x

Rocznik 2021 - znakomita jakość win niemieckich

Kategoria: Wino    15.11.2021

To nie był łatwy rok dla winiarzy w 13 niemieckich regionach winiarskich. Niemniej, jak ocenia Niemiecki Instytut Wina, rocznik 2021 należy uznać za udany pod kątem jakości owoców. Tegoroczny ogólnokrajowy zbiór szacowany na 8,7 mln hektolitrów będzie nieznacznie mniejszy niż w ostatnich latach.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
– W tym roku winiarze po prostu dali z siebie wszystko, niezmordowanie walcząc z arcytrudnymi wyzwaniami, jakie postawiły przed nimi głównie obfite opady deszczu – zauważa dyrektor zarządzająca Niemiecki Instytut Wina (DWI) Monika Reule.

Po konieczności podjęcia latem intensywnych zabiegów mających na celu ochronę zdrowia winorośli winiarze nie ustawali w swych mozolnych wysiłkach aż do stosunkowo późno rozpoczętego winobrania. Masę pracy i cierpliwości kosztowało wyselekcjonowanie zdrowych jagód i stworzenie im warunków zapewniających jak najdłuższe dojrzewanie. W przypadku odmian później dojrzewających, jak riesling, zbiory odbywały się do końca października, a w niektórych winnicach potrwają jeszcze do listopada.

Aromatyczne i filigranowe wina
Pozytywnym efektem tegorocznego późnego zbioru okazuje się być wybitna wyrazistość aromatów jagód rozwinięta podczas ciepłych jesiennych dni i chłodnych nocy. Wina rocznika 2021 charakteryzują się więc szczególnie zaznaczoną owocowością. Są też wyraźnie lżejsze w stylu niż w ostatnich bardzo ciepłych latach i wykazują się świeżą, orzeźwiającą owocową kwasowością.

Spore różnice w zbiorach pomiędzy regionami
Stan zbiorów rozkłada się w tym roku bardzo nierównomiernie na poszczególne regiony winiarskie. W zależności od warunków mikroklimatycznych i skuteczności środków ochrony roślin osiągi różnych winnic na obszarze tego samego regionu potrafią sięgać od „ekstremalnie słabych” do „nadzwyczaj dobrych”.

Różnice w zbiorach między regionami są równie rozbieżne. Na przykład w Mittelrhein i we Frankonii spodziewane są bardzo dobre rezultaty, które będą wyższe nawet o jedną trzecią, czy inaczej 12% od długoletniej średniej. Z kolei w Badenii późne przymrozki spowodowały duże straty w uprawach, zwłaszcza na południu regionu, w tej sytuacji oczekuje się tu spadku plonów o 20% w porównaniu ze średnią z ostatnich dziesięciu lat. Niższe plony, odpowiednio o 15% i 10 % notuje się również w Saale-Unstrut i Nahe.

Świetne wieści z regionu Ahr
W pozostałych niemieckich regionach winiarskich ocenia się, że zbiory winogron będą mniej więcej takie, jak dotychczasowo przeciętny dla każdego z regionów. Wirtemberscy winiarze są zadowoleni ze średniej wydajności upraw, która pomimo późnych przymrozków i szkód spowodowanych gradobiciami cieszy nieco może zaskakującą przewagą nad, swoją drogą wyjątkowo słabym, wynikiem w 2020 roku.
Tak samo usatysfakcjonowani są właściciele gospodarstw w regionie Ahr, którym dzięki nieocenionej pomocy i solidarności niezliczonych wolontariuszy udało się zebrać plon kalkulowany na 39 000 hektolitrów.

Europejskie winiarstwo na minusie
Wobec stosunkowo niewielkich zbiorów moszczu winnego w Europie w roku 2021, które wedle szacunków Komisji Europejskiej będą prawdopodobnie o 13% mniejsze niż w roku poprzednim i wyniosą 171 milionów hektolitrów, niemieccy producenci wina widzą się z dorobkiem ze swych upraw na relatywnie dobrej pozycji na krajowym i międzynarodowym rynku wina.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

ADAM PAWŁOWSKI: PROFESJONALNE DEGUSTACJE

W lutym i marcu branża winiarska budzi się z zimowego snu i wraz z przebiśniegami pojawiają się pierwsze zaproszenia na degustacje. Jako doświadczony uczestnik tego typu imprez radzę wystawcom, jak najlepiej się zaprezentować, a osobom odwiedzającym, jak dobrze skorzystać z degustacji.

Polskie wino coraz popularniejsze. Gdzie i jakie szczepy uprawia się nad Wisłą?

Rynek polskich win rozwija się dynamicznie. Jakość niektórych trunków jest bardzo wysoka. Choć branża winiarska w naszym kraju odrodziła się zaledwie kilka lat temu, to wina z Polski są już nagradzane na międzynarodowych konkursach.

Wino na medal - konkurs Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Ruszyły zgłoszenia do trzeciej edycji konkursu "Wino na medal" organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Swoje produkty mogą zgłaszać do konkursu importerzy, dystrybutorzy i producenci wina, których produkty są dostępne w ofercie branży HoReCa.

Świeżym okiem na etykiety win

Czym może zaowocować współpraca ambitnych studentów grafiki z winiarzami? Wyróżniającymi się projektami etykiet, które wraz z rocznikami 2020 i 2021 pojawią się na butelkach, a być może wpłyną na trendy w projektowaniu wizerunku polskich winnic. Wszystko to w ramach projektu "Etykiety polskich win".

Wina czerwone na jesień i nie tylko

Bogactwo smaków, duża różnorodność, a nawet właściwości prozdrowotne to tylko niektóre zalety win czerwonych. Na świecie jest około 100 tys. odmian winorośli, ale większość win powstaje z ok. 150 szczepów. Co jeszcze warto wiedzieć o winach czerwonych?

BIAŁE CZERWONE Festiwal Wina Polskiego - w czerwcu w Warszawie

Druga edycja imprezy, na której pojawią się najciekawsi producenci reprezentujący wszystkie polskie regiony winiarskie odbędzie się 16-17 czerwca w stołecznej Fortecy u Kręglickich.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej