x

Koreańskie skrzydełka szefa kuchni Piotra Ceranowicza

Kategoria: Karta - dania    26.11.2021

Domówka ze wspólnym gotowaniem i biesiadowaniem? Sprawdzą się skrzydełka po koreańsku - przepisem na to pyszne danie w stylu comfort food dzieli się z nami Piotr Ceranowicz, szef kuchni restauracji Bez Tytułu w Warszawie.

Koreańskie skrzydełka Piotra Ceranowicza. Zdjęcie: materiały prasowe
Koreańskie skrzydełka Piotra Ceranowicza. Zdjęcie: materiały prasowe
Lubicie wspólne posiłki ze znajomymi? Dzielenie się jedzeniem to doświadczenie, które buduje relacje i zbliża do siebie uczestników posiłku... Nie zawsze jednak mamy okazję wybrać się z przyjaciółmi do ulubionej restauracji. Ale od czego są domówki, których jedną z atrakcji jest wspólne gotowanie!

Co przyrządzić, by przyjemnie spędzić czas, a przy okazji zjeść coś łatwo podzielnego, smacznego i niezbyt wymagającego? Podpowiada Piotr Ceranowicz, szef kuchni warszawskiej restauracji Bez Tytułu, udostępniając własny przepis na koreańskie skrzydełka.

Koreańskie skrzydełka
Składniki:
    • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    • ½ łyżeczki soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 160 g mąki ziemniaczanej
    • nasiona sezamu
    • 50 g imbiru
    • 3 ząbki czosnku
    • 150 g miodu
    • 150 g cukru
    • 150 g sosu sojowego
    • 3 łyżki octu
    • 3 łyżki pasty gochujang (lub średnio ostrego chilli)
    • olej do smażenia

Przygotowanie:
Skrzydełka opłucz, a następnie dopraw solą i pieprzem oraz natrzyj startym na drobnej tarce imbirem. Odstaw skrzydełka, by się zamarynowały. W tym czasie wlej do rondelka miód, cukier, sos sojowy, ocet i zagotuj. Gotuj, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj posiekany czosnek oraz pastę gochujang (możesz użyć średnio ostrego chilli) i odstaw sos, by lekko ostygł.
Skrzydełka obtocz dokładnie w mące ziemniaczanej, rozgrzej olej do 150 stopni i smaż przez około 12 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i smaż, aż staną się złocistobrązowe. Kolejno wyjmij je i odsącz z nadmiaru oleju, a na koniec obtocz w przygotowanym sosie i posyp sezamem. Danie można dodatkowo udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej