x

Koreańskie skrzydełka szefa kuchni Piotra Ceranowicza

Kategoria: Karta - dania    26.11.2021

Domówka ze wspólnym gotowaniem i biesiadowaniem? Sprawdzą się skrzydełka po koreańsku - przepisem na to pyszne danie w stylu comfort food dzieli się z nami Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji Bez Tytułu w Warszawie.

Koreańskie skrzydełka Piotra Ceranowicza. Zdjęcie: materiały prasowe
Koreańskie skrzydełka Piotra Ceranowicza. Zdjęcie: materiały prasowe
Lubicie wspólne posiłki ze znajomymi? Dzielenie się jedzeniem to doświadczenie, które buduje relacje i zbliża do siebie uczestników posiłku... Nie zawsze jednak mamy okazję wybrać się z przyjaciółmi do ulubionej restauracji. Ale od czego są domówki, których jedną z atrakcji jest wspólne gotowanie!

Co przyrządzić, by przyjemnie spędzić czas, a przy okazji zjeść coś łatwo podzielnego, smacznego i niezbyt wymagającego? Podpowiada Piotr Ceranowicz, szef kuchni warszawskiej restauracji Bez Tytułu, udostępniając własny przepis na koreańskie skrzydełka.

Koreańskie skrzydełka
Składniki:
    • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 160 g mąki ziemniaczanej
    • nasiona sezamu
    • 50 g imbiru
    • 3 ząbki czosnku
    • 150 g miodu
    • 150 g cukru
    • 150 g sosu sojowego
    • 3 łyżki octu
    • 3 łyżki pasty gochujang (lub średnio ostrego chilli)
    • olej do smażenia

Przygotowanie:
Skrzydełka opłucz, a następnie dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj startym na drobnej tarce imbirem. Odstaw skrzydełka, by się zamarynowały. W tym czasie wlej do rondelka miód, cukier, sos sojowy, ocet i zagotuj. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz pastę gochujang (możesz użyć średnio ostrego chilli) i odstaw sos, by lekko ostygł.
Skrzydełka obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej, rozgrzej olej do 150 stopni i smaż przez około 12 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i smaż, aż staną się złocistobrązowe. Kolejno wyjmij je i odsącz z nadmiaru oleju, a na koniec obtocz w przygotowanym sosie i posyp sezamem. Danie można dodatkowo udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Kartacze z pikantnym sandaczem

Kartacze z pikantnym sandaczem według autorskiego przepisu Bartosza Liska. "Na pewno nie byliśmy pierwsi, którzy nadziali kartacze innym farszem niż mięsny, ale kiedy już to robimy, sami zjadamy pierwszych 50 porcji" - mówi szyper kuchni Lokalu Na Rybę.

Szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem Pana Tasaka

Szukacie przepisu na niebanalną sylwestrowo-karnawałową przekąskę? Do win musujących pasować będą szprotki w cieście naleśnikowym z szampanem według przepisu Wita Szychowskiego, znanego jako Pan Tasak. Popularny kucharz podaje je z musem z karmelizowanej cebuli z kminkiem i estragonem.

Dania z kurek w restauracjach Artura Jarczyńskiego

Sezon na kurki rozpoczęty! Kucharze restauracji należących do Artura Jarczyńskiego przygotowali specjalne sezonowe menu kurkowe. Co serwują restauracje Jeff's, U Szwejka, Podwale 25 Kompania Piwna, St Antonio i Otto Pompieri.

Karp na święta (i nie tylko) w MAKRO Polska

Sieć hurtowni MAKRO Polska oferuje szeroki wybór karpia w różnych formach. Ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców oraz hodowane są w wyspecjalizowany sposób, dzięki czemu wyróżniają się mięsem wysokiej jakości.

Pudding karmelowy

Pudding karmelowy (dla 10 osób) według przepisu Bartka Kieżuna.

Chleb nasz powszedni

Dobry chleb na zakwasie powraca do łask konsumentów. Potrafimy już docenić takie pieczywo, szukamy go na sklepowych półkach. Nic więc dziwnego, że zaczyna powstawać coraz więcej rzemieślniczych piekarni, w których chleb wypieka się ręcznie wyłącznie z mąki, wody i dzikich drożdży.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna strategia wyceny napojów

Odpowiednia wycena napojów to jedna z najważniejszych decyzji komercyjnych w sektorze HoReCa. Jeśli poziom cen jest właściwy, sprzedaż, a nią także zyski ze sprzedaży napojów wzrosną. W przypadku gdy ceny są zbyt niskie, tracimy zysk. Jeżeli natomiast ceny są zbyt wysokie, ryzykujemy utratę klienta.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej