x

Gęsina (i rogale) na Świętego Marcina w Browarach Warszawskich

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.11.2021

Od 11 do 21 listopada restauracje w Browarach Warszawskich serwować będą dania z gęsiną w roli głównej. Choćby udka z gęsi confit z glazurowanymi burakami czy gnocchi z szarpaną gęsiną w sosie z pora. Podpowiadamy, które miejsca przygotowały menu z tej okazji.

Gastronomja - udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Zdjęcie: materiały prasowe
Gastronomja - udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Zdjęcie: materiały prasowe
Gęsina gości na polskich stołach już od XVII wieku. Zgodnie z polskim przysłowiem – „najlepsza gęsina na Świętego Marcina” przyrządzana jest w listopadzie z okazji obchodów Święta Niepodległości. Dlaczego? Ponieważ 11 listopada również wspominamy św. Marcina i to na jego cześć na polskich stołach pojawiają się dania z gęsi.

Od kilku lat można zauważyć, że coraz więcej restauracji w całej Polsce próbuje przywrócić tradycję spożywania gęsiny w narodowe Święto Niepodległości. Browary Warszawskie także podjęły wyzwanie, by przypomnieć warszawiakom o  staropolskiej tradycji.

A jak gęsina zaprezentuje się w Browarach Warszawskich?
Browar Warszawski – tu goście będą mieli okazję  delektować się udem gęsim confit z modrą kapustą, piklowaną śliwką i sosem winno-wiśniowym.
Gastronomja zaskoczy dwiema sezonowymi pozycjami w menu – będzie to wyśmienite carpaccio z półgęska z serem Emilgrana i marynowanymi borowikami oraz udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Jeśli chodzi o bardziej śródziemnomorskie propozycje, to polecamy zajrzeć do Sobremesa Tapas Bar, która serwuje roladę z konfitowanej nogi gęsiej z rozmarynem, puree z selera oraz kandyzowaną wiśnią i orzechami.

OCTO pasta & pizza z kolei zaprasza na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem. Zdjęcie: materiały prasowe
OCTO pasta & pizza z kolei zaprasza na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem. Zdjęcie: materiały prasowe
A’Panu occo zaprasza na panuozzo z wolno pieczoną gęsią z musem z pieczonego jabłka z palonym szczypiorem, majonezem żurawinowym, marchewką małosolną, sałatą rzymską i piklowaną czerwoną cebulą.
OCTO pasta & pizza z kolei – na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem.
W Boston Burger możecie liczyć na bardziej sycącą propozycję, czyli burgera z mięsem z gęsiny.
Jeśli jednak przyjdzie wam ochota na klasykę gatunku, czyli gęś w tradycyjnym wydaniu, to koniecznie zróbcie przystanek w Jasnej Sprawie, która przygotowała pierś z gęsi z pieczoną gruszką, puree ziemniaczanym i żurawiną.
Ökarimå Ramen przez tydzień będzie serwował limitowany ramen - Shoyu ramen z aromatyzowanym gęsim tłuszczem, na bazie makaronu alkalicznego. Całość będzie podana z jajkiem, kukurydzą, pieczoną piersią z gęsi, shitake i chilli.
A jeśli chcielibyście przygotować dania z gęsi samodzielnie, polecamy wybrać się do delikatesów Crazy Butcher, w których kupicie m.in. gęś w całości, udka z gęsi, piersi z gęsi, korpusy i skrzydełka na rosół, kabanosy, kiełbasę z gęsi oraz półgęsek, czyli wędzoną pierś z gęsi.
Dla wszystkich miłośników rogali świętomarcińskich mamy dobrą wiadomość! Zajrzyjcie do Bakery Browary Warszawskie, jednej z najlepszych piekarni w Polsce, która przygotowała bezkonkurencyjne rogale z białym makiem.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Letnia odsłona Fine Dining Week

Od 6 do 31 lipca odbędzie się festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Szefowie kuchni z ponad 100 restauracji przygotowali dla festiwalowych gości popisowe, autorskie menu spoza karty oraz niespodzianki smakowe, dzieląc się swoją filozofią kuchni.

Bocuse d’Or Poland on Tour - kolacje dla szerokiej publiczności

Bocuse d’Or Poland On Tour to projekt Akademii Bocuse d’Or Polska skierowany do szerszej publiczności. Podczas cyklu kolacji będzie można spróbować dań uczestników krajowych selekcji i szefów z Akademii oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. Najbliższa kolacja 24 czerwca w Sopocie.

Glovo dostarczy zamówienia na festiwal muzyczny Kortowiada. Koniec z kolejkami po jedzenie!

To pierwsze tego typu rozwiązanie oferowane przez platformę delivery na imprezie masowej - na terenie 61. Juwenaliów Olsztyńskich Glovo uruchomi punkt odbioru zamówień złożonych za pomocą aplikacji. Nie zabraknie konkursów, zniżek i promocji.

Robot-kelner w Pizza Hut. Sieć stawia na innowacje

Pizza Hut prowadzi od maja test robotów BellaBot w dwóch lokalizacjach w Polsce. Obsłużeni przez roboty-kelnerów mogą zostać goście warszawskiego Zodiaka przy ul. Widok 26 oraz lokalu Wrocław Rynek. Roboty z sympatycznymi buziami kotów wspierają pracę zespołu, wywołując uśmiechy konsumentów.

Za nami Whisky Day Cracow

Czwarty raz z rzędu Kraków stał się polską stolicą obchodów międzynarodowego dnia whisky, nieoficjalnego święta, które dało początek festiwalowi Whisky Day Cracow.

Ginweek - rusza nowy festiwal poświęcony ginowi

Moda na gin rozkwita w polskich barach! Od 1 do 19 czerwca w pięciu największych polskich miastach odbędzie się premierowa edycja festiwalu promocji kultury ginu - GinWeek. W ponad 60 topowych barach można skosztować zestawu dwóch koktajli w cenie 39 zł.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej