x

Kaszotto z piersią indyka według Sebastiana Krauzowicza

Kategoria: Karta - dania    23.11.2021

Autorem przepisu na kaszotto z piersią indyka, serem burrata, szalotką i grzybami jest szef kuchni oraz ambasador akcji "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość", Sebastian Krauzowicz.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Kaszotto z piersią indyka to danie, które Sebastian Krauzowicz zaserwował podczas targów Polagra Food na stoisku Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, organizatora kampanii „To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość”.

Dlaczego właśnie ten rodzaj mięsa?
–  Mięso drobiowe jest uniwersalne, można je przygotować na wiele sposobów. W moich daniach jest soczyste i aromatyczne. Polecam eksperymentowanie w kuchni i dodawanie do drobiu przypraw oraz  świeżych ziół – mówi Sebastian Krauzowicz, ambasador kampanii "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość".

Kaszotto z piersią indyka podane z serem burrata, szalotką i grzybami
Czas przygotowania i gotowania (45 minut)
Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 2 woreczki kaszy pęczak - około 200 g
  • 400 g piersi z indyka
  • 150 g boczniaków
  • 2 kulki sera buratta
  • 4 sztuki szalotki - 50 g
  • 150 g masła
  • 100 ml wytrawnego, białego wina
  • 1/4 pęczku pietruszki
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 30 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Pieprz zmielić w młynku. Szalotkę posiekać i zeszklić na oleju rzepakowym, następnie dodać pokrojoną w cienkie paski pierś z indyka i boczniaki. Lekko podsmażyć całość, dodać ugotowaną kaszę i podlać białym winem. Następnie należy poczekać, aż odparuje i zalać bulionem drobiowymi, stale mieszając. Doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem, dodawać stopniowo masło i dokładnie wymieszać. Podawać w głębszym talerzu z połówką sera burrata i posiekaną natką pietruszki razem z orzeszkami pinii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Szarpane żeberka - danie z karty restauracji Dym na Wodzie

Szarpane żeberka to danie pochodzące z restauracji Dym na Wodzie prowadzonej przez Rafała Niewiarowskiego.

Śniadania regionalne - tradycyjne potrawy w porannym menu

Od suski sechlońskiej, przez wielkopolski gzik, po proziaki z Podkarpacia - produkty i potrawy regionalne tworzą nieprzebrany wachlarz smaków i potencjalnych kombinacji, które doskonale sprawdzą się podczas komponowania śniadaniowego menu.

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej