x

Congee - klasyczne chińskie śniadanie według The Cool Cat

Kategoria: Karta - dania    10.01.2022

Congee to wegańskie danie podawane na Dalekim Wschodzie na śniadanie, ale my przecież możemy je jeść przez cały dzień. Dzielimy się z wami przepisem pochodzącym z restauracji The Cool Cat.

Congee z The Cool Cat. Zdjęcie: materiały prasowe
Congee z The Cool Cat. Zdjęcie: materiały prasowe
Congee, które serwuje restauracja The Cool Cat powstało przy projekcie Gizmo Dark Kitchen. Okazało się takim hitem, że zagościło na stałe w menu The Cool Cat TR.
– Dużą satysfakcję sprawia nam obserwowanie reakcji gości na definicje tego dania: wytrawny kleik ryżowy, a potem zachwyt nad nim – mówi Jakub "Kaftan" Kaftański, autor dania, szef kuchni i współwłaściciel The Cool Cat.

Przepis na congee
Składniki:
250 g ryżu (ryż trzeba wypłukać kilka razy)
około 1,5 litra wody (litr na start, a potem ile potrzeba)
75 g imbiru do ryżu i około 30 g do reszty dania
1-2 liście kaffiru
1 cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
1 puszka kwiatów bananowca
tłuszcz roślinny do smażenia
1 łyżka cukru
4-6 łyżek sosu sojowego
1-2 łyżeczki soli (lub do smaku)
80 g boczniaków (albo innych grzybów)
1/3 pęczka kolendry
1/3 pęczka dymki
20 g fistaszków w skórce
1 łyżka oleju chilli
1 łyżka oleju seczuańskiego

Sposób przygotowania:
Ryż, porcję imbiru przeznaczoną do ryżu oraz liście kaffiru wkładamy do garnka, zalewając około litrem wody. Gotujemy, cały czas mieszając, do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, by wszystko bezpiecznie mogło bulgotać przez 45 minut.

Cebulę, ząbki czosnku i resztę imbiru kroimy w plasterki i wraz z kwiatami bananowca wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy, a następnie dolewamy 50 ml wody, dodajemy 4-5-6 łyżki sosu sojowego oraz zasypujemy łyżką cukru. Czekamy na redukcję – to proces, który zwykle pojawia się zaraz po bulgotaniu.

Sposób podania:
Ugotowany ryż zalewamy odrobiną wody i doprowadzamy na ogniu do konsystencji kleiku, lekko solimy. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy boczniaki i przyprawiamy je jedynie solą i pieprzem.

Podgrzewamy przygotowane wcześniej kwiaty bananowca i wrzucamy je na ryż. Drugą ręką przerzucamy gotowe boczniaki na górę dania. Nakrywamy to wszystko posiekaną kolendrą, dymką oraz prażonymi fistaszkami w skórce.
Łyżkę oleju syczuańskiego i oleju chilli rozlewamy w miarę równomiernie po wszystkim, co mamy w misce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Świąteczne potrawy, które warto przyrządzić. Poznaj nasze propozycje

Wigilijne potrawy, wspólne gotowanie i dzielenie się przysmakami są nieodłącznymi elementami świątecznej magii. Dziś radzimy, co warto przyrządzić, by dobrze i różnorodnie zjeść w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Roślinne desery bez wyrzeczeń

Właściwie przygotowane roślinne torty, ciasta i kremy potrafią zaskakiwać nie tylko pomysłowością, ale przede wszystkim smakiem. Znalezienie alternatywy dla miodu, masła, jajek czy mleka jest znacznie łatwiejsze!

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej