x

"Cztery pory roku na Polanie Smaków" Andrzeja Polana już w księgarniach

Kategoria: Lifestyle - książki    29.11.2021

Gotowanie w zgodzie z rytmem natury jest zdrowe i fascynujące. Dlatego utytułowany szef kuchni Andrzej Polan postanowił przybliżyć czytelnikom koncepcję kuchni sezonowej i lokalnej. Jego książka "Cztery pory roku na Polanie Smaków" od 30 listopada dostępna jest w księgarniach.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Dawniej kuchnią rządził odwieczny rytm czterech pór roku. Królowało w niej to, co było akurat dostępne, a na pewne smaki trzeba było czekać przez cały rok. Andrzej Polan tym razem postanowił przybliżyć czytelnikom koncepcję gotowania sezonowo i lokalnie. Potrawy przyrządzane z dostępnych w regionie składników są zdrowe, a odkrywając smakowite patenty naszych przodków, możemy na powrót zakochać się w polskiej kuchni.

Książka podzielona jest na cztery segmenty: wiosnę, lato, jesień i zimę. Znajdują się w niej przepisy na wyśmienite dania z lokalnych składników, przygotowane w zgodzie z prastarym rytmem czterech pór roku. Są to zarówno proste inspiracje na codzienny obiad, jak i te bardziej skomplikowane, zawsze jednak mocno osadzone w realiach czasu i regionu m.in.: wiosenny bigos z boczkiem, jabłkami i grzanką, żyntycajka z grzankami i oscypkiem, ziemniaki z ogniska z gzikiem, czarną rzepą, szczypiorkiem i białą kiełbasą, zupa z sałaty masłowej, młodej marchewki i prażonej kukurydzy.

Andrzej Polan
To szef kuchni zakochany w tradycyjnych smakach kuchni polskiej, odkrywa ją dla swoich gości na nowo, nowocześnie i po swojemu. Właściciel restauracji Polana Smaków, w której serwuje wyrafinowane dania rodzimej kuchni bazujące na prostych składnikach najwyższej jakości. Na talerzu cieszy go kolor, chociaż najważniejszy jest smak. Charyzmatyczna osobowość telewizyjna – prowadzi program „Czy na pewno umiesz gotować?” oraz „Grillową Polanę” w CANAL+ KUCHNIA oraz gotuje w DZIEŃ DOBRY TVN.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej