

Sushi Show w Krakowie: ramen z bananem i nigiri z kontrolą jakości


W sercu żydowskiego Kazimierza, przy ulicy Józefa, powstał lokal, który pozwala patrzeć na ręce sushi masterów nie tylko gościom restauracji. Jakość ich pracy może ocenić każdy, dzięki transmisjom w social mediach.
Goście patrzą na ręce
Nad sushi barem, na niewielkim statywie zwisa włączona kamerka. Dzięki niej pracę sushi masterów można podglądać na żywo, zarówno na Facebooku, jak i na monitorze we wnętrzu lokalu, który na bieżąco transmituje to, co dzieje się w sercu restauracji. Tak wiec nie tylko goście siedzący w lokalu, ale także potencjalni klienci mogą śledzić proces przygotowywania sushi.
W menu znalazło się miejsce na trzy zestawy sushi i kilkanaście wariantów futo oraz uramaków. Na uwagę zasługuję także wybór nigiri, m.in. z tuńczykiem błękitnopłetwym. W mojej ocenie to jedno z najbardziej delikatnych i rozpływających się nigiri jakie miałem okazję próbować. Jak tłumaczy Artur, w jego przygotowaniu znaczenie ma nie tylko użyta ryba, ale nawet to, jak mocno dociskamy jest ryż. Wielu sushi masterów w Polsce robi to zbyt mocno, co psuje smak nigiri i nie daje całości kompozycji rozpłynąć się na języku.
Nie tylko sushi
Sushi Show, wbrew swojej nazwie, nie serwuje jednak tylko japońskich rolek. Za sterami kuchni „gorącej” stoi Patryk Maciejowski, który doświadczenie zdobywał pracując m.in. w Wielkiej Brytanii i Amsterdamie. Ze swojej pracy za granicą przywiózł także kilka przepisów i inspiracji pochodzących wprost z dwugwiazdkowej londyńskiej restauracji.
W karcie znajdziemy m.in. esencjonalny ramen w trzech różnych wariantach (wegetariański – m.in. z bananem i kandyzowaną cytryną, w wersji z kurczakiem oraz wołowo-wieprzowy). Każdy z nich można zamówić w jednym z dwóch rozmiarów.
Ramenom towarzyszy także krótki wybór dań głównych, od kaczego udka w sosie teriyaki przez burger krewetkowy, na smażonym makaronie z warzywami kończąc.

Zobacz także

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od 8:00 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.
Inne kategorie
Podcasty


Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

