x

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Kategoria: Lifestyle - zdrowe odżywianie    17.11.2021

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.

Przedstawiciele  NESTLÉ Professional: Łukasz Jończyk i Beata Jaworska. Zdjęcie: materiały prasowe
Przedstawiciele NESTLÉ Professional: Łukasz Jończyk i Beata Jaworska. Zdjęcie: materiały prasowe
Jak na roślinne odpowiedniki tradycyjnych dań patrzą goście lokali gastronomicznych, jak budować menu i po które zamienniki mięsa sięgać? Rozmawiamy o tym z Beatą Jaworską, Group Product Managerem NESTLÉ Professional oraz Łukaszem Jończykiem, szefem kuchni i doradcą kulinarnym NESTLÉ Professional.

Z podcastu dowiecie się także, jak odpowiednio komunikować o swojej karcie z roślinnymi daniami oraz zaspokoić różne potrzeby klientów. Nie zabraknie też informacji, skąd czerpać wiedzę i inspiracje dotyczące wegańskich dań.

Zapraszamy do wysłuchania podcastu!

 

Autor tekstu: Laura Osęka
O AUTORZE
Laura Osęka
Gotująca amatorsko psycholożka i psychodietetyczka, potrafiąca przemierzyć setki kilometrów dla konkretnego dania bądź deseru. Ceni w kuchni prostotę i wysoką jakość produktów. Autorka książki o prostym, lokalnym comfort food – „Miska szczęścia”.

Zobacz także

Przyszłość ma smak roślin. Wegańska oferta na półkach i w gastronomii

Coraz częściej sięgamy po roślinne alternatywy tradycyjnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Przyczyny takich wyborów są różne, a oferta producentów rośnie.

Fit Cake i Krowarzywa - połączył ich nurt wege

Fit Cake i Krowarzywa udowadniają, że wegańskie nie znaczy mniej smaczne. Przekonują klientów tradycjonalistów, że można zmieniać swoje upodobania i mieć swój malutki wpływ na poprawę kondycji środowiska. Marki zawiązały nieformalną koalicję działającą na rzecz poprawy nawyków żywieniowych Polaków.

Truskawki - jak odróżnić krajowe od importowanych?

Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje. Koszt jej uprawy sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać krajowy owoc jeszcze przed spróbowaniem?

Raport: Jak odżywiają się Polacy?

Trend zdrowego odżywiania jest bardzo silny i nadal ma tendencję wzrostową. Pandemia COVID-19 dodatkowo go umacnia.

Zosia Pilitowska: Roślinna droga Rannego Ptaszka

Jak zmienić menu na roślinne? O swojej drodze do tego celu opowiada Zosia Pilitowska, właścicielka baru śniadaniowego Ranny Ptaszek w Krakowie, którego historia świadczy o tym, że kluczowe są małe kroki.

Maciej Otrębski: rok roślinnej ryby

Ocieplenie klimatu, choroby odzwierzęce powodujące zagrożenie epidemiologiczne, utrata bioróżnorodności, przełowienie oceanów - skala wyzwań, z którymi przychodzi się mierzyć osobom działającym na rzecz mniej kosztownego dla środowiska, ludzi i zwierząt systemu żywności, przytłacza.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Skuteczna ekspozycja i zatowarowanie restauracji

Dbanie o odpowiedni kontakt wizualny, zagwarantowanie priorytetu produktom najważniejszym z punktu widzenia klienta, dyskretne oznakowanie jakości oferty to droga, która doprowadzi do zwiększenia sprzedaży i zysków.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej