„Jak nakarmić dyktatora” (wydany przez W.A.B. w 2019 r.), to światowy bestseller. Witold Szabłowski po latach poszukiwań odnalazł kucharzy pięciu dyktatorów – m. in. Fidela Castro, Pol Pota, Saddama Husajna – i wysłuchał historii ich życia, a także gotował z nimi dania, które zmieniły historię. Z ich relacji dowiadujemy się m. in., co bulgotało w garnkach, kiedy ważyły się losy świata i czy jedzenie wpływało na politykę dyktatorów.
Tak powstała intrygująca opowieść o historii widzianej przez kuchenne drzwi, niezwykły mariaż reportażu z książką kucharską.W 2021 roku publikacja otrzymała w Paryżu Gourmand Cookbook Award, tzw kulinarnego Oscara.
Najnowsza książka autora, „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium nożem, chochlą i widelcem” to kontynuacja tematu gotowania. Tym razem Szabłowski opowiada historię Rosji i Związku Radzieckiego z perspektywy kucharzy.