x

Od 15 grudnia limit obłożenia w lokalach obniżony do 30 proc. Zamknięte kluby i dyskoteki

Kategoria: Koronawirus - Aktualności    07.12.2021

Od 15 grudnia obniżamy limit obłożenia w restauracjach, barach i hotelach do 30 proc. Zamknięte będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia - zapowiedział wiceminister zdrowia Waldemar Kraska.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
– Utrzymanie się wysokiej liczby zakażeń, przy dodatkowym ryzyku w postaci pojawienia się wariantu Omikron, wymaga podjęcia stanowczych działań – stwierdził minister zdrowia Adam Niedzielski.
– Sytuacja epidemiczna zmusza nas do tego, abyśmy dokonali pewnych zmian, jeśli chodzi o zasady epidemiczne i pewne obostrzenia, które do tej pory obowiązują – oświadczył wiceszef MZ Waldemar Kraska.

Co nowego w branży HoReCa?
Wskazał, że od 15 grudnia obniżone zostają do 30 proc. limity obłożenia w restauracjach, barach i hotelach. – Zwiększenie tego limitu może być wyłącznie dla osób zaszczepionych, zweryfikowanych przez przedsiębiorcę – zaznaczył.

Co to oznacza?
– Jeśli właściciel hotelu czy restauracji będzie chciał przyjąć kogoś ponad limit, będzie musiał sprawdzić certyfikat szczepienia u takiej osoby. Będzie to zapisane w ustawie – wyjaśnił Kraska. – Będzie to ustawa poselska. Pracujemy w tej chwili nad tym, by wszystkie zapisy umożliwiały weryfikację – dodał.

Na pytanie, czy chodzi o projekt ustawy umożliwiający weryfikowanie szczepień pracowników przez pracodawcę, rzecznik MZ Wojciech Andrusiewicz, potwierdził, że chodzi o ten projekt.

Nie zatańczymy w klubie. Także w Sylwestra

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Od 15 grudnia zostają także obniżone do 30 proc. limity obłożenia w kinach, teatrach, obiektach sportowych i sakralnych. W kinach będzie obowiązywał zakaz konsumpcji.

Od 15 grudnia zamknięte też będą dyskoteki, kluby i obiekty udostępniające miejsca do tańczenia.
– W dniu 31 grudnia br. i 1 stycznia 2022 roku ograniczenie liczebności klientów w lokalach zamkniętych do maksymalnie 100 osób, z wyłączeniem oczywiście osób, które są zaszczepione. One do tego limitu nie będą włączane – poinformował Kraska.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rząd ogłosił koniec stanu epidemii w Polsce

Branża HoReCa i my wszyscy możemy odetchnąć z ulgą. 16 maja zniesiony zostaje stan epidemii w Polsce. Od tego dnia obowiązywać będzie stan zagrożenia epidemicznego - poinformował minister zdrowia Adam Niedzielski.

Złagodzenie obostrzeń epidemicznych w gastronomii

Od 1 marca nie obowiązują już limity osób mogących przebywać jednocześnie w restauracjach. Ponownie mogą działać kluby i dyskoteki.

GfK: Mimo pandemii i kryzysu gastronomii Polacy chętnie odwiedzają restauracje

Lockdown, restrykcje nałożone na gastronomię, wzrost kosztów działalności oraz problemy ze znalezieniem pracowników spowodowały, że w 2021 roku zamknięto 17 proc. lokali gastronomicznych w porównaniu do liczby z 2019 roku. Mimo to, według danych GfK, Polacy nadal chętnie jedzą poza domem.

Minister Niedzielski: nowe obostrzenia od 1 do 17 grudnia

W środę 1 grudnia zacznie obowiązywać tzw. pakiet alarmowych obostrzeń. Limit zapełnienia w gastronomi i hotelach z 75% zostanie zmniejszony do 50%. Nowe restrykcje w poniedziałek ogłosił minister zdrowia Adam Niedzielski.

Co zmieniła pandemia na rynku opakowań w branży HoReCa?

Jako ludzkość musimy radykalnie zmienić swoje podejście do kwestii wykorzystania plastiku. Ogromne zmiany powinny dokonać się także w gastronomii. Pandemia Covid-19 pokazała, że globalne przeobrażenie rynku tworzyw sztucznych jest konieczne. Czy to początek rewolucji?

Pozew zbiorowy gastronomii polskiej trafił do sądu

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej złożyła w Sądzie Okręgowym w Warszawie pozew zbiorowy dotyczący ustalenia odpowiedzialności Skarbu Państwa za szkody wyrządzone branży gastronomicznej w okresie od 24 października 2020 r. do 27 maja 2021 r.

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej