x

"Treasures of the Mexican Table" Pati Jinich

Kategoria: Lifestyle - książki    20.12.2021

"Treasures of the Mexican Table" napisała Pati Jinich, znana z programów kulinarnych o meksykańskich kulinariach. W książce prezentuje potrawy z 31 stanów i ze stolicy Meksyku.

„Treasures of the Mexican Table” Pati Jinich. Fot. materiały prasowe
„Treasures of the Mexican Table” Pati Jinich. Fot. materiały prasowe
Publikacja stanowi doskonały wstęp do podstaw kuchni meksykańskiej, dzięki któremu poznacie mnóstwo produktów i smaków, dowiecie się, jak prawidłowo przygotować kaktusa do smażenia i pieczenia czy jak odróżniać liczne odmiany suszonego chilli. Przepisy są z reguły proste, do wykonania na co dzień w bezproblemowy sposób, np.: taco z krewetką, papryką chipotle i pomidorami, ryż z papryczką poblano, fasola pinto z bekonem i chorizo czy zupa z ostrygami z chipotle. Większość z nich nadaje się do serwowania na przyjęciu, a następnego dnia – do przeróbki na inne danie. To autentyczne potrawy, które autorka pokazuje w takiej formie, w jakiej robi się je tradycyjnie w danym miejscu. Znaczna część z nich nie jest znana na świecie. We wstępach do receptur Pati Jinich pisze o historii dań, opowiada o tradycjach regionu, szefach kuchni, a wszystko to w ciepłym, charakterystycznym dla siebie stylu. 

„TREASURES OF THE MEXICAN TABLE”, PATI JINICH, WYD. MARINER BOOKS, 2021 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 11/2021 nr 210.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej