x

Szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem Pana Tasaka

Kategoria: Karta - dania    26.11.2021

Szukacie przepisu na niebanalną sylwestrowo-karnawałową przekąskę? Do win musujących pasować będą szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem według przepisu Wita Szychowskiego, znanego jako Pan Tasak. Popularny kucharz podaje je z musem z karmelizowanej cebuli z kminkiem i estragonem.

Szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem. Zdjęcie: Joanna Matyjek
Szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem. Zdjęcie: Joanna Matyjek
Szprotki w cieście naleśnikowym – przepis Wita Szychowskiego
Składniki dla 2 osób:
    • 8 szprotów
    • 1 jajko
    • 200 ml mleka (do ciasta)
    • 100 ml szampana (do ciasta)
    • około 200 g mąki uniwersalnej + zapas do korekty (do ciasta)
    • 2 cebule pokrojone w cienkie piórka
    • 2 łyżki cukru
    • 0,5 l wody
    • szczypta kminku mielonego
    • 2-3 listki estragonu
    • 0,5 l oleju rzepakowego + 1 łyżka do usmażenia cebuli
    • 6 g soli do ciasta + sól do musu z cebuli

Przygotowanie:
Mocno rozgrzać olej na patelni. Smażyć cebulę, starając się nie mieszać zbyt często, gdyż wtedy cebula może puścić wodę i się ugotować, przez co stanie się mdła. Zarumienić cebulę na ciemnobrązowy kolor, do granicy przypalenia. Dodać cukier. Gdy ten się rozpuści, dodać wodę. Redukować na małym ogniu, aż woda całkowicie odparuje. Przełożyć zawartość patelni do wysokiego naczynia. Dodać estragon i kminek, po czym zblendować całość na gładki mus. Posolić do smaku dopiero po wystygnięciu i schować do lodówki.

Do miski wbić jajko i je roztrzepać. Wlać mleko i dodać pół łyżeczki soli. Trzepać dalej, dodawać mąki, aż ciasto stanie się bardzo gęste. Dodać szampana i – jeśli trzeba – więcej mąki. Ciasto ma trzymać się łyżki po zanurzeniu i wyciągnięciu.

Umyć i wysuszyć szproty. Rozgrzać rondel z głębokim olejem. Na łyżkę nabrać ciasto i zanurzyć w oleju w celu sprawdzenia, czy olej jest wystarczająco gorący. Nie doprowadzać oleju do dymienia. Szproty zanurzać pojedynczo w cieście, trzymając za ogonki, najlepiej szczypcami. Gdy nadmiar ciasta spłynie, zanurzać szproty w oleju. Zrumienić na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar oleju. Podawać z przygotowanym wcześniej musem.


Wartość energetyczna porcji – 347 kcal

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sosy gotowe Prymat GastroLine - smak i wygoda w Twojej kuchni

W ofercie sosów dla gastronomii Prymat znajdziemy zarówno tradycyjne, dobrze znane propozycje, np. sos barbecue czy tysiąca wysp, jak i nieoczywiste połączenia smakowe - w sosie sweet chilli czy sosie mango-jalapeño. Jakie mają atuty i jak wykorzystać je w kuchni? Oto kilka porad.

Ikony azjatyckiej kuchni

W ofertę polskich barów i restauracji na stałe wpisało się wiele dań kuchni Azji. Ich wkład w rozwój rodzimej gastronomii jest nieoceniony, chociażby ze względu na to, że oswajają odbiorców z nietypowymi dla naszej strefy geograficznej połączeniami smaków.

22 sierpnia - międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni

Azjatyckie połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego, warzywa smażone w woku, pho, sushi i ramen podbiły nasze podniebienia. 22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Jakie zamawiają najchętniej Polacy?

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej