x

Ponte Portugal - winne przyjemności po portugalsku

Kategoria: Wino    26.11.2021

Wina Ponte Portugal pochodzą z jednego z najstarszych regionów winiarskich w Portugalii - Tejo. Tradycja uprawy winorośli sięga tam XII wieku. Z tej części kraju pochodzi niemal połowa produkowanych na świecie korków.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Swoją nazwę Tejo zawdzięcza rzece, która przez wieki kształtowała krajobraz, klimat oraz ekonomię tego obszaru. Zamki templariuszy, gaje oliwne i rozłożyste rodzinne winnice zdobią oba brzegi rzeki Tag (po portugalsku Tejo). Tejo to enklawa doskonałych win, które powstają w oparciu o lokalne szczepy i wiedzę najlepszych enologów (www.WinazTejo.pl).

Sześć różnych butelek, tyle samo szczepów i nieskończoność kompozycji smakowych – tak można w skrócie opisać wina Ponte Portugal, które zadomowiły się na polskich stołach. Wśród nich znajdzie się zarówno coś dla osób lubiących intensywny posmak z wyraźnie wyczuwalnymi taninami, jak i słodki, lekki, pozwalający przenieść się myślami do gorących, letnich miesięcy.

Wytrawne czerwone Ponte Portugal zachwyca intensywną rubinową barwą, na podniebieniu jest bardzo gładkie, zaś na końcu pozostawia przyjemny, zrównoważony smak. Półwytrawne  zwykle serwowane z serami lub daniami przygotowanymi na bazie czerwonego mięsa sprawdzi się również jako aperitif. Półsłodkie z granatowymi refleksami olśniewa aromatem czerwonych owoców z nutą słodyczy, doskonale korespondując z ciastami i słodkimi przekąskami.

Wśród białych win Ponte Portugal uwagę zwraca wytrawne, w którym wyraźnie dominuje kwiatowy aromat wzbogacony nutą owoców tropikalnych. Półsłodkie, znacznie lżejsze, cechuje przyjemny posmak słodyczy, który sprawdzi się przy słodkich przekąskach. Tym, co z pewnością podamy do makaronu, białego mięsa i ryb jest białe półwytrawne wino ze szczepów Fernão Pires i Arinto.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Konkurs Polskich Win - można się zgłaszać!

Rusza ósma edycja Konkursu Polskich Win organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy "Vinum pro Cultura" oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Konkurs odbędzie się 5 - 6 sierpnia w Winnicy Dwie Granice. Na zgłoszenia win do rywalizacji organizatorzy czekają do 23 lipca.

Zwycięzcy konkursu Polskie Korki 2022. Festiwal Polskie Wina za nami!

Poznańska restauracja SPOT. po raz dziewiąty gościła winiarzy, producentów i koneserów polskiego wina. na festiwalu Polskie Wina. Poznaliśmy tam zwycięzców konkursu Polskie Korki 2022.

Ogrody Wina 2022 - kapelusze i wino znów królowały w Dworze Sieraków

- Wreszcie mogliśmy się spotkać i wspólnie posmakować win - mówią uczestnicy 10. edycji Ogrodów Wina. Po dwuletniej covidowej przerwie ten letni, winiarski salon degustacyjny wrócił do dawnej formy. W imprezie wzięło udział 52 producentów ze wszystkich winiarskich zakątków świata.

Adam Pawłowski: Ewolucja winopijcy

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje, mimo to chciałbym poruszyć temat kształtowania się smaku winiarskiego w czasie. Zastanawia mnie, jak przebiega proces ewolucji u winopijców i dlaczego zaczyna się od picia win gładkich, owocowych, a kończy na bardzo wytrawnych i szorstkich.

Jakub Filipek zwycięzcą XXI Mistrzostw Polski Sommelierów

Nowym Mistrzem Polski Sommelierów jest Jakub Filipek, head sommelier z krakowskiej restauracji Albertina. Drugie miejsce zajął debiutujący w Mistrzostwach Tomasz Żak z Kontakt Wine & Bistro w Warszawie, a trzecie - Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Wino zdrożeje. Polska branża winiarska: prowadzenie biznesu stało się całkowicie nieprzewidywalne

- Planowanie jakiejkolwiek strategii stało się wręcz niemożliwe, a bieżąca działalność jest ogromnym wyzwaniem - mówią szefowie firm zrzeszonych w Związku Pracodawców Polska Rada Winiarstwa. Wojna w Ukrainie, a także galopująca inflacja skutecznie utrudniają bieżącą działalność przedsiębiorstw.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej