x

Congee - klasyczne chińskie śniadanie według The Cool Cat

Kategoria: Karta - dania    10.01.2022

Congee to wegańskie danie podawane na Dalekim Wschodzie na śniadanie, ale my przecież możemy je jeść przez cały dzień. Dzielimy się z wami przepisem pochodzącym z restauracji The Cool Cat.

Congee z The Cool Cat. Zdjęcie: materiały prasowe
Congee z The Cool Cat. Zdjęcie: materiały prasowe
Congee, które serwuje restauracja The Cool Cat powstało przy projekcie Gizmo Dark Kitchen. Okazało się takim hitem, że zagościło na stałe w menu The Cool Cat TR.
– Dużą satysfakcję sprawia nam obserwowanie reakcji gości na definicje tego dania: wytrawny kleik ryżowy, a potem zachwyt nad nim – mówi Jakub "Kaftan" Kaftański, autor dania, szef kuchni i współwłaściciel The Cool Cat.

Przepis na congee
Składniki:
250 g ryżu (ryż trzeba wypłukać kilka razy)
około 1,5 litra wody (litr na start, a potem ile potrzeba)
75 g imbiru do ryżu i około 30 g do reszty dania
1-2 liście kaffiru
1 cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
1 puszka kwiatów bananowca
tłuszcz roślinny do smażenia
1 łyżka cukru
4-6 łyżek sosu sojowego
1-2 łyżeczki soli (lub do smaku)
80 g boczniaków (albo innych grzybów)
1/3 pęczka kolendry
1/3 pęczka dymki
20 g fistaszków w skórce
1 łyżka oleju chilli
1 łyżka oleju seczuańskiego

Sposób przygotowania:
Ryż, porcję imbiru przeznaczoną do ryżu oraz liście kaffiru wkładamy do garnka, zalewając około litrem wody. Gotujemy, cały czas mieszając, do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, by wszystko bezpiecznie mogło bulgotać przez 45 minut.

Cebulę, ząbki czosnku i resztę imbiru kroimy w plasterki i wraz z kwiatami bananowca wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy, a następnie dolewamy 50 ml wody, dodajemy 4-5-6 łyżki sosu sojowego oraz zasypujemy łyżką cukru. Czekamy na redukcję – to proces, który zwykle pojawia się zaraz po bulgotaniu.

Sposób podania:
Ugotowany ryż zalewamy odrobiną wody i doprowadzamy na ogniu do konsystencji kleiku, lekko solimy. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzucamy boczniaki i przyprawiamy je jedynie solą i pieprzem.

Podgrzewamy przygotowane wcześniej kwiaty bananowca i wrzucamy je na ryż. Drugą ręką przerzucamy gotowe boczniaki na górę dania. Nakrywamy to wszystko posiekaną kolendrą, dymką oraz prażonymi fistaszkami w skórce.
Łyżkę oleju syczuańskiego i oleju chilli rozlewamy w miarę równomiernie po wszystkim, co mamy w misce.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Przekąski w karnawale

Karnawał to specyficzny okres w roku - czas radości, imprez i wyjątkowych spotkań wokół stołu. Towarzyszą im zazwyczaj niezwykłe przekąski kreujące swobodny charakter i niezobowiązujący klimat zabawy.

GRZYBY NIEZNANE

W Polsce są 44 gatunki świeżych grzybów dopuszczone do obrotu handlowego i przetwórstwa. Lista niedługo powinna się wydłużyć o smardze jadalne, smardze stożkowate i naparstniczkę czeską. Nieoficjalnie grzybów jadalnych jest znacznie więcej.

Jarmuż zamiast kotleta

Zwrot w stronę kuchni roślinnej widoczny jest coraz mocniej, szczególnie w większych miastach. Czy jest to chwilowa moda, czy może konieczność, którą w końcu zaczynamy dostrzegać?

Gotuj jak Andrea Camastra. Wołowina i sernik gwiazdkowego szefa kuchni

Szef kuchni, zdobywca gwiazdki Michelin Adrea Camastra zaprezentował w programie Masterchef dwa autorskie przepisy na kanapkę z wołowiną oraz truskawkowy sernik. Obie potrawy można przygotować szybko z użyciem piekarnika.

Trendy w deserach lodowych: co będziemy jeść tego lata?

Proste albo niezwykle złożone, słodkie albo orzeźwiające, mleczne lub owocowe - desery lodowe mogą mieć tysiące wariantów. Część z nich chętnie spróbowalibyśmy jeszcze tego lata.

Sushi, czyli polskie danie narodowe?

W ciągu dwóch dekad z kulinarnej nowinki zmieniło się w stały element sylwestrowego menu i obowiązkowy składnik wielu domówek. Dziś nie odstrasza nas w nim już nie tylko surowa ryba, ale także banan czy czekolada. Co sprawia, że danie z odległej Japonii bije w Polsce rekordy popularności?

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej