Podczas uroczystej kolacji (Consoada) w Wigilię Bożego Narodzenia (Véspera do Natal) podaje się go z ziemniakami, jajkami na twardo oraz liśćmi kapusty galicyjskiej. Spożywany z octem winnym, oliwą oraz posiekanym czosnkiem stanowi tradycyjną potrawę dla wszystkich mieszkańców kraju. Wystawna kolacja spożywana wieczorem, 24 grudnia, w gronie najbliższych to, podobnie jak dla Polaków, najważniejszy posiłek podczas całych świąt.
Tradycja w wersji ekonomicznej
Według naszej tradycji świętowanie Bożego Narodzenia rozpoczyna się w Wigilię i trwa dwa kolejne dni. W Portugalii celebruje się o jeden dzień krócej, jednak tak samo rodzinnie i uroczyście. 25 grudnia najbliżsi przychodzą z wizytą na świąteczny obiad, na który podaje się… resztki dorsza z poprzedniego dnia!
To nie pomyłka – tradycyjnym świątecznym portugalskim daniem jest roupa velha, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „stare ubrania”. Na bazie niezjedzonego w Wigilię dorsza serwuje się potrawę przygotowaną z gotowanym jajkiem, kapustą galicyjską oraz oliwą z oliwek. Dawniej roupa velha była ekonomicznym daniem pojawiającym się na stołach biedniejszych rodzin, dziś jest tradycyjną potrawą spożywaną na terenie całej Portugalii – gospodarze kupują tyle dorsza, by wystarczyło go także na pierwszy dzień świąt.
Cynamon, bakalie i… duża porcja cukru!
Kolejnym typowym deserem jest arroz doce, czyli słodki pudding ryżowy z dodatkiem mleka, cynamonu, skórki z cytryny i, zależnie od upodobania, wanilią i rodzynkami. Na świątecznych stołach pojawiają się także filhoses, czyli głęboko smażone pączki o smaku pomarańczy, obficie posypane cukrem i cynamonem.
Grzane wino – nie tylko polski przysmak
Doskonałą bazą do przygotowania tego rozgrzewającego napoju są słodkie i aromatyczne portugalskie wina pochodzące z regionu Tejo. Jest to miejsce, w którym hoduje się najlepsze gatunki winogron. Warunki klimatyczne w regionie Tejo sprawiają, że dojrzewające tam owoce winorośli są wyjątkowo soczyste i pełne smaku. Wina z tego regionu ma w ofercie m. in. marka Ponte Portugal.