x

Kulinarne oblicze Święta Dziękczynienia w USA i w Polsce. Opowiada Artur Jarczyński

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.11.2021

Jak obchodzone jest Święto Dziękczynienia w USA, a jak w Polsce? Czym faszeruje się indyka i co oprócz niego musi znaleźć się na świątecznym stole? O Thanksgiving Day rozmawiamy z Arturem Jarczyńskim, właścicielem sieci restauracji amerykańskich Jeff’s.

Family, friends and food, czyli rodzina, przyjaciele i jedzenie – tak w skrócie można opisać amerykańskie Święto Dziękczynienia. W czwarty czwartek listopada miliony Amerykanów zasiądą przy rodzinnym stole, by wspólnie celebrować jedno z najważniejszych dla nich świąt w roku. Oto, jak obchodzą ten dzień nie tylko w USA, ale również i Polsce rozmawiamy z Arturem Jarczyńskim, restauratorem i właścicielem m.in. sieci amerykańskich restauracji Jeff’s, który często podróżuje i pomieszkuje w Stanach Zjednoczonych.

„Food Service:: Czym dla Amerykanów jest Święto Dziękczynienia?
Artur Jarczyński: – Dzień Dziękczynienia, czyli Thanksgiving Day, to najbardziej amerykańskie ze wszystkich świąt. Upamiętnia bowiem pierwsze udane żniwa pierwszych osadników, którzy przybyli na nowy ląd. Tego dnia Amerykanie okazują wdzięczność za to, co mają. można porównać do Świąt Bożego Narodzenia w polskim wydaniu, ponieważ kluczowym elementem tego wyjątkowego dnia jest uroczysty posiłek w gronie najbliższych, rodziny czy przyjaciół. Jeśli zapytamy Amerykanów, co w tym dniu jest najważniejsze, odpowiedzą, że o „3F, czyli Family, Friends and Food”.

Czy w USA wszyscy Amerykanie celebrują to święto w domu? Jaki procent obywateli chodzi z tej okazji do restauracji?
– Święto Dziękczynienia obchodzone jest w czwarty czwartek listopada (w tym roku to 25 listopada). Tego dnia, jak

w Boże Narodzenie, zamknięta jest większość firm i instytucji, a wyjątek stanowią restauracje (i to nie wszystkie), w których również można zjeść świąteczny posiłek. Myślę jednak, że 90 proc. Amerykanów celebruje to święto w domu. Przygotowanie potraw zajmuje wiele godzin, dlatego w sklepach można znaleźć wiele produktów, które wystarczy tylko odgrzać.

Co obowiązkowo pojawia się na stole w Święto Dziękczynienia?
– Najbardziej charakterystyczne danie to oczywiście pieczony indyk. Co ciekawe w sklepach dostępne są zafoliowane indyki z instrukcją na temat czasu pieczenia, który zależy od wagi ptaka (ta rzadko schodzi poniżej 10 kg) oraz od temperatury piekarnika. Czasem w mięso wbite jest od razu specjalne urządzenie (tzw. pop-up timer), które wyskakuje, kiedy indyk jest gotowy.

Ważnym elementem jest farsz do indyka, czyli mieszanka na bazie chleba i rosołu. Nadzienie zawierać może np. grzanki, orzechy, marchew, seler, cebulę, szałwię, żurawinę, jabłka, rodzynki i kawałki kiełbasy, parówek lub boczku. Indyk jest zazwyczaj podawany z sosem żurawinowym, lub wręcz żurawinową galaretkę oraz puree ze słodkich lub białych ziemniaków.

Typowe warzywa, które pojawiają się na stole, to zielona fasolka w najróżniejszych postaciach, choć najczęściej jest

Artur Jarczyński. Zdjęcie: materiały prasowe/Pikturia.pl
Artur Jarczyński. Zdjęcie: materiały prasowe/Pikturia.pl
to zapiekanka, a także kukurydza (często w formie kukurydzianego chleba), dynia i pieczone bataty. Indyka podaje się z sosem żurawinowym na zimno lub wręcz żurawinową galaretkę. Innym daniem świątecznym jest makaron z sosem serowym.

Są również tradycyjne desery: pumpkin pie – tarta na kruchym spodzie z doprawioną korzennie masą dyniową, pecan pie – tutaj na kruchy spód tarty wylana zostaje masa z cukru, syropu kukurydzianego, wanilii i masła, w której zatopione są orzechy pekan oraz apple pie, czyli szarlotka. Tarty mają zwykle charakterystyczną kratkę z ciasta na wierzchu. Na stołach pojawiają się również brownie czy placek czekoladowy.

Czy w całych Stanach Zjednoczonych celebracja wygląda podobnie?
– Są odstępstwa, co związane jest z tradycyjnymi smakami i potrawami regionalnymi. Wątpię też, żeby święto to obchodzili rdzenni Amerykanie, czyli Indianie.

Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską. Czym one zastępują indyka?
– Na Święto Dziękczynienia w domach jest tyle jedzenia, że wegetarianie zawsze znajdują coś dla siebie. Takim zamiennym daniem może być makaron z sosem serowym, ale też zapiekanka z fasoli.

Jak wyglądają obchody święta dziękczynienia w Polsce? I czym się różnią od celebracji w USA?
– Amerykanie w Polsce obchodzą go w bardzo podobny sposób, jak w Stanach Zjednoczonych. Jednak przygotowanie wszystkich dań to spore wyzwanie czasowe, dlatego wielu z nich udaje się do restauracji, by uroczystą kolację zjeść w gronie amerykańskich, ale również polskich przyjaciół. Od lat wychodzimy im naprzeciw, przygotowując w restauracjach Jeff`s związane z tym świętem charakterystyczne dania amerykańskie.

Proponujemy gumbo, czyli pochodzącą z Luizjany gęstą zupę z warzyw, owoców morza mięsa oraz przypraw charakterystycznych dla kuchni Cajun z centralnej Luizjany, indyka faszerowanego ziołami i podawanego z pureee ziemniaczanym, sosem żurawinowym oraz karmelizowanymi warzywami. Na deser serwujemy tartę z musem z białej czekolady i borówkami amerykańskimi. Jest uroczyście. Tego dnia w restauracjach Jeff`s są białe obrusy, a kelnerzy ubrani są w odświętne ubrania.


Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Masterchef For Dogs

Już 26. sierpnia w Poznaniu odbędzie się 13. edycja wydarzenia.

Gotowe dania szefów kuchni z gwiazdkami Michelin w sieci spożywczej Spar

Klienci sklepów sieci w Słowenii mogą skosztować gotowych dań i produktów garmażeryjnych z ekskluzywnej linii Spar Premium, tworzonej pod okiem szefów kuchni z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin: Uroša Štefelina, Gregora Vračka i Uroša Fakuča.

Dzień Babci i Dzień Dziadka inaczej. Kup lunch i pomóż seniorom

Stołeczne lokale proponują nietypowe obchody dnia babci i dziadka. Kupując lunch możemy przekazać go potrzebującym seniorom w całej Polsce. Dodatkowo, restauracje podwoją ilość sprzedanych posiłków.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

ZMIANY W WARSZAWSKIEJ RESTAURACJI BELVEDERE

Sebastian Olma, który od kilku miesięcy był szefem kreatywnym restauracji, objął stanowisko szefa kuchni, zastępując tym samym Adama Komara, sprawującego to stanowisko przez 8 lat.

Rosną zbiory Muzeum Prawdziwej Czekolady. Otwarcie coraz bliżej!

Powstające w Warszawie Muzeum Prawdziwej Czekolady współtworzą pasjonaci, przekazując swoje pamiątki i zbiory. Organizatorzy do końca grudnia przedłużyli termin akcji mającej na celu pozyskiwanie eksponatów. Na jej uczestników czekają zestawy czekolad i nagrody pieniężne do nawet 1000 złotych!

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej