

The World’s 50 Best Bars 2021: dwa londyńskie bary na podium


Connaught Bar w Londynie po raz drugi z rzędu zajął pierwsze miejsce w rankingu The World’s 50 Best Bars. Tuż za nim uplasował się Tayēr + Elementary zlokalizowany również w stolicy Anglii.
Ceremonia wręczenia nagród odbyła się na żywo 7 grudnia 2021 r. w Londynie. Tytuł najlepszego baru przypadł mieszczącemu się w Londynie Connaught Bar, który otrzymał wyróżnienie The Best Bar in Europa drugi rok z rzędu. Na miejscu drugim znalazł się także londyński koktajlbar - Tayēr + Elementary. Podium zamyka Paradiso w Barcelonie.
Poza nimi w pierwszej dziesiątce znalazły się kolejno: The Clumsies (Ateny), Florería Atlántico (Buenos Aires), Licorería Limantour (Mexico City), Coa (Hong Kong), El Copitas (St. Petersburg), Jigger & Pony (Singapur), Katana Kitten (Nowy Jork).
– Zostać uznanym za najlepszy bar na świecie przez dwa kolejne lata to wyczyn, który w 13-letniej historii nagród 50. Best Bars udał się tylko dwóm lokalom. To także świadectwo dążenia do doskonałości, która jest zawarta w sposobie, w jaki zespół Ago Perrone’a opracował i unowocześnił koktajl Martini. Chcemy również ogromnie pogratulować wszystkim lokalom z listy 50. Best w 2021 r. To był kolejny niezwykle trudny rok dla hotelarstwa, a wytrzymałość branży i umiejętność współdziałania napawa pokorą. Mamy nadzieję, że sukcesy barów przyczynią się do napędzania biznesu w nadchodzących tygodniach i miesiącach – mówi Mark Sansom, content editor w The World’s 50 Best Bars.
W ramach konkursu przyznane zostały także dodatkowe nagrody dla wyróżniających się w poszczególnych kategoriach lokali:
• Najlepszy bar w Europie: Connaught Bar
• Ikona branży: Remy Savage (właściciel A Bar with Shapes for a Name w Londynie)
• One To Watch:Thunderbolt z Los Angeles jako bar, który warto szczególnie obserować
• Najlepsze menu koktajlowe: Lab 22 z Cardiff
• Sustainable Bar Award: bar Re z Sydney - za kierowanie się zasadami zrównoważonego rozwoju i dbałością o środowisko
• Highest New Entry Award: Hanky Panky w Mexico City - za najwyższą pozycję na liście wśród debiutujących barów
• Highest Climber Award:Presidente z Buenos Aires za awans o największą liczbę miejsc na liście 50. Best.
• Tytuł Legendy Listy 50. Best: Attaboy z Nowego Jorku
• Najlepszy nowo otwarty bar: Insider Bar w Moskwie
Ze względu na pandemię i ograniczone możliwości podróżowania przez większą część roku 2020 i W 2021, wytyczne i wymogi dotyczące głosowania musiały zostać zrewidowane.
Członkowie Best Bars Academy głosowali na 7 wybranych przez siebie barów. Jury opierało się na doświadczeniach zebranych między marcem 2020 roku a wrześniem 2021 roku. Sędziowie mogli, ale po raz pierwszy nie musieli, głosować na bary z innych krajów.

Zobacz także

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Yannick Lohou i Tomasz Łagowski prowadzącymi 8 warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere

Ósme warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere odbyły się 6 marca w restauracji Belvedere. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli tym razem możliwość pracy z dwoma wybitnymi szefami kuchni oraz wzięcia udziału w kolejnym wykładzie eksperckim w budynku XVIII - wiecznej Nowej Oranżerii.

MAKRO Polska z nowym cyklem edukacyjnym "Kulinarna podróż po Polsce"

"Kulinarna podróż po Polsce" to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.

Szkolenie Manager w Akademii Inspiracji MAKRO

Akademia Inspiracji MAKRO wprowadziła do swojej oferty szkoleniowej nowy 5-dniowy kurs dedykowany obecnym i przyszłym managerom lokali gastronomicznych. Manager gastronomii to szkolenie, które obejmuje zagadnienia dotyczące między innymi tworzenie strategii, zarządzanie finansami czy organizację pra

MAKRO sponsorem strategicznym konkursu Arte Culinaria Italiana

Sieć hurtowni MAKRO Polska była sponsorem strategicznym 16. edycji konkursu włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana. W jury oceniającym uczestników zasiedli Rafał Zaręba i Michał Węcławek, szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO oraz Cezary Powała, szef kuchni Studia Kuchennego MAKRO,

I Mistrzostwa Polski Koktajli Bezalkoholowych. Znamy zwycięzcę!

To były pierwsze Mistrzostwa Koktajli Bezalkoholowych zorganizowane w naszym kraju. Zwyciężył je Karol Kraszewski, który będzie reprezentował Polskę z ramienia Stowarzyszenia Polskich Barmanów na mistrzostwach świata koktajli bezalkoholowych.
Inne kategorie
Podcasty


Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

