x

Rogale świętomarcińskie w wersji polsko-francuskiej

Kategoria: Karta - dania    09.11.2021

Co łączy Francję z Poznaniem? Unikatowy wypiek, którego niepowtarzalnego aromatu migdałów z mielonymi daktylami i skórką pomarańczową nie sposób pomylić z inną słodkością. Rogal świętomarciński, którym zajadamy się 11 listopada, cieszy się od dekad niesłabnącą popularnością.

Rogale marcińskie z piekarni Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe
Rogale marcińskie z piekarni Chaud Pain. Zdjęcie: materiały prasowe
Jak smakuje tradycyjny rogal serwowany 11 listopada? Wyobraźmy sobie słodką, ciężką masę wykonaną na bazie białego maku, wanilii, z dodatkiem soczystych bakalii i orzechów, a to wszystko zamknięte w chrupiącym, półfrancuskim cieście drożdżowym, bogato oblanym lukrem.

Poza wyjątkową mieszanką aromatycznych, jesiennych składników w uzyskaniu idealnego rogala świętomarcińskiego bardzo ważny jest ponadto sposób wykonania i... zawijania ciasta. Co więcej, zgodnie z oryginalną recepturą, charakterystyczny wielkopolski półksiężyc powinien ważyć od 150 do 250 g.

Niekwestionowane są ponadto szczególne umiejętności cukierników. Przyrządzenie rogali świętomarcińskich jest bowiem wymagającym i czasochłonnym procesem, do którego potrzeba specjalistycznej wiedzy.

Na tropie białego maku
Rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain z okazji dnia św. Marcina wprowadziła do swojej oferty wypiek inspirowany oryginalną recepturą. Jednym z produktów, bez którego nie wyobrażamy sobie tego przysmaku jest biały mak, niestety nie wszędzie dostępny.

– Z tego względu przygotowania do poszerzenia oferty rozpoczęliśmy w Chaud Pain znacznie wcześniej. Zdołaliśmy dzięki temu odwzorować recepturę, a w efekcie również mieszkańcy Warszawy mają szansę skosztowania wypieków inspirowanych autentycznymi rogalami świętomarcińskimi – mówi Paweł Albert, szef piekarni rzemieślniczej Chaud Pain.

Półfrancuski, poznański a może… warszawski?
To właśnie ciasto jest tym, co łączy wypieki rodem z Francji z tymi, które 11 listopada pojawią się w towarzystwie kawy na wielu polskich śniadaniach. Półfrancuskie rogale na stałe wpisały się w uwielbiane przez Polaków sezonowe przysmaki. Wielu smakoszy słodkich wypieków w okolicach 11 listopada poszukuje cukierni, w której spróbują niepowtarzalnego smaku rogali świętomarcińskich, a najbardziej zaangażowani wybierają się nawet w tym celu do samego Poznania.

– To pierwszy dzień św. Marcina w naszej piekarni, ponieważ dopiero w grudniu będziemy obchodzić pierwsze urodziny Chaud Pain. Zależało nam na tym, aby 11 listopada zaoferować warszawiakom wypiek, który jest nie tylko unikatowy w skali Europy, ale przede wszystkim uwielbiany przez Polaków. Francuski charakter naszej piekarni, w której croissanty są jedną z naszych specjalności, tym bardziej mobilizował nas do podjęcia tego wyzwania – wskazuje Antoine Azaïs, dyrektor grupy Project Warszawa, w której skład wchodzi rzemieślnicza piekarnia Chaud Pain.

Garść słodkiej historii
Rogal świętomarciński jest ściśle związany z obchodami 11 listopada, czyli dniem św. Marcina, patrona Poznania. Choć historycy początek jego produkcji datują na XVI wiek, to pierwsze zapiski wzmiankujące wypiekanie tych przysmaków liczą przeszło 160 lat. Zainteresowanie tą tradycją stale rośnie, a wykwintny smak wypieku zadomawia się już poza granicami Wielkopolski. Każdy, kto choć raz skosztował tego wyjątkowego wypieku, z pewnością zapamięta to doświadczenie na bardzo długo.

Nietuzinkowość i niepowtarzalność smaku oryginalnych rogali świętomarcińskich sprawiła, że w 2008 roku zostały one wpisane przez Komisję Europejską do Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych na terenie Unii Europejskiej. Jest to jeden z trzech słodkich wypieków, które znalazły się na liście polskich produktów, tuż obok andrutów kaliskich i kołocza śląskiego.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielki powrót deserowych klasyków

Dlaczego nie warto wykreślać z menu szarlotki i innych tradycyjnych, by nie rzec spowszedniałych, deserów? Rok 2023 może być najlepszym momentem na ich powrót w nowym, odświeżonym wydaniu.

JABŁKOWE CRÊPES SUZETTE Z LABNEH Z KWAŚNEJ ŚMIETANY I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ - przepis z restauracji Baken

Przepis pochodzi z restauracji Baken

Najdroższe pączki w Polsce serwuje... Kuba Wojewódzki. Ile kosztuje wariant z jadalnym złotem?

Tegoroczny cenowy rekord Tłustego Czwartku pobiła należąca do Kuby Wojewódzkiego trójmiejska restauracja Niewinni Czarodzieje Trzy Zero. Lokal poszedł na całość - oferował ekskluzywne pączki z jadalnym złotem w cenie 49 zł. Chętnych nie brakowało.

Pizza hawajska - hit czy kit? Już klasyka czy wciąż kulinarny obciach?

Pizza hawajska to danie, które jak żadne inne, podzieliło fanów włoskiej kuchni. Jedni ją uwielbiają, inni uważają za profanację, jeszcze inni kreatywnie ją modyfikują. Dlaczego ananas na pizzy wzbudza tak duże kontrowersje?

Świąteczne potrawy, które warto przyrządzić. Poznaj nasze propozycje

Wigilijne potrawy, wspólne gotowanie i dzielenie się przysmakami są nieodłącznymi elementami świątecznej magii. Dziś radzimy, co warto przyrządzić, by dobrze i różnorodnie zjeść w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Roślinne desery bez wyrzeczeń

Właściwie przygotowane roślinne torty, ciasta i kremy potrafią zaskakiwać nie tylko pomysłowością, ale przede wszystkim smakiem. Znalezienie alternatywy dla miodu, masła, jajek czy mleka jest znacznie łatwiejsze!

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej