x

"Tradycje kulinarne Szwecji" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek

Kategoria: Lifestyle - książki    20.12.2021

W ciągu ostatnich lat Skandynawia stała się gorącą destynacją kulinarną. Oprócz gwiazdkowych restauracji powstałych po sukcesach Rene Redzepiego czy Magnussa Nilssona, neobistro i kawiarni warto zainteresować się też jej tradycyjnymi kulinariami.

\"Tradycje kulinarne Szwecji" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Fot. materiały prasowe
\"Tradycje kulinarne Szwecji" Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Fot. materiały prasowe
I tu z pomocą przychodzi Magdalena Tomaszewska-Bolałek, która ma już pokaźny dorobek na temat kuchni narodowych. Z „Tradycji kulinarnych Szwecji” dowiedzcie się, jak smakują współczesne potrawy. Poznacie 22 receptury na dania wytrawne i słodkie oraz koktajle, w tym na słynne klopsiki, śledzie na wiele sposobów i bułeczki cynamonowe (ich zdjęcie znalazło się na okładce). Przepisy stanowią jednak tylko (lub aż) dopełnienie opowieści o historii i kształtowaniu się tradycji kulinarnych, których źródła autorka znajduje w opowieściach o jedzeniu wikingów, ukrytych w sagach o bogach i bohaterach. Przytacza m.in. anegdotę o wypiekach, które zabiły szwedzkiego króla. Opisuje też typowe szwedzkie produkty i postaci, które kształtowały tamtejszą kuchnię. Wszystko w przystępnej i zrozumiałej formie. 

„TRADYCJE KULINARNE SZWECJI”, MAGDALENA TOMASZEWSKA- BOLAŁEK, WYD. HANAMI, 2021 R.

Recenzja ukazała się w „Food Service" 11/2021 nr 210.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej