x

Gnocchi z ragu z perliczki - przepis Cristiny Catese

Kategoria: Karta - dania    23.11.2021

Autorką przepisu na gnocchi z ragu z perliczki i grzybami jest Christina Catese, szefowa kuchni i ambasadorka akcji "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość".

Gnocchi z ragu z perliczki i grzybami  Christiny Catase. Zdjęcie: materiały prasowe
Gnocchi z ragu z perliczki i grzybami Christiny Catase. Zdjęcie: materiały prasowe

Cristina Catese zaserwowała danie według przepisu podczas targów Polagra Food na stoisku Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, która jest organizatorem kampanii „To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość”.
Dlaczego zdecydowała się na perliczkę? Ten gatunek mięsa jest lekkostrawny, bogaty
w składniki odżywcze i witaminy.
– Perliczka pochodzi z Afryki i w czasach starożytnych ​​była wysoko ceniona na stołach faraonów. Na szczęście nie musimy podróżować daleko, żeby móc cieszyć się smakiem perliczek. Ich mięso ma smak zbliżony do bażanta, do tego stopnia, że można je przygotować w taki sam sposób, czyli gotować, grillować lub zapiekać. Dla mnie perliczka to smak Bożego Narodzenia. Uwielbiam przygotowywać rosół i tortelli z aromatycznym nadzieniem. Polecam perliczkę, bo jest smaczna i lekkostrawna – mówi ambasadorka kampanii Cristina Catese.

Przepis na gnocchi z ragu z perliczki i grzybami

Składniki (porcja dla 4 osób)
Czas przygotowania i gotowania (40 minut)

  • 500 g gotowych gnocchi

Ragù:

  • 300 g mielonego mięsa z piersi perliczki
  • 200 g świeżych grzybów (np. pieczarki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Do podania:

  • 60 g startego Parmigiano Reggiano

Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokrój w plastry. Na patelni zrumień z czosnkiem i 2 łyżkami oliwy. Następnie dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Przełóż do miski i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną marchewkę, cebulę i seler z dodatkiem 4 łyżek oliwy. Dodaj mielone mięso z perliczki i zalej całość winem.

Gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj grzyby (pieczarki). Gotuj przez 30 minut, pod koniec gotowania dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj na wierzch ragù i przed podaniem posyp danie tartym Parmigiano Reggiano.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Pad thai - krótka historia pierwszego tajskiego fast foodu

Pad thai to jedno z najpopularniejszych w Polsce dań kuchni tajskiej. Skąd się wzięło i jak trafiło na polskie stoły? Przedstawiamy krótką historię pad thaia, pierwszego tajskiego fast foodu.

Peruwiańskie ceviche z pstrąga tęczowego - przepis Pascala Brodnickiego

Z łatwo dostępnego hodowlanego pstrąga tęczowego można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Nas zachwyciło ceviche na modłę peruwiańską w interpretacji znanego kucharza Pascala Brodnickiego, ambasadora kampanii "Teraz pstrąg". Oto przepis!

Karmelizowany popcorn z Mr. Pancake & Pizza Boys

Karmelizowany popcorn według przepisu z Mr. Pancake i Pizza Boys.

McDonald’s poszerza menu o Ukraińskiego Burgera

Czasowe wprowadzenie Ukraińskiego Burgerago do menu McDonald’s w Polsce jest "gestem gościnności w kierunku uchodźców z Ukrainy" . Jednocześnie ma pozwolić na pozyskanie pieniędzy na pomoc humanitarną dla mieszkańców pozostających nadal w swojej ojczyźnie.

Pizza z Kijowa w menu restauracji Chianti

W ofercie warszawskiej Restauracji Chianti należącej do grupy Kręgliccy. Restauracje i Catering pojawiła się wyjątkowa pizza. Za jej przygotowywanie odpowiada Elena Laptieva, która do 24 lutego prowadziła w Kijowie koncept Pizza Love.

Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o czekoladzie. Plus przepis na mazurek czekoladowy

Czekolada to prosty sposób na poprawę nastroju i pobudzenie organizmu do działania, a przede wszystkim przyjemne doznania smakowe. Jak ją jeść, aby sobie nie zaszkodzić? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Jak jest produkowana? Jaka jest jej historia? Przeczytajcie!

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej