Kto startował?
Finał polskiej edycji odbył się 4 listopada podczas 28. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie. Pięciu utalentowanych, młodych szefów kuchni, którzy zostali wyłonieni podczas preselekcji stanęło do walki o złote trofeum i miano najlepszego szefa kuchni, a wraz z nimi pomocnicy:
- Łukasz Cichy, szef kuchni restauracji Biała Róża w Krakowie oraz Hubert Kwiatek (commis)
- Jakub Kasprzak, szef kreatywny restauracji 5 Posiłków Dziennie Poznań oraz Dawid Cieśliński (commis)
- Sebastian Klamka, chef de partie restauracji Widnokrąg w Sandomierzu oraz Wiktoria Banaś (commis)
- Tomasz Łagowski, szef kuchni restauracji Belvedere w Warszawie oraz Sebastian Manowski (commis)
- Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio Grand Hotel Boutique Rzeszów oraz Natalia Buk (commis)
Na podium stanęli: I miejsce – Jakub Kasprzak, II miejsce – Kamil Tłuczek i III miejsce – Łukasz Cichy.
Wyrzeczenia i upragnione zwycięstwo
– To dla mnie bardzo ważny moment. Od zawsze Bocuse d’Or był marzeniem, które właśnie się spełnia. To były trudne miesiące, które wymagały ode mnie wielu wyrzeczeń, ale udało się i to po raz kolejny. Przed nami Budapeszt i tu nie zamierzam spocząć na laurach. Po tej krajowej selekcji wychodzę mocniejszy i jestem jeszcze bardziej zdeterminowany. Odrobiłem lekcję po Tallinie, która była gorzką pigułką dla nas wszystkich. Była jednak potrzebna, by zrobić ten progres, który jak wielu mówi, poczyniłem i z tego się bardzo cieszę. Mentalnie również jestem gotowy na rywalizację europejską. Poza tym stoi za mną cała rzesza dobrych ludzi, którzy mnie wspierają, więc tym razem musi się udać – powiedział Jakub Kasprzak, zwycięzca Bocuse d’Or Poland 2021.
– Jestem przekonany, że w przyszłorocznym finale europejskim w Budapeszcie, mamy ogromne szanse, by wsiąść do pociągu z napisem Grande Finale – Lyon 2023, czego naszemu reprezentantowi, polskiej gastronomii, kulinarnej turystyce i sobie samemu z całego serca życzę! – mówił Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Poland.
– Jakub Kasprzak był świetnie przygotowany, a doświadczenie z poprzedniej edycji oraz selekcji europejskiej w Tallinie z 2020 roku z pewnością mu się przydało. Teraz przed nami ogromne wyzwanie jakim jest Budapeszt i europejski finał. Nie chcemy zmarnować tej okazji i wielkiej szansy na zaistnienie polskiego kandydata w upragnionej dziesiątce, która daje przepustkę do Wielkiego Finału w Lyonie. Za chwilę powołamy zespół mentorów, który mam nadzieję dobrze przygotuje Kubę do godnego reprezentowania Polski na arenie europejskiej – zapowiedział Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland.
Przebieg rywalizacji
Gotowe dania prezentowane były w pierwszej kolejności 12 jurorom degustacyjnym, a to zadanie przypadło w udziale Katarzynie Rogowskiej, szefowej kuchni w restauracji Amfora, która z ogromnym z wdziękiem paradowała kolejno z talerzami kandydatów. Następnie uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im prof. Odona Bujwida nr 2 w Krakowie podawali talerze jury. Konkurs poprowadził Karol Okrasa.
Finał polskich eliminacji został przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or. Nad przebiegiem całego konkursu czuwał Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland Adam Chrząstowski, natomiast za stronę techniczną odpowiadał szef Michał Markowicz.