x

Congee - klasyczne chińskie śniadanie według The Cool Cat

Kategoria: Karta - dania    10.01.2022

Congee to wegańskie danie podawane na Dalekim Wschodzie na śniadanie, ale my przecież możemy je jeść przez cały dzień. Dzielimy się z wami przepisem pochodzącym z restauracji The Cool Cat.

Congee z The Cool Cat. Zdjęcie: materiały prasowe
Congee z The Cool Cat. Zdjęcie: materiały prasowe
Congee, które serwuje restauracja The Cool Cat powstało przy projekcie Gizmo Dark Kitchen. Okazało się takim hitem, że zagościło na stałe w menu The Cool Cat TR.
– Dużą satysfakcję sprawia nam obserwowanie reakcji gości na definicje tego dania: wytrawny kleik ryżowy, a potem zachwyt nad nim – mówi Jakub "Kaftan" Kaftański, autor dania, szef kuchni i współwłaściciel The Cool Cat.

Przepis na congee
Składniki:
250 g ryżu (ryż trzeba wypłukać kilka razy)
około 1,5 litra wody (litr na start, a potem ile potrzeba)
75 g imbiru do ryżu i około 30 g do reszty dania
1-2 liście kaffiru
1 cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
1 puszka kwiatów bananowca
tłuszcz roślinny do smażenia
1 łyżka cukru
4-6 łyżek sosu sojowego
1-2 łyżeczki soli (lub do smaku)
80 g boczniaków (albo innych grzybów)
1/3 pęczka kolendry
1/3 pęczka dymki
20 g fistaszków w skórce
1 łyżka oleju chilli
1 łyżka oleju seczuańskiego

Sposób przygotowania:
Ryż, porcję imbiru przeznaczoną do ryżu oraz liście kaffiru wkładamy do garnka, zalewając około litrem wody. Gotujemy, cały czas mieszając, do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, by wszystko bezpiecznie mogło bulgotać przez 45 minut.

Cebulę, ząbki czosnku i resztę imbiru kroimy w plasterki i wraz z kwiatami bananowca wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy, a następnie dolewamy 50 ml wody, dodajemy 4-5-6 łyżki sosu sojowego oraz zasypujemy łyżką cukru. Czekamy na redukcję – to proces, który zwykle pojawia się zaraz po bulgotaniu.

Sposób podania:
Ugotowany ryż zalewamy odrobiną wody i doprowadzamy na ogniu do konsystencji kleiku, lekko solimy. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy boczniaki i przyprawiamy je jedynie solą i pieprzem.

Podgrzewamy przygotowane wcześniej kwiaty bananowca i wrzucamy je na ryż. Drugą ręką przerzucamy gotowe boczniaki na górę dania. Nakrywamy to wszystko posiekaną kolendrą, dymką oraz prażonymi fistaszkami w skórce.
Łyżkę oleju syczuańskiego i oleju chilli rozlewamy w miarę równomiernie po wszystkim, co mamy w misce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej