x

Rocznik 2021 - znakomita jakość win niemieckich

Kategoria: Wino    15.11.2021

To nie był łatwy rok dla winiarzy w 13 niemieckich regionach winiarskich. Niemniej, jak ocenia Niemiecki Instytut Wina, rocznik 2021 należy uznać za udany pod kątem jakości owoców. Tegoroczny ogólnokrajowy zbiór szacowany na 8,7 mln hektolitrów będzie nieznacznie mniejszy niż w ostatnich latach.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
– W tym roku winiarze po prostu dali z siebie wszystko, niezmordowanie walcząc z arcytrudnymi wyzwaniami, jakie postawiły przed nimi głównie obfite opady deszczu – zauważa dyrektor zarządzająca Niemiecki Instytut Wina (DWI) Monika Reule.

Po konieczności podjęcia latem intensywnych zabiegów mających na celu ochronę zdrowia winorośli winiarze nie ustawali w swych mozolnych wysiłkach aż do stosunkowo późno rozpoczętego winobrania. Masę pracy i cierpliwości kosztowało wyselekcjonowanie zdrowych jagód i stworzenie im warunków zapewniających jak najdłuższe dojrzewanie. W przypadku odmian później dojrzewających, jak riesling, zbiory odbywały się do końca października, a w niektórych winnicach potrwają jeszcze do listopada.

Aromatyczne i filigranowe wina
Pozytywnym efektem tegorocznego późnego zbioru okazuje się być wybitna wyrazistość aromatów jagód rozwinięta podczas ciepłych jesiennych dni i chłodnych nocy. Wina rocznika 2021 charakteryzują się więc szczególnie zaznaczoną owocowością. Są też wyraźnie lżejsze w stylu niż w ostatnich bardzo ciepłych latach i wykazują się świeżą, orzeźwiającą owocową kwasowością.

Spore różnice w zbiorach pomiędzy regionami
Stan zbiorów rozkłada się w tym roku bardzo nierównomiernie na poszczególne regiony winiarskie. W zależności od warunków mikroklimatycznych i skuteczności środków ochrony roślin osiągi różnych winnic na obszarze tego samego regionu potrafią sięgać od „ekstremalnie słabych” do „nadzwyczaj dobrych”.

Różnice w zbiorach między regionami są równie rozbieżne. Na przykład w Mittelrhein i we Frankonii spodziewane są bardzo dobre rezultaty, które będą wyższe nawet o jedną trzecią, czy inaczej 12% od długoletniej średniej. Z kolei w Badenii późne przymrozki spowodowały duże straty w uprawach, zwłaszcza na południu regionu, w tej sytuacji oczekuje się tu spadku plonów o 20% w porównaniu ze średnią z ostatnich dziesięciu lat. Niższe plony, odpowiednio o 15% i 10 % notuje się również w Saale-Unstrut i Nahe.

Świetne wieści z regionu Ahr
W pozostałych niemieckich regionach winiarskich ocenia się, że zbiory winogron będą mniej więcej takie, jak dotychczasowo przeciętny dla każdego z regionów. Wirtemberscy winiarze są zadowoleni ze średniej wydajności upraw, która pomimo późnych przymrozków i szkód spowodowanych gradobiciami cieszy nieco może zaskakującą przewagą nad, swoją drogą wyjątkowo słabym, wynikiem w 2020 roku.
Tak samo usatysfakcjonowani są właściciele gospodarstw w regionie Ahr, którym dzięki nieocenionej pomocy i solidarności niezliczonych wolontariuszy udało się zebrać plon kalkulowany na 39 000 hektolitrów.

Europejskie winiarstwo na minusie
Wobec stosunkowo niewielkich zbiorów moszczu winnego w Europie w roku 2021, które wedle szacunków Komisji Europejskiej będą prawdopodobnie o 13% mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 171 milionów hektolitrów, niemieccy producenci wina widzą się z dorobkiem ze swych upraw na relatywnie dobrej pozycji na krajowym i międzynarodowym rynku wina.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Adam Pawłowski: vege food and wine

To prawda, że najwięcej klasycznych połączeń bazuje na produktach zwierzęcych, ale diety i upodobania kulinarne nieuchronnie zmierzają w stronę wege, co pobudza kreatywność i otwiera nowy rozdział w księgach food & wine pairingu.

Wina (wcale nie tak) egzotyczne

Jak zwiększyć atrakcyjność karty win i ich sprzedaż? W poszukiwaniu butelek zejść z utartej ścieżki!

Wino bardziej socjalne

Dobra, przemyślana karta win to dla lokalu nie tylko źródło dodatkowych, czasem znaczących przychodów, ale także istotny element budowania wizerunku. Dookreśla koncept w percepcji gości i lokuje go w odpowiednim miejscu na ich mentalnych mapach.

Adam Pawłowski: Raport z winnic

Ciągłość powtarzalnych trendów pogodowych przechodzi do historii. Ostatnia dekada pokazuje, że jedyne, czego można być pewnym, to… nieprzewidywalności. Susza, rekordowo wysokie temperatury, pożary i zaburzony kalendarz prac są największymi wyzwaniami tegorocznych zbiorów.

Kursy Court of Master Sommeliers w Warszawie

Sommelierzy i sommelierki z Europy i świata ponownie przybędą do Warszawy żeby zmierzyć się z egzaminami w ramach międzynarodowych kursów Court of Master Sommeliers.

Magda Gessler z własną marką win. Dostępne online i w sieci Żabka

Znana restauratorka Magda Gessler wkracza na polski rynek alkoholi z własną marką win - "R". Trunki pochodzące z winnicy Bodegas Villarrica Manor w Hiszpanii zostały osobiście wyselekcjonowane przez nią i Janusza Palikota. Kolekcja win jest dostępna online i w sieci Żabka.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej