x

Gęsina (i rogale) na Świętego Marcina w Browarach Warszawskich

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.11.2021

Od 11 do 21 listopada restauracje w Browarach Warszawskich serwować będą dania z gęsiną w roli głównej. Choćby udka z gęsi confit z glazurowanymi burakami czy gnocchi z szarpaną gęsiną w sosie z pora. Podpowiadamy, które miejsca przygotowały menu z tej okazji.

Gastronomja - udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Zdjęcie: materiały prasowe
Gastronomja - udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Zdjęcie: materiały prasowe
Gęsina gości na polskich stołach już od XVII wieku. Zgodnie z polskim przysłowiem – „najlepsza gęsina na Świętego Marcina” przyrządzana jest w listopadzie z okazji obchodów Święta Niepodległości. Dlaczego? Ponieważ 11 listopada również wspominamy św. Marcina i to na jego cześć na polskich stołach pojawiają się dania z gęsi.

Od kilku lat można zauważyć, że coraz więcej restauracji w całej Polsce próbuje przywrócić tradycję spożywania gęsiny w narodowe Święto Niepodległości. Browary Warszawskie także podjęły wyzwanie, by przypomnieć warszawiakom o  staropolskiej tradycji.

A jak gęsina zaprezentuje się w Browarach Warszawskich?
Browar Warszawski – tu goście będą mieli okazję  delektować się udem gęsim confit z modrą kapustą, piklowaną śliwką i sosem winno-wiśniowym.
Gastronomja zaskoczy dwiema sezonowymi pozycjami w menu – będzie to wyśmienite carpaccio z półgęska z serem Emilgrana i marynowanymi borowikami oraz udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Jeśli chodzi o bardziej śródziemnomorskie propozycje, to polecamy zajrzeć do Sobremesa Tapas Bar, która serwuje roladę z konfitowanej nogi gęsiej z rozmarynem, puree z selera oraz kandyzowaną wiśnią i orzechami.

OCTO pasta & pizza z kolei zaprasza na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem. Zdjęcie: materiały prasowe
OCTO pasta & pizza z kolei zaprasza na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem. Zdjęcie: materiały prasowe
A’Panu occo zaprasza na panuozzo z wolno pieczoną gęsią z musem z pieczonego jabłka z palonym szczypiorem, majonezem żurawinowym, marchewką małosolną, sałatą rzymską i piklowaną czerwoną cebulą.
OCTO pasta & pizza z kolei – na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem.
W Boston Burger możecie liczyć na bardziej sycącą propozycję, czyli burgera z mięsem z gęsiny.
Jeśli jednak przyjdzie wam ochota na klasykę gatunku, czyli gęś w tradycyjnym wydaniu, to koniecznie zróbcie przystanek w Jasnej Sprawie, która przygotowała pierś z gęsi z pieczoną gruszką, puree ziemniaczanym i żurawiną.
Ökarimå Ramen przez tydzień będzie serwował limitowany ramen - Shoyu ramen z aromatyzowanym gęsim tłuszczem, na bazie makaronu alkalicznego. Całość będzie podana z jajkiem, kukurydzą, pieczoną piersią z gęsi, shitake i chilli.
A jeśli chcielibyście przygotować dania z gęsi samodzielnie, polecamy wybrać się do delikatesów Crazy Butcher, w których kupicie m.in. gęś w całości, udka z gęsi, piersi z gęsi, korpusy i skrzydełka na rosół, kabanosy, kiełbasę z gęsi oraz półgęsek, czyli wędzoną pierś z gęsi.
Dla wszystkich miłośników rogali świętomarcińskich mamy dobrą wiadomość! Zajrzyjcie do Bakery Browary Warszawskie, jednej z najlepszych piekarni w Polsce, która przygotowała bezkonkurencyjne rogale z białym makiem.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Rekordy Wiosennego Restaurant Week

Mimo pandemii, prawie 90 tys. gości wzięło udział w wiosennej edycji Restaurant Week - to tylko 2,5% mniej niż rok temu. Rzeszowskie Patio odwiedziło przez 2,5 tygodnia aż 2 781 festiwalowych klientów!

A to ciekawe! "Jedzenie dziś i jutro" - cykl filmowy w Arte po polsku

Czy potrawy wegańskie mogą szkodzić? Jak będą wyglądać restauracje jutra? Czy dania będą przyrządzać roboty? Co będziemy jeść w przyszłości? Oto niektóre pytania, jakie stawiają twórcy filmów dokumentalnych cyklu "Jedzenie dziś i jutro", pokazywanych bezpłatnie po polsku na platformie VOD ARTE.

Selgros fundatorem Wigilii Caritas dla niemal 10 tys. osób

To już 16 raz kiedy przy wigilijnym stole Caritas spotkają się samotni i potrzebujący. Współorganizatorem tego ważnego wydarzenia jest Selgros Cash&Carry, dzięki czemu może przyjąć ono charakter ogólnopolski. Firma przekazała na ten cel ponad 35 ton żywności.

W SŁUSZNEJ SPRAWIE

5 stycznia na Stadionie Energa Gdańsk odbyła się charytatywna "Kolacja Szefów Kuchni". Kolacje przygotowywane wspólnie przez kilku szefów kuchni to zawsze świetna okazja do wymiany pomysłów i doświadczeń, zdobycia nowych inspiracji.

MUZEUM WÓDKI OTWARTE

Pierwszy tego typu obiekt w Polsce zaczął działać 16 grudnia w Warszawie, przy placu Teatralnym. Muzeum Wódki w Warszawie to największa na świecie kolekcja eksponatów związanych z historią wódki.

Ruszyły rezerwacje na jesienną edycję Restaurant Week

Jesienna odsłona festiwalu potrwa od 28 października do 15 listopada - szefowie kuchni przygotowują trzy dania w cenie 49 zł. W menu na pierwszym miejscu pojawią się potrawy jarskie i rybne, promowane będą składniki zero-waste, a zakazane - plastikowe słomki i opakowania na wynos.

Inne kategorie

Akademia Horeca

Jak łączyć napoje i alkohole z jedzeniem?

Jako restaurator pewnie wiele razy myślałeś o zasadach łączenia potraw i napojów. Jak sprawić, aby odpowiednia selekcja napojów pasowała do menu? Co zrobić, by obsługa umiała zarekomendować odpowiedni napój 
do serwowanego posiłku?
więcej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej