Dlaczego właśnie ten rodzaj mięsa?
– Mięso drobiowe jest uniwersalne, można je przygotować na wiele sposobów. W moich daniach jest soczyste i aromatyczne. Polecam eksperymentowanie w kuchni i dodawanie do drobiu przypraw oraz świeżych ziół – mówi Sebastian Krauzowicz, ambasador kampanii "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość".
Kaszotto z piersią indyka podane z serem burrata, szalotką i grzybami
Czas przygotowania i gotowania (45 minut)
Składniki (porcja dla 4 osób)
- 2 woreczki kaszy pęczak - około 200 g
- 400 g piersi z indyka
- 150 g boczniaków
- 2 kulki sera buratta
- 4 sztuki szalotki - 50 g
- 150 g masła
- 100 ml wytrawnego, białego wina
- 1/4 pęczku pietruszki
- 200 ml bulionu drobiowego
- 30 g orzeszków pinii
- 3 łyżki sosu sojowego
- 50 ml oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Pieprz zmielić w młynku. Szalotkę posiekać i zeszklić na oleju rzepakowym, następnie dodać pokrojoną w cienkie paski pierś z indyka i boczniaki. Lekko podsmażyć całość, dodać ugotowaną kaszę i podlać białym winem. Następnie należy poczekać, aż odparuje i zalać bulionem drobiowymi, stale mieszając. Doprawić sosem sojowym i świeżo mielonym pieprzem, dodawać stopniowo masło i dokładnie wymieszać. Podawać w głębszym talerzu z połówką sera burrata i posiekaną natką pietruszki razem z orzeszkami pinii.