x

Gęsina (i rogale) na Świętego Marcina w Browarach Warszawskich

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.11.2021

Od 11 do 21 listopada restauracje w Browarach Warszawskich serwować będą dania z gęsiną w roli głównej. Choćby udka z gęsi confit z glazurowanymi burakami czy gnocchi z szarpaną gęsiną w sosie z pora. Podpowiadamy, które miejsca przygotowały menu z tej okazji.

Gastronomja - udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Zdjęcie: materiały prasowe
Gastronomja - udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Zdjęcie: materiały prasowe
Gęsina gości na polskich stołach już od XVII wieku. Zgodnie z polskim przysłowiem – „najlepsza gęsina na Świętego Marcina” przyrządzana jest w listopadzie z okazji obchodów Święta Niepodległości. Dlaczego? Ponieważ 11 listopada również wspominamy św. Marcina i to na jego cześć na polskich stołach pojawiają się dania z gęsi.

Od kilku lat można zauważyć, że coraz więcej restauracji w całej Polsce próbuje przywrócić tradycję spożywania gęsiny w narodowe Święto Niepodległości. Browary Warszawskie także podjęły wyzwanie, by przypomnieć warszawiakom o  staropolskiej tradycji.

A jak gęsina zaprezentuje się w Browarach Warszawskich?
Browar Warszawski – tu goście będą mieli okazję  delektować się udem gęsim confit z modrą kapustą, piklowaną śliwką i sosem winno-wiśniowym.
Gastronomja zaskoczy dwiema sezonowymi pozycjami w menu – będzie to wyśmienite carpaccio z półgęska z serem Emilgrana i marynowanymi borowikami oraz udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Jeśli chodzi o bardziej śródziemnomorskie propozycje, to polecamy zajrzeć do Sobremesa Tapas Bar, która serwuje roladę z konfitowanej nogi gęsiej z rozmarynem, puree z selera oraz kandyzowaną wiśnią i orzechami.

OCTO pasta & pizza z kolei zaprasza na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem. Zdjęcie: materiały prasowe
OCTO pasta & pizza z kolei zaprasza na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem. Zdjęcie: materiały prasowe
A’Panu occo zaprasza na panuozzo z wolno pieczoną gęsią z musem z pieczonego jabłka z palonym szczypiorem, majonezem żurawinowym, marchewką małosolną, sałatą rzymską i piklowaną czerwoną cebulą.
OCTO pasta & pizza z kolei – na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem.
W Boston Burger możecie liczyć na bardziej sycącą propozycję, czyli burgera z mięsem z gęsiny.
Jeśli jednak przyjdzie wam ochota na klasykę gatunku, czyli gęś w tradycyjnym wydaniu, to koniecznie zróbcie przystanek w Jasnej Sprawie, która przygotowała pierś z gęsi z pieczoną gruszką, puree ziemniaczanym i żurawiną.
Ökarimå Ramen przez tydzień będzie serwował limitowany ramen - Shoyu ramen z aromatyzowanym gęsim tłuszczem, na bazie makaronu alkalicznego. Całość będzie podana z jajkiem, kukurydzą, pieczoną piersią z gęsi, shitake i chilli.
A jeśli chcielibyście przygotować dania z gęsi samodzielnie, polecamy wybrać się do delikatesów Crazy Butcher, w których kupicie m.in. gęś w całości, udka z gęsi, piersi z gęsi, korpusy i skrzydełka na rosół, kabanosy, kiełbasę z gęsi oraz półgęsek, czyli wędzoną pierś z gęsi.
Dla wszystkich miłośników rogali świętomarcińskich mamy dobrą wiadomość! Zajrzyjcie do Bakery Browary Warszawskie, jednej z najlepszych piekarni w Polsce, która przygotowała bezkonkurencyjne rogale z białym makiem.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Whisky Live Warsaw 2022 przeszedł do historii

Rekordowa liczba wystawców oraz frekwencja. Nowa przestrzeń, która udźwignęła presję wydarzenia, mnóstwo sesji Masterclass oraz kolekcjonerski kącik. Tegoroczna edycja festiwalu przechodzi do historii jako najlepsza z dotychczasowych.

Anna i Robert Lewandowscy stworzyli zdrowe przekąski dla kibiców

Nawet 65 proc. kibiców sięga po niezdrowe przegryzki podczas oglądania meczów. Dzięki nowym przekąskom Anny i Roberta Lewandowskich można teraz kibicować zdrowo. Trwający mundial to także okazja do udziału w konkursie i wymyślenia "cieszynki", którą wykona najlepszy napastnik świata.

Rekordy na Restaurant Week. Ruszyły rezerwacje na 2023 rok

Festiwal pod hasłem #FoodLooksGood zgromadził w najlepszych restauracjach rekordowe ponad 135 tysięcy gości. Polska edycja Restaurant Week jest siódmym największym wydarzeniem kulinarnym spośród wszystkich na świecie i drugim największym biletowanym eventem w kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej - podsumowanie kulinarnego świętowania niepodległości

Blisko 400 restauracji z 224 miast wzięło udział w akcji Tydzień Kuchni Polskiej związanej z obchodami Święta Niepodległości. W menu pojawiło się kilkaset dań kuchni regionów, jak chociażby warmińskie dzyndzałki, podhalańska jagnięcina czy zupa z brukwi, zapomniany specjał kuchni Pomorza.

Festiwal hiszpański w gdańskiej Stacji Food Hall

Od 24 do 27 listopada Stacja Food Hall w gdańskiej galerii Metropolia zaprasza na kulinarną podróż do Hiszpanii. Podczas czterodniowego festiwalu będą serwowane dania inspirowane Andaluzją, Galicją czy też Katalonią.

Druga odsłona kolacji Grand Dinners za nami!

W Restauracji Belvedere odbyły się kolacje z cyklu Grand Dinners. Gwiazdami obu wieczorów - 7 i 8 listopada - byli francuscy szefowie kuchni Christophe Bacquié i Emmanuel Renaut, którzy przylecieli do Warszawy specjalnie na tę okazję. Kroku dorównywał im gospodarz miejsca Tomasz Łagowski.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej