x

Święta w domu czy w restauracji? [BADANIE]

Kategoria: Twój biznes - wiedza    14.12.2021

Badani z całego świata przyznają, że specjalne okazje wolą świętować w domu (57%) niż w restauracji (43%). Podobnie ze spędzaniem czasu z bliskimi - wolimy wspólny posiłek we własnych czterech kątach (55%) niż wypad do lokalu (45%) - wynika z międzynarodowego badania grupy IRiS.

Polacy najchętniej świętują w domu. Zdjęcie: Shutterstock.com
Polacy najchętniej świętują w domu. Zdjęcie: Shutterstock.com
Polską część badania zrealizowała agencja ARC Rynek i Opinia. Rodacy, podobnie jak mieszkańcy Boliwii, Chile, Peru, Nigerii, Indonezji, Szwajcarii, Indii i Kolumbii są w grupie narodów, które najczęściej deklarują chęć zapraszania znajomych i rodziny do domu w celu wspólnego świętowania. Z kolei najbardziej chętni na wyjście do restauracji są Hiszpanie, Japończycy i mieszkańcy Korei Południowej.

Jeśli chodzi o sposób spędzania wolnego czasu z rodziną, badani częściej wykazywali chęć spędzenia go przy

Materiały prasowe
Materiały prasowe
wspólnym posiłku w domu (55%) niż np. podczas wspólnego wypadu (45%). W tym przypadku Polacy wpisują się dokładnie w średnią. Warto podkreślić, że zwolenników wspólnego wyjścia jest więcej wśród mieszkańców krajów europejskich, np. Hiszpanii, Rumunii, Grecji, Włoch, Szwajcarii czy Austrii, z kolei zwolenników wspólnego posiłku najwięcej jest wśród mieszkańców krajów spoza Europy.

W domu też najchętniej oglądamy wydarzenia sportowe – średnio 56% badanych składa taką deklarację. Tylko 11% respondentów preferuje wyjście w tym celu do baru, a 12% – oglądanie wydarzeń sportowych na żywo. Właśnie w tej grupie są Polacy – razem ze Szwajcarami, Chińczykami i mieszkańcami Korei Południowej. Wyjście do baru w celu oglądania tam wydarzeń sportowych jest najbardziej popularne w Hiszpanii, Rumunii.

– Polacy są w procesie transformacji zachowań związanych ze spędzaniem wolnego czasu czy świętowaniem uroczystości z modelu tradycyjnego, który funkcjonował przez wiele lat na model południowo-europejski. Pierwszy z nich to gotowanie i świętowanie w domu, drugi – korzystanie z restauracji, wspólnych wyjść. Pierwszy na pewno jest tańszy, ale też bardziej pracochłonny, drugi droższy i wygodniejszy. Chociaż lubimy spędzać czas w domu, coraz częściej wybieramy wygodę. Oczywiście zależy to od miejsca zamieszkania: wyjście do restauracji jest bardziej popularne w dużych miastach, gdzie oferta w tym zakresie jest większa, zarobki zazwyczaj wyższe i tempo życia szybsze. Warto również podkreślić, że na obecny sposób spędzania czasu ma też niebagatelny wpływ pandemia i większe niż wcześniej obawy przed wychodzeniem z domu i spędzaniem czasu w restauracji czy barze. Dotyczy to całego świata – komentuje dr nauk ekonomicznych Adam Czarnecki z ARC Rynek i Opinia.

O badaniu
Raport „Global eating, drinking and sustainability survey” powstał na podstawie międzynarodowego badania sieci IRiS, skupiającej niezależne agencje badawcze z całego świata. Badanie zostało przeprowadzone w 21 krajach. Polską część badania zrealizowała agencja badawcza ARC Rynek i Opinia. Czas realizacji badania: 12.07-18.08.2021.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wyzwania rynku producentów dla sektora HoReCa

Inflacja, drożyzna oraz rosnące oczekiwania restauratorów i ich gości - z tym mierzą się dziś producenci żywności dla rynku HoReCa. Do tego dochodzą: trudności wynikające z dogorywającej pandemii, wojny w Ukrainie i zmieniającego się prawa. Czego można spodziewać się w kolejnych miesiącach?

Fit Cake wdraża roboty w dowozach. Są o połowę tańsze niż kurierzy

To nie pieśń przyszłości. Roboty-kurierzy pojawiają się na polskich ulicach i, jak się okazuje, są opłacalne. - Taki robot jest nawet o połowę tańszy niż zwykły kurier. Koszt jego pracy wynosi 20-25 zł za godzinę i nie ma podatków - mówi Rafał Kościuk, współwłaściciel franczyzy Fit Cake.

Polacy pracują 62,5 minuty, aby zarobić na Big Maca

Przez ostatnie 10 lat inflacja znacząco wpłynęła na koszt zakupów, także w branży fast food. Cena Big Maca w Polsce wzrosła o ponad 59%. W 2012 roku trzeba było pracować 36 minut, aby na niego zarobić, dziś - 62,5 minuty. Gdzie na świecie popularne burgery są najtańsze, a gdzie najdroższe?

Drastyczny wzrost cen pieczywa. Czy grozi nam 30 zł za bochenek chleba?

Wojna w Ukrainie, która jest jednym z kluczowych dostawców pszenicy na świecie, wywołała trudną sytuację na rynku zbóż - wysokie koszty i problem z dostępnością. Rekordowe wzrosty cen pszenicy na giełdzie w Paryżu zmuszają producentów do podnoszenia cen swoich produktów.

Jak znaleźć pracownika sezonowego? [PORADNIK]

Ponad 50 tysięcy ofert pracy sezonowej w gastronomii zanotowano od stycznia do maja 2022 roku - to wzrost o ponad 92% w porównaniu do analogicznego okresu 2021 roku. W sektorze hotelarskim w tym samym czasie nastąpił wzrost o 95%. "Bitwa o pracowników" zatem trwa. A jak ją wygrać? Podpowiadamy.

Jak Polacy odżywiają się podczas wakacji? Nie żałujemy sobie jedzenia!

Podczas urlopu pozwalamy sobie na więcej kulinarnych przyjemności i mniej przejmujemy się zdrowym odżywianiem - wynika z badania marki Cateromarket. 43% ankietowanych stosowało dietę odchudzającą przed sezonem letnim, ale prawie połowa wróciła z urlopu z poczuciem przybrania na wadze.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej