x

Pastilla z jagnięciną

Kategoria: Karta - dania    20.12.2021

Pastilla z jagnięciną według przepisu Katarzyny Rogowskiej i Justyny Ładzińskiej - szefowej kuchni i menedżerki w restauracji Amfora w Katowicach.

Pastilla z jagnięciną. Fot. Michał Radwański
Pastilla z jagnięciną. Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
4 arkusze dobrego jakościowo ciasta filo
600 g udźca z jagnięciny bez kości
150 g siekanej białej cebuli
100 g marchewki
100 g posiekanych daktyli
30 ml domowej mieszanki 7 przypraw libańskich 
2 laski cynamonu
100 ml białego wytrawnego wina
100 g masła  

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Warzywa przesmażamy na oleju z przyprawami w głębokim rondlu, dodajemy laski cynamonu i posiekane drobno mięso. Po kilku minutach dodajemy resztę składników farszu, solimy. Odkładamy do schłodzenia, wyjmujemy z farszu laski cynamonu. Każdy arkusz ciasta kroimy na cztery kwadraty, układamy warstwowo z przesunięciem o 30 stopni. Każdą z warstw smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 min. Dodatki do pastilli: sałatka izraelska, złoty jogurt, kiszone cytryny. 

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2021 nr 210.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej