Po konieczności podjęcia latem intensywnych zabiegów mających na celu ochronę zdrowia winorośli winiarze nie ustawali w swych mozolnych wysiłkach aż do stosunkowo późno rozpoczętego winobrania. Masę pracy i cierpliwości kosztowało wyselekcjonowanie zdrowych jagód i stworzenie im warunków zapewniających jak najdłuższe dojrzewanie. W przypadku odmian później dojrzewających, jak riesling, zbiory odbywały się do końca października, a w niektórych winnicach potrwają jeszcze do listopada.
Aromatyczne i filigranowe wina
Pozytywnym efektem tegorocznego późnego zbioru okazuje się być wybitna wyrazistość aromatów jagód rozwinięta podczas ciepłych jesiennych dni i chłodnych nocy. Wina rocznika 2021 charakteryzują się więc szczególnie zaznaczoną owocowością. Są też wyraźnie lżejsze w stylu niż w ostatnich bardzo ciepłych latach i wykazują się świeżą, orzeźwiającą owocową kwasowością.
Spore różnice w zbiorach pomiędzy regionami
Stan zbiorów rozkłada się w tym roku bardzo nierównomiernie na poszczególne regiony winiarskie. W zależności od warunków mikroklimatycznych i skuteczności środków ochrony roślin osiągi różnych winnic na obszarze tego samego regionu potrafią sięgać od „ekstremalnie słabych” do „nadzwyczaj dobrych”.
Różnice w zbiorach między regionami są równie rozbieżne. Na przykład w Mittelrhein i we Frankonii spodziewane są bardzo dobre rezultaty, które będą wyższe nawet o jedną trzecią, czy inaczej 12% od długoletniej średniej. Z kolei w Badenii późne przymrozki spowodowały duże straty w uprawach, zwłaszcza na południu regionu, w tej sytuacji oczekuje się tu spadku plonów o 20% w porównaniu ze średnią z ostatnich dziesięciu lat. Niższe plony, odpowiednio o 15% i 10 % notuje się również w Saale-Unstrut i Nahe.
Świetne wieści z regionu Ahr
W pozostałych niemieckich regionach winiarskich ocenia się, że zbiory winogron będą mniej więcej takie, jak dotychczasowo przeciętny dla każdego z regionów. Wirtemberscy winiarze są zadowoleni ze średniej wydajności upraw, która pomimo późnych przymrozków i szkód spowodowanych gradobiciami cieszy nieco może zaskakującą przewagą nad, swoją drogą wyjątkowo słabym, wynikiem w 2020 roku.
Tak samo usatysfakcjonowani są właściciele gospodarstw w regionie Ahr, którym dzięki nieocenionej pomocy i solidarności niezliczonych wolontariuszy udało się zebrać plon kalkulowany na 39 000 hektolitrów.
Europejskie winiarstwo na minusie
Wobec stosunkowo niewielkich zbiorów moszczu winnego w Europie w roku 2021, które wedle szacunków Komisji Europejskiej będą prawdopodobnie o 13% mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 171 milionów hektolitrów, niemieccy producenci wina widzą się z dorobkiem ze swych upraw na relatywnie dobrej pozycji na krajowym i międzynarodowym rynku wina.