x

Kasa fiskalna nie musi być obciążeniem

Kategoria: Twój biznes - oferta    29.11.2021

Wybierając kasę fiskalną do restauracji, nie musimy tracić fortuny na zakup kilku drogich i nieporęcznych maszyn z zamierzchłej epoki. Kasy wirtualne iPOS mogą zastąpić kilka znacznie droższych urządzeń.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Zakup kasy fiskalnej to jeden z poważniejszych wydatków, jakie musi ponieść restaurator na początku swojej drogi zawodowej. O tym, w jaki sposób możemy zaoszczędzić, wybierając odpowiednie wirtualne kasy rozmawiamy z Michałem Pawłowskim, ekspertem z 20-letnim doświadczeniem w branży systemów sprzedaży i członkiem zarządu firmy iPOS.

Food Service: Na czym polega specyfika kasy wirtualnej od iPOS?
Michał Pawłowski: - Na początek warto powiedzieć, czym w ogóle jest wirtualna kasa fiskalna. Jest to oprogramowanie fiskalne, które może być zainstalowane na dowolnym sprzęcie.

Kasa wirtualna iPOS pocket, czyli aplikacja fiskalna została stworzona na terminal płatniczy. Stanowi on bazę dla oprogramowania fiskalnego, ponieważ realizuje niezbędne wydruki, płatności gotówkowe i bezgotówkowe, więc zastępuje kasę fiskalną, czyli staje się kasoterminalem.

Na czym polega rewolucyjność tego rozwiązania względem tradycyjnej kasy fiskalnej?
- Lokale małej gastronomii dotychczas pracowały na dwóch osobnych rozwiązaniach - na kasie fiskalnej i na terminalu, czyli płaciły podwójnie. Jednym ruchem wyeliminowaliśmy najdroższy element - kasę sprzętową. Zastąpił ją terminal płatniczy z fiskalnym softwarem.

Drugi wariant to użycie kasy wirtualnej zamiast drukarki fiskalnej. Zastąpienie drogiej drukarki fiskalnej kasą w formie oprogramowania, która jednocześnie jest terminalem płatniczym, pozwoli na znaczne oszczędności. Aby spełnić wymogi fiskalne, wystarczy podłączyć iPOS pocket do stanowiska POS z oprogramowaniem, które jest zintegrowane z  iPOS.

Czy korzystając z kasy wirtualnej, musimy posiadać jakiś dodatkowy sprzęt: drukarki, terminale, inne urządzenia?
- Nie ma takiej potrzeby, to produkt all in one. Przedsiębiorcy mogą na nim rejestrować sprzedaż, przyjąć płatności gotówkowe i bezgotówkowe, wydrukować paragon i fakturę oraz numer zamówienia. Opcjonalnie kasa wirtualna może współpracować z drukarką bonową.

Zapewne wielu restauratorów może obawiać się, że użytkowanie kasoterminala będzie dla nich skomplikowane. Czy obsługa urządzeń iPOS wymaga dodatkowych umiejętności?
- System został oparty o terminal płatniczy, a więc urządzenie bezpieczne i przede wszystkim znane. Kelnerzy są z nim oswojeni. Klawiatura, dotykowy ekran, aplikacja sprzedaży - wszystko jest intuicyjne jak w smartfonie, więc z obsługą poradzi sobie każdy. Rozwiązania nie wymagają też długotrwałych wdrożeń i można zamówić je przez internet. Od momentu złożenia zamówienia do uruchomienia mija 3 dni. Klientom zapewniamy oczywiście support - ogólnopolski serwis, infolinię czynną 7 dni w tygodniu, a także filmy instruktażowe dostępne online.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe

Pocket może również pełnić funkcję „mobilnego kelnera”. Na czym ona polega i jakie daje korzyści?
- Dotychczas na rynku funkcjonowały rozwiązania typu „mobilny kelner” oparte o smartfony lub tablety. Miały one zasadnicze wady - nie realizowały wydruków i nie przyjmowały płatności kartą. Do tego potrzebny był dodatkowy sprzęt. Mobilny kasoterminal pozwala kompleksowo obsłużyć klienta na kieszonkowym urządzeniu. Kelner wyposażony w iPOS pocket, przyjmie zamówienie przy stoliku, wyśle je na kuchnię, „zaparkuje” paragon, a także rozliczy się z klientem. Jeśli w restauracji będzie kilka kasoterminali, to wszystkie mogą współpracować, tworząc rozbudowaną infrastrukturę.

Kasa wirtualna iPOS pocket jako urządzenie przenośne może być wykorzystywane także przez dostawców. Czy dostawca musi posiadać ze sobą jakieś dodatkowe środki łączności, aby mógł korzystać z urządzenia?
- Nie są potrzebne dodatkowe narzędzia. iPOS pocket jest w pełni mobilny - ma kieszonkowe rozmiary, łączność GSM i baterię pozwalającą na dzień pracy. Korzystając z niego, dostawcy mają możliwość wygenerowania paragonu za zamówienie na miejscu, tuż po przyjęciu płatności. To istotne, ponieważ obecnie w przypadku zamówień z płatnością przy odbiorze dostawca jedzie do klienta z gotowym paragonem i terminalem. Dzieje się tak, ponieważ dla kuriera noszenie terminala i osobnej kasy fiskalnej to uciążliwość. Nie jest to zgodne z wolą ustawodawcy, który wymaga, aby paragon był wydawany klientowi w momencie przyjmowania zapłaty. Posiadanie kasy wirtualnej na terminalu płatniczym eliminuje ten problem.

Restauratorzy, szczególnie teraz, w okresie pandemii, nie zawsze mogą pozwolić sobie na  wydatek związany z zakupem kasy fiskalnej. iPOS stwarza klientom także możliwość wynajmu kasy wirtualnej w ramach stałej opłaty miesięcznej. Jakie możliwości daje takie rozwiązanie?
- Główna zaleta to optymalizacja kosztów. Otwarcie gastronomii wiąże się ze sporą inwestycją. Często przedsiębiorcy myślą o systemie fiskalnym tuż przed otwarciem, kiedy budżet pęka w szwach. Pytanie o najem było jednym z najczęściej zadawanych przez naszych klientów, dlatego zdecydowaliśmy się udostępnić tę opcję. W kwocie 89 zł miesięcznie otrzymujemy już terminal płatniczy, wbudowaną łączność GSM oraz dostęp do systemu do zdalnego zarządzania. Biorąc pod uwagę, że średni koszt dzierżawy terminala wynosi na rynku 50 zł za miesiąc, to 89 zł za kompleksowy zestaw stanowi bardzo atrakcyjną ofertę.




Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kawowy ekspres do gastronomii. Cena to nie wszystko

Jeśli nie wiemy, jak samodzielnie zaparzyć espresso, powinniśmy mieć w lokalu choćby mały automatyczny ekspres. To, jakie urządzenie będzie dla nas odpowiednie, zależy od wielu czynników i nie ogranicza się do dyskusji wyłącznie na temat ceny.

5 dobrych powodów, by pożegnać się ze starym sprzętem kuchennym

Znane procesy, sprzęt i sposób przygotowywania - wszystko to ułatwia życie w kuchni. Naprawdę? Przyglądając się pracy w kuchni czasami odnosi się zupełnie inne wrażenie. Tylko dlatego, że zawsze robiłeś coś w określony sposób, nie oznacza to, że jest to najlepszy sposób.

Starbucks w biurach! Nestlé Professional startuje w Polsce z ofertą We Proudly Serve Starbucks®

Firma Nestlé Professional rozszerza portfolio napojów dla gastronomii o koncept We Proudly Serve Starbucks®. Oferuje on biurom i punktom gastronomicznym możliwość serwowania napojów kultowej marki.

Piece do bistro

Każdy lokal gastronomiczny ma inną powierzchnię i specyfikę działalności, wymaga więc wyposażenia w nieco inny sprzęt. Na co zwrócić uwagę, wybierając piec do bistro?

Środki czystości dla gastronomii

W sklepach i hurtowniach znajdziemy dziś specyfiki przystosowane do usuwania zabrudzeń z niemal każdego typu powierzchni. Jak korzystać z nich w sposób nie tylko efektywny, ale także bezpieczny?

Fit Ice Cream - nowy koncept franczyzowy na rynku

Jeszcze wiosną na ulicach polskich miast pojawią się kolorowe skutery piaggio, z których można będzie kupić lody. Będą to lody inne niż wszystkie - wegańskie, bez cukru i bez glutenu. Stoi za tym sieć "nie-cukierni" Fit Cake, która wprowadza na rynek mobilną franczyzę Fit Ice Cream.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej