x

Fundacja Samodzielność od Kuchni i Galeria Mokotów pomagają wychowankom domów dziecka oraz ośrodków wychowaczych

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    22.11.2021

Co roku domy dziecka i ośrodki opiekuńczo wychowawcze opuszcza około 2500 pełnoletnich wychowanków, często nieprzygotowanych do życia na własny rachunek. Fundacją Samodzielność od Kuchni i Galeria Mokotów pokazały, że można to zmienić.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
W 1168 placówkach opiekuńczo-wychowawczych w Polsce przebywa prawie 17 000 dzieci. Co roku mury tych instytucji opuszcza 2500 pełnoletnich wychowanków. Mają oni rozpocząć samodzielne, dorosłe życie, lecz niestety rzadko są do tego dobrze przygotowani. Brakuje im podstawowych umiejętności i wiedzy choćby o tym, jak robić zakupy, jak gotować, czy jak dbać o dom. Sytuacja, w której po latach przebywania w domu dziecka, muszą nagle stać się samowystarczalni i wziąć życie w swoje ręce, jest dla nich trudna i często ogromnie stresująca. Młodzież ta, w porównaniu do rówieśników, szybciej się demotywuje i dwa razy częściej zostaje bez pracy. W efekcie, wielu z nich w krótkim czasie wraca pod opiekę państwa.  

Zbudować poczucie własnej wartości
Zdając sobie sprawę z wagi problemu, Galeria Mokotów zdecydowała się pomóc wychowankom mokotowskich domów dziecka i ośrodków opiekuńczo wychowawczych w ich starcie w dorosłe życie. W tym celu dyrekcja tego warszawskiego centrum handlowego, wraz z Fundacją Samodzielność od Kuchni, zorganizowała kilkudniowe warsztaty, które pozwolą młodzieży na zdobycie potrzebnych w dorosłym życiu umiejętności, a także na zbudowanie poczucia własnej wartości i sprawczości.  

– Chcemy wzbudzać w młodzieży zainteresowanie jedzeniem i światem. Uczymy jak jeść z korzyścią dla portfela i środowiska. Rozwijamy kreatywność i ćwiczymy odwagę do próbowania nowych smaków. W naszej pracy, widzimy, że wspólne przygotowanie posiłków i jedzenie stwarza wspaniałe podłoże do wielu rozmów. Gotowanie wzmacnia gotowość do podejmowania decyzji, buduje świadomość własnych umiejętności, wspiera wiarę, że działając, możemy coś zmienić na lepsze i przekonanie, że nasze zdanie jest ważne  – powiedziała Iga Pietrusińska, członkini zarządu fundacji Samodzielność od Kuchni.

Gotowanie zaczęli od zakupów
Listopadowe warsztaty „Samodzielność od Kuchni” rozpoczęły się od spotkania w Galerii Mokotów, podczas którego uczestnicy zapoznali się ze sobą oraz z prowadzącymi, a następnie udali się na zakupy do hipermarketu Carrefour. Tam prowadzące poruszyły temat przygotowywania list zakupowych, sprawdzania składu produktów na etykietach a także porównywania cen. Podzieleni na dwie grupy uczestnicy kupili wszystko co było potrzebne do kulinarnej części zajęć.

Drugi i trzeci dzień warsztatów uczestnicy spędzili w studiu kulinarnym Little Chef, gdzie z zakupionych wcześniej produktów, uczyli się przyrządzać zdrowe i smaczne dania. Przy okazji dyskutowano o tym, jakie znaczenie ma umiejętność gotowania oraz jak można zrobić kilka dań znając podstawy i zasady łączenia smaków i składników. W pierwszym dniu warsztatów kulinarnych spod rąk młodzieży i prowadzących wyszły 4 wersje makaronu z sosem na bazie pomidorów.

Kolejnego dnia skupionego wokół kulinariów poruszono temat sezonowości oraz niemarnowania jedzenia. Ilustracją do tych tematów było przygotowanie stir-fry z kaszą gryczaną. Na deser wykonano proste ciasteczka czekoladowe, do których nie potrzeba wałka ani miksera, a także  czekośliwkę – smarowidło na bazie śliwek (świeżych i suszonych) z kakao.

Nauka pod okiem partnerów
Czwarty dzień usamodzielniających zajęć dla młodzieży należał do partnerów merytorycznych, czyli najemców z Galerii Mokotów.

Specjaliści ze sklepu odzieżowego zabrali uczestników do krainy metek i materiałów – prowadzący podzielili się wiedzą z zakresu odpowiedniego wyboru materiału do różnych zadań (np. co najlepiej wybrać do ćwiczeń, co na spacer zimą, a co sprawdzi się w upalny dzień w szkole). Młodzież miała też okazję do stworzenia stylizacji na różne okazje, takie jak rozmowa o pracę, egzamin, wyjście do kina czy zwykły dzień w szkole lub w pracy.
Ostatniego dnia akcji „Samodzielność od Kuchni w Galerii Mokotów” wszyscy zebrali się przy wspólnym stole, aby przy samodzielnie przygotowanych smakołykach podsumować zdobytą wiedzę i nowe umiejętności, ale też pobyć jeszcze chwilę ze sobą i po prostu spędzić miło czas.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej