x

Congee - klasyczne chińskie śniadanie według The Cool Cat

Kategoria: Karta - dania    10.01.2022

Congee to wegańskie danie podawane na Dalekim Wschodzie na śniadanie, ale my przecież możemy je jeść przez cały dzień. Dzielimy się z wami przepisem pochodzącym z restauracji The Cool Cat.

Congee z The Cool Cat. Zdjęcie: materiały prasowe
Congee z The Cool Cat. Zdjęcie: materiały prasowe
Congee, które serwuje restauracja The Cool Cat powstało przy projekcie Gizmo Dark Kitchen. Okazało się takim hitem, że zagościło na stałe w menu The Cool Cat TR.
– Dużą satysfakcję sprawia nam obserwowanie reakcji gości na definicje tego dania: wytrawny kleik ryżowy, a potem zachwyt nad nim – mówi Jakub "Kaftan" Kaftański, autor dania, szef kuchni i współwłaściciel The Cool Cat.

Przepis na congee
Składniki:
250 g ryżu (ryż trzeba wypłukać kilka razy)
około 1,5 litra wody (litr na start, a potem ile potrzeba)
75 g imbiru do ryżu i około 30 g do reszty dania
1-2 liście kaffiru
1 cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
1 puszka kwiatów bananowca
tłuszcz roślinny do smażenia
1 łyżka cukru
4-6 łyżek sosu sojowego
1-2 łyżeczki soli (lub do smaku)
80 g boczniaków (albo innych grzybów)
1/3 pęczka kolendry
1/3 pęczka dymki
20 g fistaszków w skórce
1 łyżka oleju chilli
1 łyżka oleju seczuańskiego

Sposób przygotowania:
Ryż, porcję imbiru przeznaczoną do ryżu oraz liście kaffiru wkładamy do garnka, zalewając około litrem wody. Gotujemy, cały czas mieszając, do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, by wszystko bezpiecznie mogło bulgotać przez 45 minut.

Cebulę, ząbki czosnku i resztę imbiru kroimy w plasterki i wraz z kwiatami bananowca wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy, a następnie dolewamy 50 ml wody, dodajemy 4-5-6 łyżki sosu sojowego oraz zasypujemy łyżką cukru. Czekamy na redukcję – to proces, który zwykle pojawia się zaraz po bulgotaniu.

Sposób podania:
Ugotowany ryż zalewamy odrobiną wody i doprowadzamy na ogniu do konsystencji kleiku, lekko solimy. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy boczniaki i przyprawiamy je jedynie solą i pieprzem.

Podgrzewamy przygotowane wcześniej kwiaty bananowca i wrzucamy je na ryż. Drugą ręką przerzucamy gotowe boczniaki na górę dania. Nakrywamy to wszystko posiekaną kolendrą, dymką oraz prażonymi fistaszkami w skórce.
Łyżkę oleju syczuańskiego i oleju chilli rozlewamy w miarę równomiernie po wszystkim, co mamy w misce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej