x

Boże Narodzenie na krańcu Europy. Co w święta jadają Portugalczycy?

Kategoria: Karta - dania    22.12.2021

Z Portugalczykami łączy nas miłość do obfitych wigilijnych potraw, słodkości i grzanego wina. Panierowany dorsz, cynamonowe grzanki czy ryżowy pudding to tylko niektóre z dań, do których podczas świąt zasiadają mieszkańcy krańca Europy.

Bacalhau de consoada. Zdjęcie: Shutterstock.com
Bacalhau de consoada. Zdjęcie: Shutterstock.com
Co króluje na portugalskich świątecznych stołach? Bacalhau de consoada, czyli potrawa, którą nasi zachodni sąsiedzi spożywają okrągły rok. Mowa o panierowanym filecie z dorsza, który w wigilijny wieczór serwowany jest jednak według specjalnej receptury.

Podczas uroczystej kolacji (Consoada) w Wigilię Bożego Narodzenia (Véspera do Natal) podaje się go z ziemniakami, jajkami na twardo oraz liśćmi kapusty galicyjskiej. Spożywany z octem winnym, oliwą oraz posiekanym czosnkiem stanowi tradycyjną potrawę dla wszystkich mieszkańców kraju. Wystawna kolacja spożywana wieczorem, 24 grudnia, w gronie najbliższych to, podobnie jak dla Polaków, najważniejszy posiłek podczas całych świąt.

Tradycja w wersji ekonomicznej
Według naszej tradycji świętowanie Bożego Narodzenia rozpoczyna się w Wigilię i trwa dwa kolejne dni. W Portugalii celebruje się o jeden dzień krócej, jednak tak samo rodzinnie i uroczyście. 25 grudnia najbliżsi przychodzą z wizytą na świąteczny obiad, na który podaje się… resztki dorsza z poprzedniego dnia!

To nie pomyłka – tradycyjnym świątecznym portugalskim daniem jest roupa velha, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „stare ubrania”. Na bazie niezjedzonego w Wigilię dorsza serwuje się potrawę przygotowaną z gotowanym jajkiem, kapustą galicyjską oraz oliwą z oliwek. Dawniej roupa velha była ekonomicznym daniem pojawiającym się na stołach biedniejszych rodzin, dziś jest tradycyjną potrawą spożywaną na terenie całej Portugalii – gospodarze kupują tyle dorsza, by wystarczyło go także na pierwszy dzień świąt.

Cynamon, bakalie i… duża porcja cukru!

Bolo rei. Zdjęcie: Shutterstock.com
Bolo rei. Zdjęcie: Shutterstock.com
Portugalczycy, tak jak my, chętnie rozkoszują się w czasie Bożego Narodzenia różnymi słodkościami. 25 grudnia, a w niektórych rodzinach już poprzedniego dnia, na stołach króluje bolo rei, czyli popularny drożdżowy wypiek. Nieprzypadkowo padło tu słowa „króluje” – bolo rei to bogate ciasto w kształcie korony, hojnie zdobione bakaliami, orzechami i kandyzowanymi owocami.

Rabanadas. Zdjęcie: Shutterstock.com
Rabanadas. Zdjęcie: Shutterstock.com
Innymi słodkimi przyjemnościami, którymi Portugalczycy umilają sobie święta Bożego Narodzenia, są rabanadas, czyli grzanki smażone z cukrem i cynamonem, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Zwykle serwuje się je z miodem, owocami lub kasztanami.

Kolejnym typowym deserem jest arroz doce, czyli słodki pudding ryżowy z dodatkiem mleka, cynamonu, skórki z cytryny i, zależnie od upodobania, wanilią i rodzynkami. Na świątecznych stołach pojawiają się także filhoses, czyli głęboko smażone pączki o smaku pomarańczy, obficie posypane cukrem i cynamonem.

Grzane wino – nie tylko polski przysmak

Arroz doce. Zdjęcie: Shutterstock.com
Arroz doce. Zdjęcie: Shutterstock.com
Kolejną wspólną cechą Polaków i Portugalczyków jest zamiłowanie do grzanego wina. Pomimo, że znajdujemy się na przeciwnych krańcach Europy, to dla wielu nieodłączny element zimowych spotkań z przyjaciółmi czy rodziną.

Doskonałą bazą do przygotowania tego rozgrzewającego napoju są słodkie i aromatyczne portugalskie wina pochodzące z regionu Tejo. Jest to miejsce, w którym hoduje się najlepsze gatunki winogron. Warunki klimatyczne w regionie Tejo sprawiają, że dojrzewające tam owoce winorośli są wyjątkowo soczyste i pełne smaku. Wina z tego regionu ma w ofercie m. in. marka Ponte Portugal.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

CARPACCIO Z DANIELA Z MAJONEZEM Z MLEKA, ANCHOVIES I JAŁOWCA, MARYNOWANĄ CEBULĄ, SUSZONYM BOROWIKIEM I KOPERKIEM

Przepis na carpaccio z daniela z majonezem z mleka, anchovies i jałowca, marynowaną cebulą, suszonym borowikiem i koperkiem pochodzi z menu Mañana Bistro & Wine Bar.

Ryby na talerzu

Mięso ryb nie jest szczególnie popularne w Polsce. Rodacy przyrządzają i spożywają je stosunkowo rzadko. Wyjątkiem są święta - postna tradycja stołu wigilijnego wręcz wymaga potraw rybnych. W tym okresie najważniejszymi gatunkami są karpie i śledzie, ale również inne mają szansę zabłysnąć.

Flaki wołowe

Flaki wołowe według przepisu z restauracji Zazie Bistro.

Żebro wołowe z glazurowaną marchewką

Żebro wołowe z glazurowaną marchwią doprawioną czarnuszką, podawane z ziemniakiem tłuczonym, według przepisu z gdyńskiej restauracji Malika.

Grill idealny - jak przygotować mięso, ryby i warzywa? Porady szefów kuchni

Przeciętny Polak jest przekonany, że zna się na sztuce grillowania nie najgorzej. Ale… diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego przed startem grillowego sezonu, jakim jest tradycyjnie długi majowy weekend, podpowiadamy, jak idealnie przyrządzić ryby, warzywa i mięsa na grilla.

Dania z kurek w restauracjach Artura Jarczyńskiego

Sezon na kurki rozpoczęty! Kucharze restauracji należących do Artura Jarczyńskiego przygotowali specjalne sezonowe menu kurkowe. Co serwują restauracje Jeff's, U Szwejka, Podwale 25 Kompania Piwna, St Antonio i Otto Pompieri.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej