W ostatnich dniach listopada, na zaproszenie Ambasady Niemiec w Polsce, w czterech polskich miastach zagoszczą trzy znakomite niemieckie szefowe kuchni, członkinie ruchu Slow Food. Wraz z polskimi szefowymi i szefami kuchni przygotują nowoczesne menu, inspirowane tradycyjną kuchnią obu narodów, ale oparte na lokalnych, sezonowych polskich produktach.
Z targu do kuchni
- Katharina Bäcker. Zdjęcie: materiały prasowe
– Za każdym razem będziemy tworzyć spontanicznie nowy zespół, by świeżym okiem spojrzeć na nasze kulinarne tradycje. Nie chcemy powtarzać znanych przepisów i przygotowywać klasycznych dań. Chcemy wspólnie, na nowo, odkryć znane motywy i tym samym pokazać, czym naszym zdaniem jest współczesna kuchnia. Chcemy w odpowiedzialny sposób spojrzeć w przeszłość i zastanowić się, jak sprawić, by to, co jemy, było zdrowsze i lepsze, zarówno dla nas, jak i dla planety, na której wszyscy żyjemy – tłumaczy intencję niemieckich szefowych Luka Lübke.
Cztery miasta
W Warszawie gospodynią kolacji w należącej do Kręglickich Fortecy będzie Agata Wojda, uznana szefowa kuchni, która kilkakrotnie zdobyła wyróżnienie Bib Gourmand przewodnika Michelin oraz tytuł najlepszej kobiety szefa w Polsce zdaniem twórców przewodnika kulinarnego Gault & Millau.
W Białymstoku niemieckie szefowe odwiedzą Annę Drelichowską (Kwestia Czasu), ambasadorkę akcji Chefs for Change. Anna Drelichowska, jako pierwsza w mieście, wprowadziła w swojej restauracji odrębną, roślinną kartę.
Przewodnikiem po Lublinie będzie Jakub Piętowski (2 PI ER), który w codziennej pracy czerpie z bogatego dziedzictwa kulinarnego Lubelszczyzny.
W Łodzi kolacja odbędzie się w historycznym budynku Ogrodów Geyera, w nowo otwartej restauracji Ukryte Rzeki, pod sterami Michała Bartczaka i Tomasza Janczewskiego. Zaproszenia na kolacje będzie można m.in. wygrać w konkursach organizowanych przez restauracje oraz lokalne media
Slow Food Cooks’ Alliance
Niemieckie szefowe kuchni są członkiniami Slow Food Cooks’ Alliance – sieci kucharzy z całego świata, których jednoczy chęć pokazania, jak istotną rolę pełnią szefowie kuchni w kreowaniu kulinarnych trendów, a tym samym, jaka spoczywa na nich odpowiedzialność w kontekście pogłębiającego się kryzysu klimatycznego.
Członkowie Cooks’ Alliance bronią bioróżnorodności żywności na całym świecie, poprzez świadomy wybór używanych przez siebie produktów i stawianie na sezonowość oraz lokalność, wspierają małych, lokalnych producentów, zwracają uwagę na ograniczenie odpadów w restauracji. Prowadzą też szereg projektów edukujących szefów kuchni i kucharzy na całym świecie.