Co przyrządzić, by przyjemnie spędzić czas, a przy okazji zjeść coś łatwo podzielnego, smacznego i niezbyt wymagającego? Podpowiada Piotr Ceranowicz, szef kuchni warszawskiej restauracji Bez Tytułu, udostępniając własny przepis na koreańskie skrzydełka.
Koreańskie skrzydełka
Składniki:
• 1 kg skrzydełek z kurczaka
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 160 g mąki ziemniaczanej
• nasiona sezamu
• 50 g imbiru
• 3 ząbki czosnku
• 150 g miodu
• 150 g cukru
• 150 g sosu sojowego
• 3 łyżki octu
• 3 łyżki pasty gochujang (lub średnio ostrego chilli)
• olej do smażenia
Przygotowanie:
Skrzydełka opłucz, a następnie dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj startym na drobnej tarce imbirem. Odstaw skrzydełka, by się zamarynowały. W tym czasie wlej do rondelka miód, cukier, sos sojowy, ocet i zagotuj. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz pastę gochujang (możesz użyć średnio ostrego chilli) i odstaw sos, by lekko ostygł.
Skrzydełka obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej, rozgrzej olej do 150 stopni i smaż przez około 12 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i smaż, aż staną się złocistobrązowe. Kolejno wyjmij je i odsącz z nadmiaru oleju, a na koniec obtocz w przygotowanym sosie i posyp sezamem. Danie można dodatkowo udekorować posiekanym szczypiorkiem.