x

Prowein znowu stacjonarnie. Znamy termin i cenę biletów

Kategoria: Wino    25.11.2021

Targi Prowein w Düsseldorfie powrócą w 2022 roku w formule stacjonarnej. Tradycyjnie już nie zabraknie w nich miejsca dla wystawców win z całego świata.

Zdjęcie: Messe Düsseldorf, Constanze Tillmann
Zdjęcie: Messe Düsseldorf, Constanze Tillmann
ProWein, największe i najważniejsze targi win i napojów spirytusowych na świecie po raz kolejny odbędą się w Düsseldorfie jako wydarzenie stacjonarne od 15 do 17 maja 2022 roku. Na targach zaprezentują się międzynarodowi liderzy rynku, a także importerzy i eksporterzy, agencje handlowe, wybrani winiarze lub regionalne regiony uprawy z wielkich krajów winiarskich.

– Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią branża tęskni za osobistymi spotkaniami, nawiązywaniem kontaktów, degustacją i oczywiście  zamówieniami – podsumowuje nastroje Bastian Mingers, dyrektor projektu ProWein.

Aby zapewnić zgodność z wymogami sanitarnymi, nadchodzący ProWein zostanie rozszerzony do łącznie 13 hal wystawienniczych, gdzie, wedle organizatorów pojawić się może nawet 5500 wystawców. Mimo tak dużej różnorodności stoisk, utrzymany zostanie wyraźny podział na wina według kraju i regionu.

Czołówka win Włoch, Francji i Niemiec
Pełen asortyment włoskich win będzie można znaleźć w halach od 15 do 17.
Zaprezentowane zostaną wszystkie regiony włoskie, a Veneto, Piemont i Toskania połączą siły w ramach wspólnego stoiska. Oprócz najlepiej sprzedających się włoskich marek, takich jak Zonin, Botter Vini i Fratelli Martini, w wydarzeniu weźmie udział wielu czołowych producentów, takich jak Castello di Ama z Toskanii, Elena Walch z Południowego Tyrolu czy Elio Altare z Piemontu.

Stoiska w halach od 9 do 11 należeć będą do francuskiego przemysłu winiarskiego. Pojawią się tam znane nazwiska takie jak Castel Frère, Albert Bichot, Bernard Magrez, Dourthe, Paul Mas i Gérard Bertrand. Ponadto, ProWein 2022 przywita tutaj około 200 producentów, zapewniając kompleksowy przegląd wyśmienitych szampanów z regionu Szampanii.

W halach 1, 4 i 5 pojawią się  stoiska reprezentujące wszystkie niemieckie regiony upraw winorośli. Według przewidywań, w targach weźmie udział około 800 wystawców z Niemiec, takich jak Dreissigacker, Schneider, Hensel, Weil Herres Layat, Schlumberger i Weinkontor Freund.

Nowy Świat od Chile po USA
Na nadchodzącym ProWein pojawią się także wina austriackie. Znaleźć będzie je można w  hali 5, Portugalia zaś pojawi się w hali 13, a Hiszpania w halach 13 i 14. Hala 12 jest w całości zarezerwowana dla producentów z Nowego Świata, w tym dla Instytutu Wina Kalifornijskiego, win z Chile i z Argentyny. W hali 11 spotkać będzie można producentów alkoholi mocnych.

Podobnie jak w poprzednich latach, w hali numer 7 odbędzie się pokaz  trendów pod tytułem „taki sam, ale inny”. 120 wystawców zaprosi odwiedzających i branżę do odkrycia nowych napojów rzemieślniczych w stylowym otoczeniu. Na targach nie zabraknie miejsca dla czołowych producentów win ekologicznych oraz stowarzyszeń  Ecovin, Bioland, Demeter i Biodyvin.

Gdzie szukać dodatkowych informacji
Na www.prowein.com można już uzyskać wstępny wgląd w asortyment produktów prezentowanych na targach ProWein win. Sprzedaż biletów zostanie uruchomiona w połowie grudnia na platformie online, gdzie odwiedzający mogą kupić jednodniowe bilety w cenie 50 euro.. Hale targów ProWein będą jak zwykle otwarte codziennie od niedzieli do wtorku, od 9.00 do 18.00, oo 15 do 17 maja.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

2020 - prognozy nieciekawe

W internecie krąży żart - liczby licytują się między sobą, która przynosi większego pecha. Jak się okazuje, to nie "13" czy "666" wzbudzają największy postrach. Wszyscy drżą przed "2020". Winiarze także - sytuacja nie wygląda optymistycznie.

Kilka pytań do Jakuba Filipka

Z Jakubem Filipkiem, sommelierem krakowskiej restauracji Szara Gęś i finalistą Mistrzostw Polski Sommelierów, rozmawiamy o wrażeniach z konkursu oraz codziennej pracy na sali.

Winnica Mickiewicz - Nasze motto: dojrzałość

"Wszystko zaczęło się w latach 90. Moja siostra wyszła za mąż za Austriaka i często odwiedzaliśmy nie tylko ją, ale też austriackie winnice. Pokłosiem tych wyjazdów było założenie winnicy w Opolu Lubelskim [...]"

Piotr Pietras: moda na wina nowofalowe

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów, autorem projektu TERROIRyści.

Piotr Kamecki wiceprezydentem ASI - Association de la Sommellerie Internationale

Pierwszy w historii Polak w zarządzie międzynarodowego stowarzyszenia sommelierów! Na wiceszefa ASI - Association de la Sommellerie Internationale został wybrany Piotr Kamecki, prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

ADAM PAWŁOWSKI: SUKCES WIN NIEMIECKICH

"Wina reńskie" od zawsze cieszyły się dużą popularnością w kraju nad wisłą. Powodów jest wiele: smak, bliskość geograficzna, nasze preferencje konsumenckie, a także... charakterystyczny wydłużony kształt butelki rieslinga.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej