x

Gnocchi z ragu z perliczki - przepis Cristiny Catese

Kategoria: Karta - dania    23.11.2021

Autorką przepisu na gnocchi z ragu z perliczki i grzybami jest Christina Catase, szefowa kuchni i ambasadorka akcji "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość".

Gnocchi z ragu z perliczki i grzybami  Christiny Catase. Zdjęcie: materiały prasowe
Gnocchi z ragu z perliczki i grzybami Christiny Catase. Zdjęcie: materiały prasowe

Cristina Catese zaserwowała danie według przepisu podczas targów Polagra Food na stoisku Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, która jest organizatorem kampanii „To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość”.
Dlaczego zdecydowała się na perliczkę? Ten gatunek mięsa jest lekkostrawny, bogaty
w składniki odżywcze i witaminy.
– Perliczka pochodzi z Afryki i w czasach starożytnych ​​była wysoko ceniona na stołach faraonów. Na szczęście nie musimy podróżować daleko, żeby móc cieszyć się smakiem perliczek. Ich mięso ma smak zbliżony do bażanta, do tego stopnia, że można je przygotować w taki sam sposób, czyli gotować, grillować lub zapiekać. Dla mnie perliczka to smak Bożego Narodzenia. Uwielbiam przygotowywać rosół i tortelli z aromatycznym nadzieniem. Polecam perliczkę, bo jest smaczna i lekkostrawna – mówi ambasadorka kampanii Cristina Catese.

Przepis na gnocchi z ragu z perliczki i grzybami

Składniki (porcja dla 4 osób)
Czas przygotowania i gotowania (40 minut)

  • 500 g gotowych gnocchi

Ragù:

  • 300 g mielonego mięsa z piersi perliczki
  • 200 g świeżych grzybów (np. pieczarki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Do podania:

  • 60 g startego Parmigiano Reggiano

Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokrój w plastry. Na patelni zrumień z czosnkiem i 2 łyżkami oliwy. Następnie dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Przełóż do miski i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną marchewkę, cebulę i seler z dodatkiem 4 łyżek oliwy. Dodaj mielone mięso z perliczki i zalej całość winem.

Gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj grzyby (pieczarki). Gotuj przez 30 minut, pod koniec gotowania dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj na wierzch ragù i przed podaniem posyp danie tartym Parmigiano Reggiano.

Autor tekstu: ( red. )

Inne kategorie

Akademia Horeca

SYSTEMY MOTYWACYJNE A WZROSTY SPRZEDAŻOWE W KATEGORII NAPOJÓW

W poprzednich artykułach omawiane były tematy istotne dla wzrostu sprzedaży i zysków kategorii napojów. Szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, dlaczego kwestią fundamentalną jest inwestowanie w szkolenia dla zespołu, jak dopasować napoje do potraw, jak wyceniać napoje, omawialiśmy nadchodzące trendy.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej