x

Sushi Show w Krakowie: ramen z bananem i nigiri z kontrolą jakości

Kategoria: Miejsca    25.11.2021

W sercu żydowskiego Kazimierza, przy ulicy Józefa, powstał lokal, który pozwala patrzeć na ręce sushi masterów nie tylko gościom restauracji. Jakość ich pracy może ocenić każdy, dzięki transmisjom w social mediach.

Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Restauracja przy Józefa 25 to dzieło Artura Friedlandera, szefa kuchni, który rzemiosła uczył się pod okiem dwóch koreańskich sushi masterów z ponad dziesięcioletnim stażem. Po latach spędzonych w krakowskich sushi barach, Artur postanowił otworzyć własny lokal, wedle własnej filozofii, którą w skrócie można nazwać kontrolą jakości.

Goście patrzą na ręce
Nad sushi barem, na niewielkim statywie zwisa włączona kamerka. Dzięki niej pracę sushi masterów można podglądać na żywo, zarówno na Facebooku, jak i na monitorze we wnętrzu lokalu, który na bieżąco transmituje to, co dzieje się w sercu restauracji. Tak wiec nie tylko goście siedzący w lokalu, ale także potencjalni klienci mogą śledzić proces przygotowywania sushi.

W menu znalazło się miejsce na trzy zestawy sushi i kilkanaście wariantów futo oraz uramaków. Na uwagę zasługuję także wybór nigiri, m.in. z tuńczykiem błękitnopłetwym. W mojej ocenie to jedno z najbardziej delikatnych i rozpływających się nigiri jakie miałem okazję próbować. Jak tłumaczy Artur, w jego przygotowaniu znaczenie ma nie tylko użyta ryba, ale nawet to, jak mocno dociskamy jest ryż. Wielu sushi masterów w Polsce robi to zbyt mocno, co psuje smak nigiri i nie daje całości kompozycji rozpłynąć się na języku.
Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Zdjęcie: Przemysław Ziemichód

Nie tylko sushi
Sushi Show, wbrew swojej nazwie, nie serwuje jednak tylko japońskich rolek. Za sterami kuchni „gorącej” stoi Patryk Maciejowski, który doświadczenie zdobywał pracując m.in. w Wielkiej Brytanii i Amsterdamie. Ze swojej pracy za granicą przywiózł także kilka przepisów i inspiracji pochodzących wprost z dwugwiazdkowej londyńskiej restauracji.

W karcie znajdziemy m.in. esencjonalny ramen w trzech różnych wariantach (wegetariański – m.in. z bananem i kandyzowaną cytryną, w wersji z kurczakiem oraz wołowo-wieprzowy). Każdy z nich można zamówić w jednym z dwóch rozmiarów.

Ramenom towarzyszy także krótki wybór dań głównych, od kaczego udka w sosie teriyaki przez burger krewetkowy, na smażonym makaronie z warzywami kończąc.

 

 

 

 

 

 

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Restauracja La Maison

Warszawska restauracja La Maison przy Chłodnej na Woli przeszła niedawno przez wiele zmian. Miejsce należy do Sandry Massoud i Arkadiusza Wilamowskiego.

Premiera Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018"

Polskie restauracje utrzymują Gwiazdki Michelin, ale na liście sporo zmian. 26 marca, w Budapeszcie zaprezentowano najnowsze wydanie kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe 2018". Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses po raz kolejny zachowały swoje Gwiazdki.

Green Caffè Nero zaprasza do nowej kawiarni w Warszawie

Mimo trudności spowodowanych kryzysem epidemicznym sieć Green Caffè Nero otwiera nową kawiarnię. Mieści się ona w biurowcu Generation Park na warszawskiej Woli przy stacji metra Rondo Daszyńskiego.

Batumi - nowa sieć piekarni gruzińsko-ormiańskich

Gruzja słynie z pięknych krajobrazów i pysznej kuchni. Cząstkę tego magicznego miejsca zdecydował się przenieść do Polski Marcin Kozerawski, przedsiębiorca prowadzący kilka spółek o różnych profilach. Tak powstała Batumi, sieć piekarni łączących gruzińską tradycję kulinarną z polską nowoczesnością.

Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem w Poznaniu

W Poznaniu przy ulicy Ratajczaka 27 otwiera się 15 sierpnia Fromażeria - Restauracja z Cheese Barem. Będzie obsługiwać gości od śniadania aż do późnych godzin wieczornych.

Dobro&Dobro Cafe w łódzkiej Manufakturze

W menu Dobro&Dobro Cafe znajdują się nie tylko klasyczne kawy, ale także kawowe wariacje, lemoniady, śniadania, lunche i desery. A to wszystko w nowej strefie restauracyjnej Manufaktury - Qulinarium.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej