x

Kaszotto z piersią indyka według Sebastiana Krauzowicza

Kategoria: Karta - dania    23.11.2021

Autorem przepisu na kaszotto z piersią indyka, serem burrata, szalotką i grzybami jest szef kuchni oraz ambasador akcji "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość", Sebastian Krauzowicz.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Kaszotto z piersią indyka to danie, które Sebastian Krauzowicz zaserwował podczas targów Polagra Food na stoisku Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, organizatora kampanii „To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość”.

Dlaczego właśnie ten rodzaj mięsa?
–  Mięso drobiowe jest uniwersalne, można je przygotować na wiele sposobów. W moich daniach jest soczyste i aromatyczne. Polecam eksperymentowanie w kuchni i dodawanie do drobiu przypraw oraz  świeżych ziół – mówi Sebastian Krauzowicz, ambasador kampanii "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość".

Kaszotto z piersią indyka podane z serem burrata, szalotką i grzybami
Czas przygotowania i gotowania (45 minut)
Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 2 woreczki kaszy pęczak - około 200 g
  • 400 g piersi z indyka
  • 150 g boczniaków
  • 2 kulki sera buratta
  • 4 sztuki szalotki - 50 g
  • 150 g masła
  • 100 ml wytrawnego, białego wina
  • 1/4 pęczku pietruszki
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 30 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Pieprz zmielić w młynku. Szalotkę posiekać i zeszklić na oleju rzepakowym, następnie dodać pokrojoną w cienkie paski pierś z indyka i boczniaki. Lekko podsmażyć całość, dodać ugotowaną kaszę i podlać białym winem. Następnie należy poczekać, aż odparuje i zalać bulionem drobiowymi, stale mieszając. Doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem, dodawać stopniowo masło i dokładnie wymieszać. Podawać w głębszym talerzu z połówką sera burrata i posiekaną natką pietruszki razem z orzeszkami pinii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sosy gotowe Prymat GastroLine - smak i wygoda w Twojej kuchni

W ofercie sosów dla gastronomii Prymat znajdziemy zarówno tradycyjne, dobrze znane propozycje, np. sos barbecue czy tysiąca wysp, jak i nieoczywiste połączenia smakowe - w sosie sweet chilli czy sosie mango-jalapeño. Jakie mają atuty i jak wykorzystać je w kuchni? Oto kilka porad.

Ikony azjatyckiej kuchni

W ofertę polskich barów i restauracji na stałe wpisało się wiele dań kuchni Azji. Ich wkład w rozwój rodzimej gastronomii jest nieoceniony, chociażby ze względu na to, że oswajają odbiorców z nietypowymi dla naszej strefy geograficznej połączeniami smaków.

22 sierpnia - międzynarodowy dzień bułeczek bao, czyli święto azjatyckiej kuchni

Azjatyckie połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego, warzywa smażone w woku, pho, sushi i ramen podbiły nasze podniebienia. 22 sierpnia obchodzimy święto bułeczek bao. Jakie zamawiają najchętniej Polacy?

Tacos al pastor - przepis z restauracji Blue Cactus

Blue Cactus dzieli się przepisem na niezwykle proste i pyszne danie.

Desery dookoła świata. Co warto spróbować podczas wakacyjnych podróży?

Chrupiące sycylijskie cannoli, maczane w czekoladzie hiszpańskie churros czy popularna na Bałkanach i w krajach arabskich baklava to desery, które zachwycają ludzi z całego świata. Jakich słodkości możemy spróbować w miejscach, które Polacy odwiedzą w tym roku podczas swych wakacyjnych podróży?

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej