x

Gnocchi z ragu z perliczki - przepis Cristiny Catese

Kategoria: Karta - dania    23.11.2021

Autorką przepisu na gnocchi z ragu z perliczki i grzybami jest Christina Catese, szefowa kuchni i ambasadorka akcji "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość".

Gnocchi z ragu z perliczki i grzybami  Christiny Catase. Zdjęcie: materiały prasowe
Gnocchi z ragu z perliczki i grzybami Christiny Catase. Zdjęcie: materiały prasowe

Cristina Catese zaserwowała danie według przepisu podczas targów Polagra Food na stoisku Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, która jest organizatorem kampanii „To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość”.
Dlaczego zdecydowała się na perliczkę? Ten gatunek mięsa jest lekkostrawny, bogaty
w składniki odżywcze i witaminy.
– Perliczka pochodzi z Afryki i w czasach starożytnych ​​była wysoko ceniona na stołach faraonów. Na szczęście nie musimy podróżować daleko, żeby móc cieszyć się smakiem perliczek. Ich mięso ma smak zbliżony do bażanta, do tego stopnia, że można je przygotować w taki sam sposób, czyli gotować, grillować lub zapiekać. Dla mnie perliczka to smak Bożego Narodzenia. Uwielbiam przygotowywać rosół i tortelli z aromatycznym nadzieniem. Polecam perliczkę, bo jest smaczna i lekkostrawna – mówi ambasadorka kampanii Cristina Catese.

Przepis na gnocchi z ragu z perliczki i grzybami

Składniki (porcja dla 4 osób)
Czas przygotowania i gotowania (40 minut)

  • 500 g gotowych gnocchi

Ragù:

  • 300 g mielonego mięsa z piersi perliczki
  • 200 g świeżych grzybów (np. pieczarki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Do podania:

  • 60 g startego Parmigiano Reggiano

Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokrój w plastry. Na patelni zrumień z czosnkiem i 2 łyżkami oliwy. Następnie dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Przełóż do miski i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną marchewkę, cebulę i seler z dodatkiem 4 łyżek oliwy. Dodaj mielone mięso z perliczki i zalej całość winem.

Gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj grzyby (pieczarki). Gotuj przez 30 minut, pod koniec gotowania dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj na wierzch ragù i przed podaniem posyp danie tartym Parmigiano Reggiano.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Menu hotelowe - jak przygotować się do zimowych przyjazdów gości?

Już niedługo Polacy ruszą w zimowe podróże. Przed nami bowiem święta Bożego Narodzenia, okres noworoczny, przedłużony styczniowy wolny tydzień oraz oczywiście ferie zimowe. Jak przygotować restauracyjne menu, które w sezonie zimowym trafi w gusta różnorodnych gości?

Pierś kaczki z sosem buraczano-selerowym i purée pietruszkowym

Przepis pochodzi z materiału, który powstał w ramach współpracy z hotelem Lemon Resort SPA

Rogale świętomarcińskie - prawdziwe tylko z Wielkopolski

Nadziewany białym makiem, marcepanem i bakaliami rogal z ciasta półfrancuskiego jest symbolem i nieodłączną częścią poznańskich obchodów Dnia Świętego Marcina. W Wielkopolsce traktowany niemal jak świętość, ale 11 listopada coraz częściej staje się przysmakiem we wszystkich zakątkach naszego kraju.

Ciasto czekoladowe na przyjęcia - przepis Jamiego Olivera

Oto przepis Jamiego Olivera na pyszne ciasto czekoladowe, idealne na przyjęcia. Jego sekret to krem maślany w dwóch smakach i dodatek mandarynek. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Chili batatowe Jamiego Olivera

Zdradzamy wam przepis na chili batatowe Jamiego Olivera - z dodatkiem czarnej fasoli, pasty chili chipotle, kuminu, kolendry i fety. Receptura pochodzi z najnowszej książki Olivera "Jedno" wydanej przez Insignis Media.

Papryka ramiro faszerowana musem z kurczaka

Ten przepis na paprykę ramiro faszerowaną musem z kurczaka pochodzi z warszawskiej restauracji Źródło należącej do Adriana Górniaka. Zaskoczy waszych gości dodatkiem pysznej emulsji z rukoli!

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej