x

Pastilla z jagnięciną

Kategoria: Karta - dania    20.12.2021

Pastilla z jagnięciną według przepisu Katarzyny Rogowskiej i Justyny Ładzińskiej - szefowej kuchni i menedżerki w restauracji Amfora w Katowicach.

Pastilla z jagnięciną. Fot. Michał Radwański
Pastilla z jagnięciną. Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
4 arkusze dobrego jakościowo ciasta filo
600 g udźca z jagnięciny bez kości
150 g siekanej białej cebuli
100 g marchewki
100 g posiekanych daktyli
30 ml domowej mieszanki 7 przypraw libańskich 
2 laski cynamonu
100 ml białego wytrawnego wina
100 g masła  

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Warzywa przesmażamy na oleju z przyprawami w głębokim rondlu, dodajemy laski cynamonu i posiekane drobno mięso. Po kilku minutach dodajemy resztę składników farszu, solimy. Odkładamy do schłodzenia, wyjmujemy z farszu laski cynamonu. Każdy arkusz ciasta kroimy na cztery kwadraty, układamy warstwowo z przesunięciem o 30 stopni. Każdą z warstw smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 min. Dodatki do pastilli: sałatka izraelska, złoty jogurt, kiszone cytryny. 

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2021 nr 210.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Świąteczne potrawy, które warto przyrządzić. Poznaj nasze propozycje

Wigilijne potrawy, wspólne gotowanie i dzielenie się przysmakami są nieodłącznymi elementami świątecznej magii. Dziś radzimy, co warto przyrządzić, by dobrze i różnorodnie zjeść w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Roślinne desery bez wyrzeczeń

Właściwie przygotowane roślinne torty, ciasta i kremy potrafią zaskakiwać nie tylko pomysłowością, ale przede wszystkim smakiem. Znalezienie alternatywy dla miodu, masła, jajek czy mleka jest znacznie łatwiejsze!

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej