x

Vincent i Portugalia Gourmet w warszawskiej Hali Koszyki

Kategoria: Miejsca    10.11.2021

Hala Koszyki poszerza ofertę kuchni europejskiej. Jeszcze w tym roku będzie tam można kupić portugalskie przysmaki z Portugalia Gourmet, a na początku przyszłego - skosztować francuskiego pieczywa i ciastek w bistro Vincent. Oba lokale znajdą się na parterze budynku.

Hala Koszyki w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Hala Koszyki w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Nadziewane binokle z Lotaryngii, rolady bûches de Noël czy chleby na zakwasie z Dordogne – już niedługo będzie można kupić w Hali Koszyki. Słynąca z francuskich wypieków piekarnia Vincent otworzy się na początku przyszłego roku.

Vincent Boulangerie Patisserie to nie tylko piekarnia, ale także cukiernia i bistro oferujące francuskie pieczywo i wyroby cukiernicze tworzone ręcznie według tradycyjnych receptur, tylko z naturalnych składników. Za marką stoi Francuz urodzony w Lotaryngii - Vincent Gauthier, który od najmłodszych lat był miłośnikiem dobrego pieczywa i produktów wysokiej jakości. Do produkcji wypieków sprowadzane są z Francji najlepsze dostępne na tamtejszym rynku mąki i inne składniki, dzięki czemu mają prawdziwie francuski smak.

Jeszcze jesienią w Koszykach otworzą się delikatesy Portugalia Gourment. Portugalia Gourment to miejsce przywodzące na myśl wakacje w słonecznej Portugalii. Kupimy tu produkty będące kwintesencją tamtejszej kuchni. Nie zabraknie przetworów, sardynek i konserw rybnych oraz doskonałego portugalskiego wina i mocniejszych alkoholi. Dla miłośników słodkości będą zaś wypiekane na miejscu sławne portugalskie ciasteczka Pastel de Nata.  

– W minionym roku przedłużyliśmy większość umów najmu, potwierdzając jednocześnie dobrą i partnerską relację z naszymi najemcami. Dodatkowo stale urozmaicamy ofertę Hali Koszyki, tak aby była ona atrakcyjna dla naszych gości. Oprócz wspomnianych najbliższych otwarć, w roku 2022 pojawią się nowe miejsca spotkań oraz kolejne marki – mówi Anna Merta, leasing director retail w Globalworth Poland.

Hala Koszyki została wzniesiona ponad 100 lat temu przy ulicy Koszykowej w Warszawie na terenie ówczesnego folwarku Koszyki. Zaprojektowana w secesyjnym stylu przez architekta Juliusza Dzierżanowskiego, dopiero jesienią 2016 roku wróciła na mapę miasta jako wyjątkowy punkt towarzyski i kulinarny, gdzie można zjeść w kilkunastu restauracjach i barach lub kupić produkty spożywcze do domu. Kompleks obejmuje 16 000 mkw. powierzchni biurowej i 6 500 mkw. powierzchni handlowej. Właścicielem i zarządcą Hali Koszyki jest Globalworth.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Cafe Podrygi - nowe miejsce restauratorów Katarzyny Błońskiej i Tomasza Czudowskiego oraz aktora Macieja Musiała

Cafe Podrygi na jednym z dziedzińców Muzeum Narodowego w Warszawie to kawiarnia za dnia, a wieczorem wine bar z muzyką na żywo. Miejsce wspólnie stworzyli aktor Maciej Musiał oraz Katarzyna Błońska i Tomasz Czudowski, właściciele restauracji Muzealnej i Ale Wino.

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Inne kategorie

Podcasty

Koniec papierowego kubka jest bliski? [PODCAST]

Ekologia coraz mocniej oddziałuje na wszystkie sfery życia i powoli wkracza także tam, gdzie jeszcze nie tak dawno w ogóle o niej nie myślano - do kawiarni, restauracji, barów. Jak ekologicznie prowadzić gastronomię? Rozmawiamy o tym z Krzysztofem Rzymanem, właścicielem kawiarni STOR w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej