x

Ulubione herbaty Polaków. Gdzie i kiedy najchętniej ją pijemy?

Kategoria: Karta - napoje    15.12.2021

Z okazji przypadającego 15 grudnia Międzynarodowego Dnia Herbaty Glovo podsumowało, jakie jej rodzaje wybieramy najczęściej oraz kiedy i gdzie ją najchętniej zamawiamy. Podpowiadamy także, jakie właściwości mają jej najpopularniejsze gatunki.

15 grudnia - Międzynarodowy Dzień Herbaty. Zdjęcie: materiały prasowe
15 grudnia - Międzynarodowy Dzień Herbaty. Zdjęcie: materiały prasowe
15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Ten jeden z najpopularniejszych napojów świata jest obowiązkową pozycją na półce każdej polskiej kuchni. Doceniana od setek lat, stała się codziennym rytuałem poranków, nieodzownym towarzyszem świąt, a także kompanem podczas chorobowych perturbacji.

W sezonie jesienno-zimowym roku uwielbiamy ją w wersjach rozgrzewających z dodatkiem pomarańczy, korzennych przypraw, imbiru i miodu. Latem najchętniej wybieramy herbaty mrożone, które zaraz po lodach, są obowiązkowym jego elementem.

Jaką herbatę wybieramy najchętniej i kiedy przypada polskie „tea o’clock”?
Dane Glovo pokazują, że popularność herbaty na wynos wzrasta w ekspresowym tempie. W 2021 roku Polacy zamówili jej o 96% więcej niż w poprzednim roku. Najczęściej decydujemy się na najbardziej popularną, czarną herbatę.

Drugim wyborem Polaków są napary owocowe i ziołowe takie jak mięta, malina, rumianek, melisa. Dopiero na kolejnym miejscu podium znajduje się herbata zielona.

Bardzo popularnym napojem jest także chai tea latte, którą najchętniej zamawiamy w kawiarniach z dostawą wprost do naszych rąk. Największy miłośnik herbaty w ciągu dwóch lat zamówił przez aplikację Glovo 646 kubków ulubionego herbacianego naparu. Najczęściej herbata w dostawie towarzyszy nam rankiem – pik zamówień przypada na 10 rano. Najwięcej składają ich mieszkańcy Warszawy, Krakowa i Wrocławia.

Czarna herbata pobudza i działa odkażająco
Najpopularniejsza, czarna ma mocny, wyraźny smak i ciemną barwę napoju. Dzięki sporej zawartości teiny pobudza, pomaga także w koncentracji i niweluje uczucie zmęczenia. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, działa odkażająco, przeciwzapalnie, a także pomaga w przypadku problemów żołądkowych. Chroni komórki ciała przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Zielona herbata sprzymierzeńcem utraty wagi
Gatunków zielonych herbat jest bardzo wiele, wszystko zależy od jej pochodzenia, pory roku i dnia, w czasie której

15 grudnia - Międzynarodowy Dzień Herbaty. Zdjęcie: materiały prasowe
15 grudnia - Międzynarodowy Dzień Herbaty. Zdjęcie: materiały prasowe
zebrane zostały liście. Ma to ogromny wpływ na kolor naparu, jego intensywność smaku, zapachu, a także właściwości.

Napój przyrządzony z jej liści to zastrzyk antyoksydantów, polifenoli czy garbników, a także... kofeiny. Dowiedziono, że regularne picie zielonej herbaty ma pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej, poprawę kondycji cery czy problemy z nadciśnieniem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Karta napojów dźwignią sprzedaży

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak ważnym i strategicznym narzędziem sprzedażowym jest dobrze skonstruowana karta napojów? Czy analizowaliście, jaką rolę odgrywają właściwe rozmieszczenie wszystkich jej składowych, odpowiednio dobrane kolory i szata graficzna?

Barowe trendy w 2022: co nas czeka w nowym roku?

Prosto, minimalistycznie, zdrowo i bez alkoholu - tak w skrócie opisać można barmańskie trendy na nadchodzący rok. Nie oznacza to jednak, że koktajlbary zamienią się w senne pijalnie wody mineralnej. W 2022 r. z pewnością nie będziemy narzekać na nudę.

Co piją użytkownicy TikToka? Oto 10 najpopularniejszych koktajli

Koktajlowe preferencje użytkowników Tik Toka sprawdził serwis Brewsmartly.com. Najczęściej wspominany na Tik Toku drink doczekał się aż 395 milionów hashtagów. W trójce najpopularniejszych mieszanych napojów są najbardziej znane barowe klasyki.

Rozgrzewająco, nie tylko na ciepło

Zima to okres, w  którym nasza gościnność wystawiona jest na najcięższą próbę - z doświadczenia wiem, że dużo łatwiej jest zapewnić gościom smaczne orzeźwienie niż niebanalne rozgrzanie.

Koktajle z inspiracją: jak budować menu baru?

Koktajle inspirowane literaturą, malarstwem, architekturą - barmani coraz częściej szukają inspiracji na nowe kompozycje poza gastronomią. Efekty tych poszukiwań bywają zaskakujące.

Woda, która wydobywa smak potraw

Rozmowa z Matiasem Glusmanem - jednym z najbardziej znanych specjalistów ds. napojów, w szczególności wina i wody, na rynku polskim.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej