x

La Maddalena i Browar Stu Mostów łączą siły. Otworzą Browar Stu Mostów na Świdnickiej

Kategoria: Miejsca    16.11.2021

Browar Stu Mostów na Świdnickiej ma wystartować jeszcze w tym roku. Będzie serwować lokalne jedzenie i dobre rzemieślnicze piwo. To ostatnie poleje się z 20 kranów. Za menu odpowiada połączony zespół Browaru Stu Mostów oraz restauracji La Maddalena.

Na zdjęciu od lewej: Maciej Nowaczyk, Grzegorz Ziemian, Arletta Ziemian, Beata Ziajka Nowaczyk. Archiwum prywatne
Na zdjęciu od lewej: Maciej Nowaczyk, Grzegorz Ziemian, Arletta Ziemian, Beata Ziajka Nowaczyk. Archiwum prywatne
Za koncept Browaru Stu Mostów na Świdnickiej we Wrocławiu odpowiedzialni są twórcy Browaru Stu Mostów Arletta i Grzegorz Ziemian oraz właściciele La Madalenny Beata Ziajka Nowaczyk i Maciej Nowaczyk

Dwa światy, jeden kierunek
Na co dzień wywodzą się z różnych światów i mają odmienne spojrzenie na gastronomię. Poza osobistymi relacjami łączy ich jednak chęć stworzenia miejsca, którego – jak mówią pomysłodawcy lokalu przy Świdnickiej – we Wrocławiu jeszcze nie było.

– Piwo, które dobrze smakuje, a przy tym opowiada historię i edukuje jest czymś, co łączy i spaja ludzi. Chcemy przyciągnąć wyjątkowością i smakami, których nie ma nigdzie dookoła. To miejsce, do którego będzie się chciało wracać. Na piwo chodzi się zawsze w dobrym towarzystwie, z przyjaciółmi i nam właśnie chodzi o dobre emocje, które piwo wyzwala. Ponadto Wrocław jak wiadomo jest Piwną Stolicą Polski – mówi Arletta Ziemian.

Centralnym punktem i dominantą Browaru Stu Mostów na Świdnickiej ma być wyposażony w 20 kranów bar serwujący rzemieślnicze piwo, zarówno to lokalne, jak i pochodzące od zaprzyjaźnionych browarów z zagranicy. Jeśli wierzyć pomysłodawcom, nie zabraknie także miejsca na tzw. piwne sztosy, czyli trunki wyjątkowe, produkowane w krótkich seriach, trudno dostępne. Goście będą mogli spróbować także m.in. dzikich piw z Browaru Stu Mostów, rozlewanych prosto z beczki.

– To dwa światy, ale jeden kierunek i wspólna wizja. Chcemy dać Wrocławiowi miejsce silnie sprofilowane i skupione na lokalnym produkcie, ale serwujące go w sposób nowoczesny i „świeży”. Lokalność jest rzeczą najistotniejszą i spoiwem, które łączy te dwa światy na ulicy Świdnickiej – wyjaśnia Maciej Nowaczyk.

Historyczne inspiracje
Piwu towarzyszyć ma przekąskowo streetfoodowe menu czerpiące inspirację ze starych wrocławskich receptur. Nie będzie to jednak proste przeniesienie do współczesności istniejących już przepisów.

– Będą to potrawy przygotowane wspólnie przez szefów kuchni La Maddaleny i Browaru Stu Mostów w oparciu o lokalne produkty. Główną rolę mają odgrywać „talerzyki”, czyli różnego rodzaju przekąski, których będziemy mogli zamówić większą ilość, a następnie dzielić się nimi ze współbiesiadnikami. Chcemy zajrzeć do starych „breslauerskich” receptur, ale nie zamierzamy odtwarzać ich jeden do jednego. To zabawa konwencją, ubieranie starych przepisów w nowe szaty, prezentowanie produktów w nowoczesny i świeży sposób – mówi Maciej Nowaczyk. Zdradza, że w karcie najprawdopodobniej znajdzie się miejsce na raki oraz koźlinę, składniki niegdyś dostępne mieszkańcom Wrocławia niemal na wyciągnięcie ręki.

Sięgnięcie po lokalne składniki ma także jeszcze jeden, dość praktyczny powód, związany z redukcją wpływu jaki kuchnia wywiera na środowisko.  

– Przyświeca nam myśl, by ograniczyć do minimum ślad węglowy. Mówiąc wprost, po co mamy korzystać z produktów, które wytwarza się setki, tysiące kilometrów stąd, choćby awokado, skoro „pod domem” rosną nam znacznie lepsze produkty – tłumaczy Nowaczyk.

Nie tylko na piwo i jedzenie
Jak zaznacza współwłaścicielka Browaru Stu Mostów, lokal przy Świdnickiej nie ma pełnić jedynie funkcji typowego pubu czy bistra.

– Jeszcze dużo przed nami. Chcemy edukować, także w kwestii smaku i aromatu piwa, robić degustację, pokazywać kim jesteśmy. Browar to nie tylko piwo, które się butelkuje i wysyła do sklepu. Ktoś musi nad tym piwem usiąść, spisać recepturę, zastanowić się, jaki ma ono mieć smak, do kogo trafić, po co to robić. My z mężem żyjemy tym na co dzień. Cały czas opowiadamy o tym samym, jeszcze nam się to nie znudziło i wciąż mamy mnóstwo nowych pomysłów – śmieje się Arletta Ziemian.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Hala Koszyki - pierwsza hala targowo-restauracyjna w Warszawie

W październiku otwarto w Warszawie nową Halę Koszyki przy ulicy Koszykowej w Śródmieściu. Miejsce jest pierwszą halą targowo-restauracyjną w Polsce. Wzorem dla tego konceptu były podobne hale z Rotterdamu, Londynu, Oslo czy Florencji, gdzie pod jednym dachem łączą się smaki z całego świata.

Batida uruchamia nową linię produktów - Batida Delikatesy

Batida, świętująca w tym roku 30-lecie marki, wraca do korzeni. W pierwszym butiku firmy w latach 90-tych, oprócz francuskich bagietek czy croissantów, sprzedawano dania wytrawne gotowe na wynos, teraz można je zamówić ze sklepu online.

Słodka strona Wrocławia

Co może rozjaśnić mroki krótkich jesiennych dni podszytych smutnym klimatem pandemii? Porcja jakościowych, idealnie zbalansowanych, technicznie dopracowanych i pięknie prezentujących się deserów z pewnością poprawi nam humor! Oto cukiernicza selekcja ze stolicy Dolnego Śląska.

Premiery w Browarach Warszawskich: nowe restauracje, foodcourt i piwo rzemieślnicze

Odmieniony Browar Warszawski, Food Hall pod historycznymi kolebkami Leżakowni, 4-poziomowa restauracja i sports bar Roberta Lewandowskiego - NINE’s, starowarszawska Gastronomja oraz Japonka - sushi i japoński grill - to tylko niektóre z otwarć zaplanowanych na jesień w Browarach Warszawskich.

Bez Tytułu z nowym szefem kuchni i nowym menu

Po przerwie spowodowanej lockdownem warszawska restauracja Bez Tytułu wróciła z kilkoma znaczącymi zmianami.

Pasibus nareszcie w Lublinie!

Kultowa sieć burgerowni Pasibus zaprasza do swojego pierwszego lokalu w Lublinie.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak budować kartę napojów w restauracji typu fine dining?

Fine dining, jak sama nazwa wskazuje, polega na dostarczeniu gościom restauracji doświadczenia gastronomicznego na bardzo wysokim poziomie.
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej