x

Apel o zakaz sprzedaży żywych karpi w Polsce. Petycję podpisała Maja Ostaszewska

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    23.12.2021

59,3% rodaków popiera zakaz sprzedaży żywych karpi, jeśli w sklepach dostępna byłaby opcja kupna karpia już gotowego w postaci dzwonków lub płatów lub całych tuszy. Tak wynika z sondażu CBOS zrealizowanego na zlecenie fundacji Compassion Polska.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
To najwyższy czas na zakończenie tego okrutnego zwyczaju – apeluje Fundacja Compassion Polska, która wystosowała w tej sprawie petycję do Ministra Rolnictwa. Organizacja apeluje w niej o natychmiastowy zakaz sprzedaży żywych ryb w Polsce. Petycję można podpisać na stronie fundacji Compassion Polska – ciwf.pl/karpie/
Podpisała ją m. in. znana aktorka Maja Ostaszewska, znana ze swojego zaangażowania na rzecz cierpiących zwierząt.

Według badań
Badania naukowe pokazują, że zwyczaj sprzedaży żywych karpi powoduje niepotrzebne cierpienie tych zwierząt. Na ich podstawie fundacja Compassion Polska od lat domaga się zakazu sprzedaży żywych ryb. Wszystko wskazuje na to, że z tym postulatem coraz bardziej zgadzają się Polki i Polacy.

W najnowszym sondażu CBOS, zrealizowanym na zlecenie fundacji Compassion Polska, 59,3% mieszkańców Polski popiera zakaz sprzedaży żywych karpi, jeśli w sklepach dostępna byłaby opcja kupna karpia już gotowego w postaci dzwonków lub płatów lub całych tuszy. Karp w takich formach jest powszechnie dostępny w sklepach, a więc warunek, pod którym większość respondentów zgadza się na zakaz sprzedaży żywego karpia, jest już spełniony.

Jak się czuje karp?
Dlaczego sprzedaż żywych karpi jest tak problematyczna? Już na etapie transportu, żywe karpie są często wiezione do sklepów w nieodpowiadających ich potrzebom, zbyt ciasnych zbiornikach. Następnie, trzymane w ogromnym stłoczeniu w basenach handlowych, otrzymują w wodzie niedostateczną ilość tlenu i okaleczają się nawzajem. Wreszcie, już po zakupie, duszą się w pozbawionych wody reklamówkach, by zostać potem zabitymi przez niewykwalifikowanych do tego ludzi

– To zwyczaj, którego nie powinniśmy kultywować. W sklepach dostępne jest mięso karpi w formie dzwonków, płatów czy całych tuszy, więc całe cierpienie związane ze sprzedażą żywych karpi na świątecznych stoiskach jest zupełnie niepotrzebne. Problemy związane ze sprzedażą żywych karpi dostrzega również większość Polek i Polaków. Pozostaje pytanie do rządu i parlamentarzystów: na co my jeszcze czekamy? – komentuje dr Krzysztof Wojtas, dyrektor zespołu ds. dobrostanu ryb i ochrony środowiska wodnego w fundacji Compassion Polska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Krakowska Pizza Winchester wybrana najlepszą restauracją w Polsce

To już czwarta edycja Best Restaurant Awards, konkursu organizowanego przez Pyszne.pl, który ma na celu wyłonić najlepszą zdaniem Polaków restaurację w kraju.

Wrzesień w Neo(n) Bistro. Gotują m. in. Jagodziński, Wojnarowski i Jakubiak

Neo(n) Bistro, czyli warszawskie kolacje pod gwiazdami autorstwa znanych szefów kuchni, przedłużone do końca września! Jakie menu zaserwują na dachu parkingu Hotelu Novotel Ernest Jagodziński, Robert Wojnarowski, Tomasz Jakubiak, Patryk Dziamski i Marcin Molik?

MŁODE TALENTY

6 kwietnia 2017 r. odbył się finał X konkursu Roberta Sowy Kulinarny Talent. W tegorocznej edycji po raz drugi w historii konkursu na najwyższym stopniu podium stanęła kobieta.

Akcja #ramięWramię - Kukbuk wspiera lokalnych producentów

Wydawnictwo Kukbuk zainicjowało akcję #ramięWramię promującą lokalnych producentów i zachęcającą czytelników do robienia zakupów w miejscach dystrybucji lokalnych produktów.

Noc Restauracji 2018 - Smaki Polski

Od 6 do 8 lipca w 43 restauracjach w 12 regionach kraju odbyła się impreza mająca na celu prezentację najwyższej jakości polskich smaków. W tym roku wydarzenie przybrało charakter kolacji z menu degustacyjnym, w którym szef kuchni ukazuje swoją interpretację smaków Polski.

MASSIMO BOTURA GOŚCIEM FESTIWALU FINE DINING WEEK

Jubileuszowa, piąta edycja Fine Dining Week trwała od 6 do 17 lutego. Biorące w nim udział restauracje odwiedziło rekordowe 11 tysięcy gości, a najważniejszą z kolacji towarzyszących festiwalowi przygotował Massimo Bottura.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej