x

Koreańskie skrzydełka szefa kuchni Piotra Ceranowicza

Kategoria: Karta - dania    26.11.2021

Domówka ze wspólnym gotowaniem i biesiadowaniem? Sprawdzą się skrzydełka po koreańsku - przepisem na to pyszne danie w stylu comfort food dzieli się z nami Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji Bez Tytułu w Warszawie.

Koreańskie skrzydełka Piotra Ceranowicza. Zdjęcie: materiały prasowe
Koreańskie skrzydełka Piotra Ceranowicza. Zdjęcie: materiały prasowe
Lubicie wspólne posiłki ze znajomymi? Dzielenie się jedzeniem to doświadczenie, które buduje relacje i zbliża do siebie uczestników posiłku... Nie zawsze jednak mamy okazję wybrać się z przyjaciółmi do ulubionej restauracji. Ale od czego są domówki, których jedną z atrakcji jest wspólne gotowanie!

Co przyrządzić, by przyjemnie spędzić czas, a przy okazji zjeść coś łatwo podzielnego, smacznego i niezbyt wymagającego? Podpowiada Piotr Ceranowicz, szef kuchni warszawskiej restauracji Bez Tytułu, udostępniając własny przepis na koreańskie skrzydełka.

Koreańskie skrzydełka
Składniki:
    • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 160 g mąki ziemniaczanej
    • nasiona sezamu
    • 50 g imbiru
    • 3 ząbki czosnku
    • 150 g miodu
    • 150 g cukru
    • 150 g sosu sojowego
    • 3 łyżki octu
    • 3 łyżki pasty gochujang (lub średnio ostrego chilli)
    • olej do smażenia

Przygotowanie:
Skrzydełka opłucz, a następnie dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj startym na drobnej tarce imbirem. Odstaw skrzydełka, by się zamarynowały. W tym czasie wlej do rondelka miód, cukier, sos sojowy, ocet i zagotuj. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz pastę gochujang (możesz użyć średnio ostrego chilli) i odstaw sos, by lekko ostygł.
Skrzydełka obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej, rozgrzej olej do 150 stopni i smaż przez około 12 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i smaż, aż staną się złocistobrązowe. Kolejno wyjmij je i odsącz z nadmiaru oleju, a na koniec obtocz w przygotowanym sosie i posyp sezamem. Danie można dodatkowo udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej