x

Szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem Pana Tasaka

Kategoria: Karta - dania    26.11.2021

Szukacie przepisu na niebanalną sylwestrowo-karnawałową przekąskę? Do win musujących pasować będą szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem według przepisu Wita Szychowskiego, znanego jako Pan Tasak. Popularny kucharz podaje je z musem z karmelizowanej cebuli z kminkiem i estragonem.

Szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem. Zdjęcie: Joanna Matyjek
Szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem. Zdjęcie: Joanna Matyjek
Szprotki w cieście naleśnikowym – przepis Wita Szychowskiego
Składniki dla 2 osób:
    • 8 szprotów
    • 1 jajko
    • 200 ml mleka (do ciasta)
    • 100 ml szampana (do ciasta)
    • około 200 g mąki uniwersalnej + zapas do korekty (do ciasta)
    • 2 cebule pokrojone w cienkie piórka
    • 2 łyżki cukru
    • 0,5 l wody
    • szczypta kminku mielonego
    • 2-3 listki estragonu
    • 0,5 l oleju rzepakowego + 1 łyżka do usmażenia cebuli
    • 6 g soli do ciasta + sól do musu z cebuli

Przygotowanie:
Mocno rozgrzać olej na patelni. Smażyć cebulę, starając się nie mieszać zbyt często, gdyż wtedy cebula może puścić wodę i się ugotować, przez co stanie się mdła. Zarumienić cebulę na ciemnobrązowy kolor, do granicy przypalenia. Dodać cukier. Gdy ten się rozpuści, dodać wodę. Redukować na małym ogniu, aż woda całkowicie odparuje. Przełożyć zawartość patelni do wysokiego naczynia. Dodać estragon i kminek, po czym zblendować całość na gładki mus. Posolić do smaku dopiero po wystygnięciu i schować do lodówki.

Do miski wbić jajko i je roztrzepać. Wlać mleko i dodać pół łyżeczki soli. Trzepać dalej, dodawać mąki, aż ciasto stanie się bardzo gęste. Dodać szampana i – jeśli trzeba – więcej mąki. Ciasto ma trzymać się łyżki po zanurzeniu i wyciągnięciu.

Umyć i wysuszyć szproty. Rozgrzać rondel z głębokim olejem. Na łyżkę nabrać ciasto i zanurzyć w oleju w celu sprawdzenia, czy olej jest wystarczająco gorący. Nie doprowadzać oleju do dymienia. Szproty zanurzać pojedynczo w cieście, trzymając za ogonki, najlepiej szczypcami. Gdy nadmiar ciasta spłynie, zanurzać szproty w oleju. Zrumienić na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z przygotowanym wcześniej musem.


Wartość energetyczna porcji – 347 kcal

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Mikroliście: rewolucja nigdy nie była smaczniejsza!

Zmiana ma postać niepozornych purpurowych i zielonych listków, które szturmem wdarły się do naszych kuchni i na nasze talerze. Są uprawiane w kontrolowanych warunkach na nowego typu farmach, w pomieszczeniach zamkniętych, bez gleby i sztucznych nawozów. Czy uda im się całkowicie odmienić rolnictwo?

MAKRO Polska z barokową strefą historyczną na gali Gault&Millau

Podczas uroczystej gali Gault&Millau, która odbyła się 27 listopada we Wrocławiu, wyłoniono najlepszych szefów kuchni w Polsce w 5 kategoriach. Partnerem gali była sieć hurtowni MAKRO Polska, która przygotowała ekspozycję inspirowaną barokiem.

Słodka kraina - przegląd trendów deserowych

Od kilku lat słodkie trendy rozwijają się w kilku kierunkach. Z jednej strony mamy sezonowe hity stawiające na konkretne smaki i dodatki, z drugiej - klasyki chętnie zamawiane przez cały rok, a z jeszcze innej - modne nowinki. Oto przegląd inspiracji oraz oferty gastronomicznej deserów i dodatków.

Polacy zapomnieli smaku ryb

To, co znamienne dla polskiego konsumenta, nazwać można wypłaszczeniem smaku - preferencją mniej słonych i intensywnych pod względem smaku oraz aromatu produktów rybnych. Czyżbyśmy zapomnieli o tak bliskiej nam tradycji kiszenia śledzi w beczkach?

MAX Premium Burgers otwiera jesienny sezon cheeseburgerami rozmiaru Grand Deluxe

W menu szwedzkiej sieci restauracji królują burgery, a wśród nich największe - Grand Deluxe. W sezonie jesiennym MAX Premium Burgers zaprasza na Grand Deluxe Grilled Onion ‘n’ Cheese.

Tatar wołowy, grzanki, jajko przepiórcze

Mateusz Wichrowski/Brasserie Warszawska

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej