x

Kaszotto z piersią indyka według Sebastiana Krauzowicza

Kategoria: Karta - dania    23.11.2021

Autorem przepisu na kaszotto z piersią indyka, serem burrata, szalotką i grzybami jest szef kuchni oraz ambasador akcji "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość", Sebastian Krauzowicz.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Kaszotto z piersią indyka to danie, które Sebastian Krauzowicz zaserwował podczas targów Polagra Food na stoisku Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, organizatora kampanii „To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość”.

Dlaczego właśnie ten rodzaj mięsa?
–  Mięso drobiowe jest uniwersalne, można je przygotować na wiele sposobów. W moich daniach jest soczyste i aromatyczne. Polecam eksperymentowanie w kuchni i dodawanie do drobiu przypraw oraz  świeżych ziół – mówi Sebastian Krauzowicz, ambasador kampanii "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość".

Kaszotto z piersią indyka podane z serem burrata, szalotką i grzybami
Czas przygotowania i gotowania (45 minut)
Składniki (porcja dla 4 osób)

  • 2 woreczki kaszy pęczak - około 200 g
  • 400 g piersi z indyka
  • 150 g boczniaków
  • 2 kulki sera buratta
  • 4 sztuki szalotki - 50 g
  • 150 g masła
  • 100 ml wytrawnego, białego wina
  • 1/4 pęczku pietruszki
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 30 g orzeszków pinii
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Pieprz zmielić w młynku. Szalotkę posiekać i zeszklić na oleju rzepakowym, następnie dodać pokrojoną w cienkie paski pierś z indyka i boczniaki. Lekko podsmażyć całość, dodać ugotowaną kaszę i podlać białym winem. Następnie należy poczekać, aż odparuje i zalać bulionem drobiowymi, stale mieszając. Doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem, dodawać stopniowo masło i dokładnie wymieszać. Podawać w głębszym talerzu z połówką sera burrata i posiekaną natką pietruszki razem z orzeszkami pinii.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Roślinny burger od Nestlé już dostępny w Polsce

Sensational Burger marki Garden Gourmet to pierwszy roślinny burger od Nestlé na polskim rynku. Mogą go próbować klienci sieci "7th Street - Bar & Grill" oraz "Meet & Fit - Slow Food".

Na Dzień Czekolady - brownie inne niż wszystkie według Michała Wiśniewskiego

12 kwietnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Czekolady. Nie ma lepszego i słodszego sposobu na uczczenie tego święta niż dekadenckie czekoladowe brownie. Zdradzamy przepis znanego trójmiejskiego cukiernika Michała Wiśniewskiego.

COMBER Z POLSKIEJ SARNY, LASAGNE Z DYNI I GRZYBÓW, SUSZONA ŚLIWKA, SŁONECZNIK

Ten pyszny przepis na comber z sarny i lasagne z dyni i grzybów możemy znaleźć w menu restauracji Brasserie Warszawska. Za te i inne danie odpowiada główny szef kuchni - Mateusz Wichrowski.

Nie bójcie się cykorii!

Sezon na nią zaczął się w listopadzie i potrwa prawie do kwietnia, dlatego pełna witamin cykoria to wybawienie zimą, kiedy tak mało jest innych świeżych warzyw. Powinniśmy częściej używać jej w kuchni, ale różnie z tym bywa. Kucharzy i konsumentów odstrasza zapewne jej goryczka.

Fafernuchy, pokuczaj, parzybroda - jak dobrze znacie regionalne smaki?

Fafernuchy najdziwniejszą nazwą lokalnej potrawy - uważa ponad połowa respondentów badania "Polacy i kuchnia regionalna". Tradycyjna kuchnia polska przeżywa odrodzenie - aż 85% rodaków lubi poznawać regionalne potrawy. Nazwy czasem brzmią dziwnie, ale dania są smaczne i nietrudne do zrobienia.

Kolejna premiera wegańskiego burgera. Tym razem w sieci Max

Szwedzka sieć restauracji MAX Premium Burgers wprowadza bezmięsnego burgera - Delifresh Plant Beef. Choć bazuje na białku roślinnym, wygląda i smakuje jak mięso. Recepturę opracował szef kuchni Jonas Mårtensson.

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej