x

Prowein znowu stacjonarnie. Znamy termin i cenę biletów

Kategoria: Wino    25.11.2021

Targi Prowein powrócą w 2022 roku w formule stacjonarnej. Tradycyjnie już nie zabraknie w nich miejsca dla wystawców win z całego świata.

ProWein, największe i najważniejsze targi win i napojów spirytusowych na świecie po raz kolejny odbędą się jako wydarzenie stacjonarne od 27 do 29 maja przyszłego roku. Na targach zaprezentują się międzynarodowi liderzy rynku, a także importerzy i eksporterzy, agencje handlowe, wybrani winiarze lub regionalne regiony uprawy z wielkich krajów winiarskich.

– Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią branża tęskni za osobistymi spotkaniami, nawiązywaniem kontaktów, degustacją i oczywiście  zamówieniami – podsumowuje nastroje Bastian Mingers, dyrektor projektu ProWein.

Aby zapewnić zgodność z wymogami sanitarnymi, nadchodzący ProWein zostanie rozszerzony do łącznie 13 hal wystawienniczych, gdzie, wedle organizatorów pojawić się może nawet 5500 wystawców. Mimo tak dużej różnorodności stoisk, utrzymany zostanie wyraźny podział na wina według kraju i regionu.

Czołówka win Włoch, Francji i Niemiec
Pełen asortyment włoskich win będzie można znaleźć w halach od 15 do 17.
Zaprezentowane zostaną wszystkie regiony włoskie, a Veneto, Piemont i Toskania połączą siły w ramach wspólnego stoiska. Oprócz najlepiej sprzedających się włoskich marek, takich jak Zonin, Botter Vini i Fratelli Martini, w wydarzeniu weźmie udział wielu czołowych producentów, takich jak Castello di Ama z Toskanii, Elena Walch z Południowego Tyrolu czy Elio Altare z Piemontu.

Stoiska w halach od 9 do 11 należeć będą do francuskiego przemysłu winiarskiego. Pojawią się tam znane nazwiska takie jak Castel Frère, Albert Bichot, Bernard Magrez, Dourthe, Paul Mas i Gérard Bertrand. Ponadto, ProWein 2022 przywita tutaj około 200 producentów, zapewniając kompleksowy przegląd wyśmienitych szampanów z regionu Szampanii.

W halach 1, 4 i 5 pojawią się  stoiska reprezentujące wszystkie niemieckie regiony upraw winorośli. Według przewidywań, w targach weźmie udział około 800 wystawców z Niemiec, takich jak Dreissigacker, Schneider, Hensel, Weil Herres Layat, Schlumberger i Weinkontor Freund.

Nowy Świat od Chile po USA
Na nadchodzącym ProWein pojawią się także wina austriackie. Znaleźć będzie je można w  hali 5, Portugalia zaś pojawi się w hali 13, a Hiszpania w halach 13 i 14. Hala 12 jest w całości zarezerwowana dla producentów z Nowego Świata, w tym dla Instytutu Wina Kalifornijskiego, win z Chile i z Argentyny. W hali 11 spotkać będzie można producentów alkoholi mocnych.

Podobnie jak w poprzednich latach, w hali numer 7 odbędzie się pokaz  trendów pod tytułem „taki sam, ale inny”. 120 wystawców zaprosi odwiedzających i branżę do odkrycia nowych napojów rzemieślniczych w stylowym otoczeniu. Na targach nie zabraknie miejsca dla czołowych producentów win ekologicznych oraz stowarzyszeń  Ecovin, Bioland, Demeter i Biodyvin.

Gdzie szukać dodatkowych informacji
Na www.prowein.com można już uzyskać wstępny wgląd w asortyment produktów prezentowanych na targach ProWein win. Sprzedaż biletów zostanie uruchomiona w połowie grudnia na platformie online, gdzie odwiedzający mogą kupić jednodniowe bilety w cenie 50 euro.. Hale targów ProWein będą jak zwykle otwarte codziennie od niedzieli do wtorku, od 9.00 do 18.00, oo 27 do 29 maja.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: OKAZJA NA WINO

Łatwo powiedzieć, że można wybrać odpowiednie wino na każdą okazję. Dużo trudniej jest zarekomendować to konkretne, które idealnie wpisze się w dany moment, towarzystwo i kontekst spotkania.

PIOTR PIETRAS NAJLEPSZYM SOMMELIEREM UK

24 marca 2017 r. Piotr Pietras, Mistrz Polski Sommelierów 2015 i 2016, zwyciężył w konkursie UK Best Young Sommelier. To kolejne wyróżnienie bohatera naszej lipcowej okładki ("Food Service" 7-8/2016).

Legenda w Warszawie

10 października Warszawę odwiedził Georg Riedel, przedstawiciel rodziny Riedel, która od 11 pokoleń zajmuje się produkcją kieliszków do wina. Kieliszki nie są małym szczegółem, ale ważnym elementem restauracji, która ma poważne podejście do gościa.

Sprzedaż wina - edukacja czy emocje?

Wyższy popyt na wina pociąga za sobą głębszą segmentację rynku i podział komunikacji marketingowej. Obok dominującego dotąd modelu sprzedaży eksperckiej, stawiającej na winną edukację coraz silniejszym trendem jest marketing lifestyle’owy bazujący na emocjach i zabawie. Jak to się będzie rozwijać?

Nowa odsłona targów Wine Expo Poland

Już 28 października w Warszawie rozpocznie się kolejna edycja jednej z największych imprez winiarskich w Polsce - targów Wine Expo Poland. W ramach festiwalu odbędą się spotkania producentów i importerów z przedstawicielami branży HoReCa, dziennikarzami oraz blogerami, a także warsztaty i szkolenia.

Relacja z Varsovino

25 września odbyło się VARSOVINO - wielkie święto hiszpańskiego wina w Warszawie. 27 winiarzy z Hiszpanii prezentowało swoją najnowszą ofertę polskim importerom i dystrybutorom wina.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej