x

Kaszotto z piersią indyka według Sebastiana Krauzowicza

Kategoria: Karta - dania    23.11.2021

Autorem przepisu na kaszotto z piersią indyka, serem burrata, szalotką i grzybami jest szef kuchni oraz ambasador akcji "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość", Sebastian Krauzowicz.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Kaszotto z piersią indyka to danie, które Sebastian Krauzowicz zaserwował podczas targów Polagra Food na stoisku Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, organizatora kampanii „To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość”.

Dlaczego właśnie ten rodzaj mięsa?
–  Mięso drobiowe jest uniwersalne, można je przygotować na wiele sposobów. W moich daniach jest soczyste i aromatyczne. Polecam eksperymentowanie w kuchni i dodawanie do drobiu przypraw oraz  świeżych ziół – mówi Sebastian Krauzowicz, ambasador kampanii "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość".

Kaszotto z piersią indyka podane z serem burrata, szalotką i grzybami
Czas przygotowania i gotowania (45 minut)
Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 2 woreczki kaszy pęczak - około 200 g
  • 400 g piersi z indyka
  • 150 g boczniaków
  • 2 kulki sera buratta
  • 4 sztuki szalotki - 50 g
  • 150 g masła
  • 100 ml wytrawnego, białego wina
  • 1/4 pęczku pietruszki
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 30 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Pieprz zmielić w młynku. Szalotkę posiekać i zeszklić na oleju rzepakowym, następnie dodać pokrojoną w cienkie paski pierś z indyka i boczniaki. Lekko podsmażyć całość, dodać ugotowaną kaszę i podlać białym winem. Następnie należy poczekać, aż odparuje i zalać bulionem drobiowymi, stale mieszając. Doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem, dodawać stopniowo masło i dokładnie wymieszać. Podawać w głębszym talerzu z połówką sera burrata i posiekaną natką pietruszki razem z orzeszkami pinii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowe kulinarne święto - 2 czerwca Dniem Twarogu

Twarogowe święto ustanowili polscy działacze kulinarni - 2 czerwca, w dzień św. Eugeniusza. Pod proklamacją widnieje wiele podpisów, ale wiadomo, że za inicjatywą stoi Gieno Mientkiewicz, najbardziej znany polski spec od serów.

Matias z gzikiem

Matias z gzikiem według przepisu Beaty Śniechowskiej i Tomasza Czechowskiego - właścicieli Bistro Młoda Polska we Wrocławiu.

Śliwka Kalifornijska coraz lepsza w oczach Polaków

Z badań przeprowadzonych na zlecenie California Prune Board w 2017 r. wynika, że ankietowani coraz bardziej doceniają jakość premium suszonej śliwki z Kalifornii. Wzrasta też pozytywny sposób postrzegania śliwki kalifornijskiej jako owocu o lepszym smaku i dobrej jakości, w stosunku do ceny.

Sałata - gra w zielone

Jest symbolem świeżości i lekkości, daje zastrzyk witamin. A po męczącej zimie tego nam właśnie wiosną potrzeba! Liczba odmian sałat, różnorodność ich smaków, tekstur, kształtów liści i kolorów może pozytywnie zawrócić w głowie.

Nie bójcie się cykorii!

Sezon na nią zaczął się w listopadzie i potrwa prawie do kwietnia, dlatego pełna witamin cykoria to wybawienie zimą, kiedy tak mało jest innych świeżych warzyw. Powinniśmy częściej używać jej w kuchni, ale różnie z tym bywa. Kucharzy i konsumentów odstrasza zapewne jej goryczka.

Trendy śniadaniowe dla gości o różnych potrzebach dietetycznych

W tym roku dużo się mówi m.in. o śniadaniach wysokobiałkowych, fleksitariańskich, wegańskich czy o porannych posiłkach bazujących wyłącznie na sokach. Na co postawić w ofercie restauracji i hotelu?

Inne kategorie

Podcasty

Moda na wina nowofalowe w restauracjach. Rozmowa z Piotrem Pietrasem [PODCAST]

Czym się charakteryzują wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, wegańskie? Kto je konsumuje i jakie możliwości stwarzają te kategorie w biznesie restauracyjnym? Czy warto podążać za tym trendem? Rozmawiamy o tym z Piotrem Pietrasem, Master Sommelierem, Wicemistrzem Europy Sommelierów.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej