- Gastronomja - udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Zdjęcie: materiały prasowe
Od kilku lat można zauważyć, że coraz więcej restauracji w całej Polsce próbuje przywrócić tradycję spożywania gęsiny w narodowe Święto Niepodległości. Browary Warszawskie także podjęły wyzwanie, by przypomnieć warszawiakom o staropolskiej tradycji.
A jak gęsina zaprezentuje się w Browarach Warszawskich?
Browar Warszawski – tu goście będą mieli okazję delektować się udem gęsim confit z modrą kapustą, piklowaną śliwką i sosem winno-wiśniowym.
Gastronomja zaskoczy dwiema sezonowymi pozycjami w menu – będzie to wyśmienite carpaccio z półgęska z serem Emilgrana i marynowanymi borowikami oraz udo z gęsi confit z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i glazurowanymi buraczkami. Jeśli chodzi o bardziej śródziemnomorskie propozycje, to polecamy zajrzeć do Sobremesa Tapas Bar, która serwuje roladę z konfitowanej nogi gęsiej z rozmarynem, puree z selera oraz kandyzowaną wiśnią i orzechami.
A’Panu occo zaprasza na panuozzo z wolno pieczoną gęsią z musem z pieczonego jabłka z palonym szczypiorem, majonezem żurawinowym, marchewką małosolną, sałatą rzymską i piklowaną czerwoną cebulą.
OCTO pasta & pizza z kolei – na gnocchi z szarpaną, wolno pieczoną gęsiną w sosie z pora, grzybów i śmietany z rozmarynem.
W Boston Burger możecie liczyć na bardziej sycącą propozycję, czyli burgera z mięsem z gęsiny.
Jeśli jednak przyjdzie wam ochota na klasykę gatunku, czyli gęś w tradycyjnym wydaniu, to koniecznie zróbcie przystanek w Jasnej Sprawie, która przygotowała pierś z gęsi z pieczoną gruszką, puree ziemniaczanym i żurawiną.
Ökarimå Ramen przez tydzień będzie serwował limitowany ramen - Shoyu ramen z aromatyzowanym gęsim tłuszczem, na bazie makaronu alkalicznego. Całość będzie podana z jajkiem, kukurydzą, pieczoną piersią z gęsi, shitake i chilli.
A jeśli chcielibyście przygotować dania z gęsi samodzielnie, polecamy wybrać się do delikatesów Crazy Butcher, w których kupicie m.in. gęś w całości, udka z gęsi, piersi z gęsi, korpusy i skrzydełka na rosół, kabanosy, kiełbasę z gęsi oraz półgęsek, czyli wędzoną pierś z gęsi.
Dla wszystkich miłośników rogali świętomarcińskich mamy dobrą wiadomość! Zajrzyjcie do Bakery Browary Warszawskie, jednej z najlepszych piekarni w Polsce, która przygotowała bezkonkurencyjne rogale z białym makiem.