x

Zimno? Rozgrzeje cię tajska zupa Tom Kha. Oto przepis

Kategoria: Karta - dania    26.11.2021

Co może stać się ukojeniem dla zmarzniętego ciała? Sprawdź, jakie metody rekomendują w swojej kuchni Azjaci i poznaj oryginalny przepis na rozgrzewającą tajską zupę Tom Kha z tofu lub krewetkami.

Zupa Tom Kha z tofu. Zdjęcie: materiały prasowe
Zupa Tom Kha z tofu. Zdjęcie: materiały prasowe
Dalekowschodnia kuchnia kojarzy się z ogromnym wyborem przypraw. Po jakie rozgrzewające przyprawy sięgają Azjaci?

Szczypta na rozgrzewkę
Część z nich zdążyła już w pełni zadomowić się w Polsce. To m.in.: cynamon stosowany w kultowej zupie Phở, który odpręża i koi układ nerwowy czy imbir – w formie świeżego korzenia, jak i zmielonego proszku – wykorzystywany do przyrządzania Cá Kho Tộ (karmelizowanej makreli gotowanej w sosie rybnym i boczku) czy Cá Hấp (halibuta gotowanego na parze). Warto pamiętać również o pieprzu cayenne z zawartą w nim kapsaicyną czy aromatycznych goździkach dodawanych do Vịt Quay (kaczki po tokińsku).

Nie sposób pominąć też chili, które znajdziemy m. in. w rozpalającym od środka zielonym curry.

Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj. Zdjęcie: materiały prasowe
Linh Ziółkowska z restauracji Wi-Taj. Zdjęcie: materiały prasowe
– Sekret ostrości tkwi nie tylko w czerwonych papryczkach, ale przede wszystkim w specjalnej paście, która w 50% składa się z zielonego chilli. Składniki, które przełamują ostrość to aromatyczna trawa cytrynowa, limonka i kaffir – mówi Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj w centrum Warszawy.

Mniej popularną w Polsce przyprawą, która króluje w wielu zupach, daniach mięsnych lub jako dodatek do owoców morza, sałatek bądź sosów jest galangal. Jak smakuje? Cechuje go korzenny, ostry, cytrynowy smak, który dodaje goryczy przyrządzonym potrawom. Zarówno wygląd, jak i smak galangalu mogą przypominać wspomniany wcześniej imbir, bez którego Polacy nie wyobrażają sobie zimowej herbaty, zaś Azjaci – dań rybnych.

Warto też wspomnieć o kolendrze, której nasiona również działają rozgrzewająco, a roślina ma zastosowanie zarówno jako dodatek do zup, ryb, mięs czy owoców morza.
– W kuchni wietnamskiej i tajskiej używa się bardzo podobnych przypraw i ziół. Wyjątkiem jest kurkuma, która w Wietnamie jest stosowana w absolutnie śladowych ilościach oraz curry uznawane za specyfik kuchni tajskiej, mało charakterystyczny dla Wietnamu – wyjaśnia Linh Ziółkowska.

Tajska zupa Tom Kha z tofu – poznaj oryginalny przepis!
Choć w naszym kręgu kulturowym mamy zwyczaj parzenia rozgrzewającej herbaty, to w krajach azjatyckich typowe jest sięganie po gorącą zupę. Wśród nich m. in.: tajska Tom Yum Kung, klasyczna Phở, czy wietnamska Bún Riêu.
Linh Ziółkowska postanowiła podzielić się przepisem na jedno z kluczowych dań, które rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Oto przepis na zupę Tom Kha z tofu, którą zajadają się miłośnicy kuchni tajskiej.

Składniki na 4 porcje:
    • 5 cm imbiru
    • 3 łodygi trawy cytrynowej
    • 800 ml mleka kokosowego
    • 800 ml wody
    • 200 g tofu (można zastąpić krewetkami)
    • 200 g grzybów shimeji
    • 1 cebula
    • 2 pomidory
    • 1 papryczka chili
    • 6 liści kafiru
    • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
    • ¼ łyżeczki soli
    • 2 łyżki soku z limonki
    • posiekana kolendra i kolendra meksykańska

Wykonanie: Imbir obrać i pokroić na cienkie, 2-3 mm plasterki. Łodygi trawy cytrynowej obrać z zewnętrznych twardych liści, zmiażdżyć, pokroić na długie, 4-6 cm ukośne plastry. Następnie wlać do garnka kokosowe mleko, wodę i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Od momentu wrzenia gotować przez 5-8 minut. W międzyczasie przygotować resztę składników. Tofu odsączyć i pokroić na 3 cm kawałki, lekko obsmażyć z każdej strony na oleju do uzyskania złotej skórki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pomidory pokroić na ósemki, shimeji oczyścić i usunąć korzenie, a chili pokroić na plasterki. Dodać wszystko do garnka razem z liśćmi kafiru, sosem sojowym i solą, gotować na małym ogniu przez 8-10 minut. Na koniec doprawić sokiem z limonki i sosem sojowym oraz dorzucić posiekaną kolendrę.


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej