SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
4 arkusze dobrego jakościowo ciasta filo
600 g udźca z jagnięciny bez kości
150 g siekanej białej cebuli
100 g marchewki
100 g posiekanych daktyli
30 ml domowej mieszanki 7 przypraw libańskich
2 laski cynamonu
100 ml białego wytrawnego wina
100 g masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa przesmażamy na oleju z przyprawami w głębokim rondlu, dodajemy laski cynamonu i posiekane drobno mięso. Po kilku minutach dodajemy resztę składników farszu, solimy. Odkładamy do schłodzenia, wyjmujemy z farszu laski cynamonu. Każdy arkusz ciasta kroimy na cztery kwadraty, układamy warstwowo z przesunięciem o 30 stopni. Każdą z warstw smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 min. Dodatki do pastilli: sałatka izraelska, złoty jogurt, kiszone cytryny.
Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2021 nr 210.