x

Burger z pulled jackfruitem według Jakuba Mołdy

Kategoria: Karta - dania    05.01.2022

Jackfruit to doskonały zamiennik mięsa, który dobrze sprawdza się m.in w popularnych kanapkach amerykańskich, zastępując szarpaną wieprzowinę. Swoją wersję burgera z pulled jackfruitem stworzył Jakub Mołda z Marshal Food. Oto jego przepis.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Składniki:

pomidor
ogórek kiszony lub konserwowy
majonez roślinny
sałata
pulled jackfruit
bułka

Przygotowanie
Posmarować przekrojoną bułkę majonezem z dwóch stron, ułożyć dodatki według uznania i voilà! Serwować z colesławem, frytkami lub solo.

Pulled jackfruit:

owoc chlebowca niedojrzałego: 2 puszki
cebula: 1 sztuka
czosnek: 3-4 ząbki
papryczka ostra np. chilli 1 sztuka
koncentrat pomidorowy: 4 łyżeczki
musztarda: 4 łyżeczki
miód roślinny: 1 łyżka
sos sojowy: 2 łyżki
sok z cytryny: 1 łyżka
olej: 3 łyżki
papryka wędzona: 2 łyżeczki
papryka słodka: 1 łyżeczka
tymianek: 1 łyżeczka
kumin: 1/2 łyżeczki
cynamon: szczypta
gałka muszkatołowa: szczypta
pieprz i sól: do smaku

Owoc chlebowca odcedzić i opłukać . Odkroić i pokroić jego twardszą część. Włóknistą rozdzielić. Podsmażyć cebulę, 1 ząbek czosnku i chilli. Resztę czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać wraz z innymi składnikami i wymieszać. Rozłożyć zamarynowanego chlebowca w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 30 minut.

Bułki (10 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml napoju roślinnego
  • 50 g margaryny roślinnej

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Drożdże (w temperaturze pokojowej) pokruszyć i/ lub wsypać do kubka. Dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć dokładnie łyżeczką. Wlać pół szklanki ciepłego napoju roślinnego, dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić kubek w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 7 minut, aż rozczyn wypełni całe naczynie.
Przelać do miski z mąką i zacząć delikatnie mieszać. Stopniowo wlewać resztę ciepłego napoju, cały czas mieszając. 

Dodać cukier i dalej mieszać składniki, następnie zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopioną margarynę . Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut (lub 10 minut hakiem miksera planetarnego).

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianego materiału na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat roboczy i chwilę je powygniatać. Podzielić na 10 części i uformować 10 kulek, ułożyć na blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięte bułki posmarować pędzelkiem napojem roślinnym z cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec przez 15 minut na złoty kolor.

 

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej