x

Kulinarne oblicze Święta Dziękczynienia w USA i w Polsce. Opowiada Artur Jarczyński

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.11.2021

Jak obchodzone jest Święto Dziękczynienia w USA, a jak w Polsce? Czym faszeruje się indyka i co oprócz niego musi znaleźć się na świątecznym stole? O Thanksgiving Day rozmawiamy z Arturem Jarczyńskim, właścicielem sieci restauracji amerykańskich Jeff’s.

Family, friends and food, czyli rodzina, przyjaciele i jedzenie – tak w skrócie można opisać amerykańskie Święto Dziękczynienia. W czwarty czwartek listopada miliony Amerykanów zasiądą przy rodzinnym stole, by wspólnie celebrować jedno z najważniejszych dla nich świąt w roku. Oto, jak obchodzą ten dzień nie tylko w USA, ale również i Polsce rozmawiamy z Arturem Jarczyńskim, restauratorem i właścicielem m.in. sieci amerykańskich restauracji Jeff’s, który często podróżuje i pomieszkuje w Stanach Zjednoczonych.

„Food Service:: Czym dla Amerykanów jest Święto Dziękczynienia?
Artur Jarczyński: – Dzień Dziękczynienia, czyli Thanksgiving Day, to najbardziej amerykańskie ze wszystkich świąt. Upamiętnia bowiem pierwsze udane żniwa pierwszych osadników, którzy przybyli na nowy ląd. Tego dnia Amerykanie okazują wdzięczność za to, co mają. można porównać do Świąt Bożego Narodzenia w polskim wydaniu, ponieważ kluczowym elementem tego wyjątkowego dnia jest uroczysty posiłek w gronie najbliższych, rodziny czy przyjaciół. Jeśli zapytamy Amerykanów, co w tym dniu jest najważniejsze, odpowiedzą, że o „3F, czyli Family, Friends and Food”.

Czy w USA wszyscy Amerykanie celebrują to święto w domu? Jaki procent obywateli chodzi z tej okazji do restauracji?
– Święto Dziękczynienia obchodzone jest w czwarty czwartek listopada (w tym roku to 25 listopada). Tego dnia, jak

w Boże Narodzenie, zamknięta jest większość firm i instytucji, a wyjątek stanowią restauracje (i to nie wszystkie), w których również można zjeść świąteczny posiłek. Myślę jednak, że 90 proc. Amerykanów celebruje to święto w domu. Przygotowanie potraw zajmuje wiele godzin, dlatego w sklepach można znaleźć wiele produktów, które wystarczy tylko odgrzać.

Co obowiązkowo pojawia się na stole w Święto Dziękczynienia?
– Najbardziej charakterystyczne danie to oczywiście pieczony indyk. Co ciekawe w sklepach dostępne są zafoliowane indyki z instrukcją na temat czasu pieczenia, który zależy od wagi ptaka (ta rzadko schodzi poniżej 10 kg) oraz od temperatury piekarnika. Czasem w mięso wbite jest od razu specjalne urządzenie (tzw. pop-up timer), które wyskakuje, kiedy indyk jest gotowy.

Ważnym elementem jest farsz do indyka, czyli mieszanka na bazie chleba i rosołu. Nadzienie zawierać może np. grzanki, orzechy, marchew, seler, cebulę, szałwię, żurawinę, jabłka, rodzynki i kawałki kiełbasy, parówek lub boczku. Indyk jest zazwyczaj podawany z sosem żurawinowym, lub wręcz żurawinową galaretkę oraz puree ze słodkich lub białych ziemniaków.

Typowe warzywa, które pojawiają się na stole, to zielona fasolka w najróżniejszych postaciach, choć najczęściej jest

Artur Jarczyński. Zdjęcie: materiały prasowe/Pikturia.pl
Artur Jarczyński. Zdjęcie: materiały prasowe/Pikturia.pl
to zapiekanka, a także kukurydza (często w formie kukurydzianego chleba), dynia i pieczone bataty. Indyka podaje się z sosem żurawinowym na zimno lub wręcz żurawinową galaretkę. Innym daniem świątecznym jest makaron z sosem serowym.

Są również tradycyjne desery: pumpkin pie – tarta na kruchym spodzie z doprawioną korzennie masą dyniową, pecan pie – tutaj na kruchy spód tarty wylana zostaje masa z cukru, syropu kukurydzianego, wanilii i masła, w której zatopione są orzechy pekan oraz apple pie, czyli szarlotka. Tarty mają zwykle charakterystyczną kratkę z ciasta na wierzchu. Na stołach pojawiają się również brownie czy placek czekoladowy.

Czy w całych Stanach Zjednoczonych celebracja wygląda podobnie?
– Są odstępstwa, co związane jest z tradycyjnymi smakami i potrawami regionalnymi. Wątpię też, żeby święto to obchodzili rdzenni Amerykanie, czyli Indianie.

Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską. Czym one zastępują indyka?
– Na Święto Dziękczynienia w domach jest tyle jedzenia, że wegetarianie zawsze znajdują coś dla siebie. Takim zamiennym daniem może być makaron z sosem serowym, ale też zapiekanka z fasoli.

Jak wyglądają obchody święta dziękczynienia w Polsce? I czym się różnią od celebracji w USA?
– Amerykanie w Polsce obchodzą go w bardzo podobny sposób, jak w Stanach Zjednoczonych. Jednak przygotowanie wszystkich dań to spore wyzwanie czasowe, dlatego wielu z nich udaje się do restauracji, by uroczystą kolację zjeść w gronie amerykańskich, ale również polskich przyjaciół. Od lat wychodzimy im naprzeciw, przygotowując w restauracjach Jeff`s związane z tym świętem charakterystyczne dania amerykańskie.

Proponujemy gumbo, czyli pochodzącą z Luizjany gęstą zupę z warzyw, owoców morza mięsa oraz przypraw charakterystycznych dla kuchni Cajun z centralnej Luizjany, indyka faszerowanego ziołami i podawanego z pureee ziemniaczanym, sosem żurawinowym oraz karmelizowanymi warzywami. Na deser serwujemy tartę z musem z białej czekolady i borówkami amerykańskimi. Jest uroczyście. Tego dnia w restauracjach Jeff`s są białe obrusy, a kelnerzy ubrani są w odświętne ubrania.


Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Gdzie zjeść gęsinę na św. Marcina? Slow Food rekomenduje prawie 100 restauracji

Od 5 do 28 listopada potrwa XIII edycja slowfoodowej akcji "Gęsina na św. Marcina". W tym okresie blisko 100 restauracji zaproszonych do udziału w inicjatywie przez Slow Food Polska będzie serwować przynajmniej trzy dania na bazie gęsiny.

Jesienne kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu

Kolacje tematyczne w Nadbużańskim Domu to alternatywa dla masowych imprez kulinarnych. Autorami uczt są szefowie kuchni, którym bliska jest idea slow food i korzystanie z sezonowych polskich produktów najwyższej jakości.

Marcin Przybysz i gościnnie Michał Kuter zapraszają na urodziny Epoki

Swoje pierwsze urodziny restauracja Epoka uczci wyjątkowymi kolacjami na cztery ręce, przygotowanymi przez szefów Marcina Przybysza (Epoka) i Michał Kutera z poznańskiego A nóż widelec. Z okazji jubileuszu stworzyli 15-przepisowe menu degustacyjne, które będzie serwowane tylko przez 4 dni.

uroczyste otwarcie Siedziby Segafredo Zanettii Szkoły Baristów Coffee Art Masters

W czwartek, 27 września, w budynku Adgar Park West w Warszawie, zostanie otwarta nowa siedziba Segafredo Zanetti, w której jednocześnie będzie działała szkoła baristyczna Coffee Art Masters.

MAKRO ROZWIJA PROGRAM "SZEF DLA MŁODYCH TALENTÓW"

20 marca br. w Poznaniu ponad 100 uczniów z wielkopolskich szkół gastronomicznych wzięło udział w kolejnym Mikserze Kulinarnym zorganizowanym w ramach programu "Szef dla młodych talentów". Gośćmi wydarzenia byli szefowie kuchni: Michał Kuter oraz Ernest Jagodziński.

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN

W dniach 4-5 grudnia w Warszawie i Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe, zorganizowane przez prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej