– Sytuacja epidemiczna zmusza nas do tego, abyśmy dokonali pewnych zmian, jeśli chodzi o zasady epidemiczne i pewne obostrzenia, które do tej pory obowiązują – oświadczył wiceszef MZ Waldemar Kraska.
Co nowego w branży HoReCa?
Wskazał, że od 15 grudnia obniżone zostają do 30 proc. limity obłożenia w restauracjach, barach i hotelach. – Zwiększenie tego limitu może być wyłącznie dla osób zaszczepionych, zweryfikowanych przez przedsiębiorcę – zaznaczył.
Co to oznacza?
– Jeśli właściciel hotelu czy restauracji będzie chciał przyjąć kogoś ponad limit, będzie musiał sprawdzić certyfikat szczepienia u takiej osoby. Będzie to zapisane w ustawie – wyjaśnił Kraska. – Będzie to ustawa poselska. Pracujemy w tej chwili nad tym, by wszystkie zapisy umożliwiały weryfikację – dodał.
Na pytanie, czy chodzi o projekt ustawy umożliwiający weryfikowanie szczepień pracowników przez pracodawcę, rzecznik MZ Wojciech Andrusiewicz, potwierdził, że chodzi o ten projekt.
Nie zatańczymy w klubie. Także w Sylwestra
Od 15 grudnia zamknięte też będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia.
– W dniu 31 grudnia br. i 1 stycznia 2022 roku ograniczenie liczebności klientów w lokalach zamkniętych do maksymalnie 100 osób, z wyłączeniem oczywiście osób, które są zaszczepione. One do tego limitu nie będą włączane – poinformował Kraska.