x

Tork PaperCircle na COP26: Essity promuje obieg zamknięty

Kategoria: Lifestyle - ekologia    15.11.2021

Dzięki usłudze Essity - Tork PaperCircle ręczniki papierowe Tork zużyte podczas konferencji COP26 zostały poddane recyklingowi. To pierwsza na świecie tego typu usługa.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Firma Essity, właściciel marki Tork, ogłosiła  w piątek, że usługa Tork PaperCircle została wdrożona w ponad 80 łazienkach podczas 26. konferencji klimatycznej ONZ (COP26). Trwający 2 tygodnie globalny szczyt klimatyczny w Glasgow w Szkocji był decydującym momentem dla działań na rzecz klimatu, ze szczególnym ukierunkowaniem na promowanie gospodarki obiegu zamkniętego w celu dekarbonizacji i przeciwdziałania zmianom klimatycznym.

Ręczniki w obiegu zamkniętym
Tork PaperCircle to pierwsza na świecie usługa recyklingu zużytych papierowych ręczników do rąk, która pozwala przekształcić je w nowe produkty higieniczne. Wdrażając Tork PaperCircle podczas COP26, organizatorzy konferencji zredukowali odpady o co najmniej 20% i zmniejszyli emisję dwutlenku węgla nawet o 40%. Papierowe ręczniki są obecnie najchętniej wybieraną metodą osuszania dłoni, ale tylko 1% z nich jest dziś poddawany recyklingowi. Pokazuje to, że pozostają one niewykorzystaną szansą dla modelu biznesowego opartego na gospodarce o obiegu zamkniętym.

- Dzięki naszemu zaangażowaniu w działania na rzecz klimatu i usłudze Tork PaperCircle, dostępnej
w wybranych krajach Unii Europejskiej, Essity pomaga klientom podejmować działania oparte na obiegu zamkniętym. Jest nam niezmiernie miło, że Tork PaperCircle został wdrożony podczas COP26, najważniejszej na świecie konferencji klimatycznej, i umożliwił uczestnikom skorzystanie z rozwiązania, pozwalającego na efektywne, celowe i powtarzalne wykorzystanie zasobów – powiedział Don Lewis, prezes Essity.

35 milionów użytkowników
Tork PaperCircle to tylko jeden z przykładów zaangażowania Essity w realizację postulatów Porozumienia Paryskiego oraz Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Aby przyspieszyć postęp w realizacji tych inicjatyw, Essity koncentruje działania na 6 z 17 Celów ONZ, kładąc nacisk m.in.: na działania na rzecz klimatu, odpowiedzialną produkcję i konsumpcję, czystą wodę oraz warunki sanitarne.

Tork PaperCircle dociera obecnie do ponad 35 milionów użytkowników w ponad 150 różnych lokalizacjach w Europie. Usługa opiera się na współpracy między klientami, przedsiębiorstwami zarządzającymi odpadami i Tork, którzy razem tworzą zamknięty obieg ręczników papierowych. W ten sposób Essity wyznacza kierunek zmian w branży.

 





Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Dzień Kawy: Starbucks przypomina o zasadach zrównoważonego rozwoju

Starbucks wierzy, że wyjątkowa kawa powstaje wyłącznie z wyjątkowych ziaren, dlatego 99% swoich ziaren pozyskuje z etycznych upraw. Z okazji Dnia Kawy, marka przypomina, jak istotne jest odpowiedzialne prowadzenie biznesu i kierowanie się zasadą zrównoważonego rozwoju.

Ekologiczna porcelana z gliny z odzysku

No.W marki Revol to proekologiczna, pierwsza kolekcja zastawy stołowej wykonana z innowacyjnej gliny Recyclay - prosta, subtelna, trwała, ręcznie produkowana.

Take!cup - czyli weź kubek i przybij piątkę dla środowiska

Pierwszy w Polsce system kaucyjny napojów na wynos ruszył właśnie w Krakowie. System TAKE!CUP obejmie większość kawiarni, restauracji i wszystkie inne lokale sprzedające napoje gorące na wynos. Początkowo w Krakowie, a docelowo w całej Polsce.

Ważny trend - roślinne alternatywy dla produktów odzwierzęcych

Ograniczanie spożycia mięsa, żywienie roślinne i mięso hodowane komórkowo to obecnie coraz częściej dyskutowane tematy. O światowych trendach na rynku roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych opowiada Michał Klar, inwestor i doradca wegańskich start-upów.

Halloweenowe dynie? Zjedzmy je po święcie!

Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy zachęca do przemyślanych zakupów dyni, a także do jej maksymalnego wykorzystywania po Halloweenowym święcie. Jak pokazują badania, podczas Halloween w samej tylko Wielkiej Brytanii marnowanych jest ok. 8 milionów dyń.

Ekologiczna rewolucja

Restauracje, bary, bistra, street foody, food trucki, kawiarnie, cukiernie - słowem, wszystkie lokale gastronomiczne, którym choć trochę zależy na modnym obecnie wizerunku eko, popadły w słomkowe szaleństwo. Jednak słomki to nie wszystko. Zmienia się cały rynek jednorazowych opakowań na żywność.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej