski (fan lokalności i winiarskich antypodów) będą bronić swoich decyzji i dyskutować o winach. Planowane są także wspólne degustacje z winiarzami, a latem członkowie klubu będą mogli spotkać się osobiście na kolejnej edycji „Pét-night” w ogrodzie SPOT.

Wina prezentowane w ramach klubu będą pochodzić z oferty kilkudziesięciu najciekawszych importerów, z własnego importu oraz od polskich winiarzy. Znajdą się wśród nich wina trudno dostępne, takie, które będę etykietowane specjalnie dla klubu lub nawet dla niego wytworzone. Klub zadebiutuje zestawem #1 w lutym 2022 roku.

O twórcach
Adam Pawłowski – pierwszy polski Master Sommelier; w ramach Adam Pawłowski MS Wine Academy organizuje i prowadzi kursy Wine & Spirit Education Trust na poziomach 1-3 oraz Capstone California; wykładowca i egzaminator Court of Master Sommeliers, wykładowca Collegium Civitas i Akademii Leona Koźmińskiego, pracował w restauracji Northcote (* Michelin), Mistrz Polski Sommelierów (2014), laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria w kategorii „Mistrz Mistrzów” (2017), członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, felietonista magazynu „Food Service”, współautor książek „Winny Planer”, „Gościnność” i „Gościnność od kuchni”; sędzia Decanter Wine Awards; niezależny konsultant branży HORECA.

Lechosław Olszewski – historyk i historyk sztuki, doktor nauk humanistycznych, którego pasją jest wino (WSET Advanced); zorganizował pierwszy polski festiwal win naturalnych, którego gościem była Isabelle Legeron MW (twórczyni RAW WINE); wykreowaną przez niego kartę win SPOT. Magazyn Wino uznał za najlepszą w Polsce; a festiwal „Polskie Wina” oraz konkurs winiarski „Polskie Korki” przyniosły SPOT. tytuł „Promotora kultury wina”; niekiedy pisze o winie, najczęściej do „Food & Friends”.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Ogrody Wina 2022 - kapelusze i wino znów królowały w Dworze Sieraków

- Wreszcie mogliśmy się spotkać i wspólnie posmakować win - mówią uczestnicy 10. edycji Ogrodów Wina. Po dwuletniej covidowej przerwie ten letni, winiarski salon degustacyjny wrócił do dawnej formy. W imprezie wzięło udział 52 producentów ze wszystkich winiarskich zakątków świata.

Adam Pawłowski: Ewolucja winopijcy

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo to chciałbym poruszyć temat kształtowania się smaku winiarskiego w czasie. Zastanawia mnie, jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych, a kończy na bardzo wytrawnych i szorstkich.

Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie - Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Wino zdrożeje. Polska branża winiarska: prowadzenie biznesu stało się całkowicie nieprzewidywalne

- Planowanie jakiejkolwiek strategii stało się wręcz niemożliwe, a bieżąca działalność jest ogromnym wyzwaniem - mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wojna w Ukrainie, a także galopująca inflacja skutecznie utrudniają bieżącą działalność przedsiębiorstw.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej