x

Rocznik 2021 - znakomita jakość win niemieckich

Kategoria: Wino    15.11.2021

To nie był łatwy rok dla winiarzy w 13 niemieckich regionach winiarskich. Niemniej, jak ocenia Niemiecki Instytut Wina, rocznik 2021 należy uznać za udany pod kątem jakości owoców. Tegoroczny ogólnokrajowy zbiór szacowany na 8,7 mln hektolitrów będzie nieznacznie mniejszy niż w ostatnich latach.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
– W tym roku winiarze po prostu dali z siebie wszystko, niezmordowanie walcząc z arcytrudnymi wyzwaniami, jakie postawiły przed nimi głównie obfite opady deszczu – zauważa dyrektor zarządzająca Niemiecki Instytut Wina (DWI) Monika Reule.

Po konieczności podjęcia latem intensywnych zabiegów mających na celu ochronę zdrowia winorośli winiarze nie ustawali w swych mozolnych wysiłkach aż do stosunkowo późno rozpoczętego winobrania. Masę pracy i cierpliwości kosztowało wyselekcjonowanie zdrowych jagód i stworzenie im warunków zapewniających jak najdłuższe dojrzewanie. W przypadku odmian później dojrzewających, jak riesling, zbiory odbywały się do końca października, a w niektórych winnicach potrwają jeszcze do listopada.

Aromatyczne i filigranowe wina
Pozytywnym efektem tegorocznego późnego zbioru okazuje się być wybitna wyrazistość aromatów jagód rozwinięta podczas ciepłych jesiennych dni i chłodnych nocy. Wina rocznika 2021 charakteryzują się więc szczególnie zaznaczoną owocowością. Są też wyraźnie lżejsze w stylu niż w ostatnich bardzo ciepłych latach i wykazują się świeżą, orzeźwiającą owocową kwasowością.

Spore różnice w zbiorach pomiędzy regionami
Stan zbiorów rozkłada się w tym roku bardzo nierównomiernie na poszczególne regiony winiarskie. W zależności od warunków mikroklimatycznych i skuteczności środków ochrony roślin osiągi różnych winnic na obszarze tego samego regionu potrafią sięgać od „ekstremalnie słabych” do „nadzwyczaj dobrych”.

Różnice w zbiorach między regionami są równie rozbieżne. Na przykład w Mittelrhein i we Frankonii spodziewane są bardzo dobre rezultaty, które będą wyższe nawet o jedną trzecią, czy inaczej 12% od długoletniej średniej. Z kolei w Badenii późne przymrozki spowodowały duże straty w uprawach, zwłaszcza na południu regionu, w tej sytuacji oczekuje się tu spadku plonów o 20% w porównaniu ze średnią z ostatnich dziesięciu lat. Niższe plony, odpowiednio o 15% i 10 % notuje się również w Saale-Unstrut i Nahe.

Świetne wieści z regionu Ahr
W pozostałych niemieckich regionach winiarskich ocenia się, że zbiory winogron będą mniej więcej takie, jak dotychczasowo przeciętny dla każdego z regionów. Wirtemberscy winiarze są zadowoleni ze średniej wydajności upraw, która pomimo późnych przymrozków i szkód spowodowanych gradobiciami cieszy nieco może zaskakującą przewagą nad, swoją drogą wyjątkowo słabym, wynikiem w 2020 roku.
Tak samo usatysfakcjonowani są właściciele gospodarstw w regionie Ahr, którym dzięki nieocenionej pomocy i solidarności niezliczonych wolontariuszy udało się zebrać plon kalkulowany na 39 000 hektolitrów.

Europejskie winiarstwo na minusie
Wobec stosunkowo niewielkich zbiorów moszczu winnego w Europie w roku 2021, które wedle szacunków Komisji Europejskiej będą prawdopodobnie o 13% mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 171 milionów hektolitrów, niemieccy producenci wina widzą się z dorobkiem ze swych upraw na relatywnie dobrej pozycji na krajowym i międzynarodowym rynku wina.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Za nami Varsovino & Taste Spain

20 winiarzy i 10 firm spożywczych z Hiszpanii zaprezentowało swoją najnowszą ofertę podczas degustacji Varsovino & Taste Spain, która odbyła się 20 września w hotelu Crowne Plaza w Warszawie. Wydarzenie gościło ponad 200 profesjonalnych gości z branży winiarskiej i spożywczo- delikatesowej.

Zwycięzcy Grand Prix Blind Tasting w Gdańsku

Arkadiusz Kurowski z warszawskiego Flaming & Co. zwyciężył Grand Prix w Gdańsku, konkurs organizowany przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich w formule Blind Tasting. Drugie miejsce zajął Maciej Selwent z Vininova z Gdańska, a trzecie Bartosz Nowakowski z restauracji Czosnek i Oliwa w Bydgoszczy.

California Wine Weeks 2022

W tegorocznej akcji California Wine Weeks wzięło udział 40 restauracji i wine barów z całej Polski. Kampanię promocyjnej sprzedaży win kalifornijskich w HoReCa zorganizowano między 15 maja a 20 czerwca.

Adam Pawłowski: Winne Chiny

Ustępując tylko Hiszpanii i Francji, Chiny plasują się na trzecim miejscu wśród krajów o największym areale winnic. Czy to oznacza, że już wkrótce zaleje nas chińskie wino? Raczej nie, bo na większości winnic uprawiane są winogrona stołowe i na rodzynki. Niemniej jednak chińska branża rośnie w siłę.

Jacek Kapała z Winnicy Ingrid: Dogoniliśmy światowy peleton

Założona w 2008 r. winnica Ingrid należy do grona najstarszych komercyjnych w Polsce. Dziś rodzime etykiety zdobywają uznanie na światowych konkursach. O to jak przez 15 lat zmienił się polski rynek wina, pytamy współwłaściciela i założyciela winnicy Ingrid - Jacka Kapałę.

Pociąg z Krakowa na Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle (i z powrotem)

27 sierpnia o godzinie 7:42 ze stacji Kraków Główny ruszy pociąg na XVI Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle.

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej