x

Finał konkursu "Kuchnia Roślinna". Młodzi kucharze walczyli o tytuł najlepszego

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    09.11.2021

27 października w odbył się finał I Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego "Kuchnia Roślinna" im. Zbigniewa Kopyckiego. W konkursie wzięli udział uczniowie z całej Polski. Partnerem strategicznym wydarzenia był Selgros Cash & Carry.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Konkurs w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi podzielony był na dwa etapy. W pierwszym uczniowie szkół gastronomicznych – w zależności od konkurencji -  przesyłali receptury i zdjęcia potraw lub prac w technice carvingu. W drugim autorzy tych najlepszych, wyłonionych przez jury, wzięli udział w finale.  

Liczył się nie tylko wygląd
Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem, napłynęło ponad 100 zgłoszeń. Były one oceniane na podstawie kilku kryteriów, m.in. nawiązania do tematyki, kreatywności oraz użytych technik. W trakcie zmagań uczestnicy przygotowali dwa talerze degustacyjne i jeden do zaprezentowania przed publicznością. Oceniane było wszystko – przygotowanie i czystość stanowiska, zastosowanie prawidłowych technik kulinarnych, ale przede wszystkim wygląd, smak i aromat przygotowanej potrawy.

Nieskończone możliwości
W konkurencji carvingowej wszyscy finaliści kierowali się sezonowością i wybrali do swojej pracy dynię. Byli oni oceniani pod względem kreatywności, użytych techniki, staranności oraz trudności cięć. Obecność ekspertów kulinarnych sprawiła, że emocje były porównywalne z udziałem w telewizyjnym show.

- Kuchnia wegetariańska i wegańska to nieskończone możliwości. Zachęcanie uczniów szkół gastronomicznych do przygotowania dań kuchni roślinnej, pokazywanie możliwości włączenia ich w różnej formie do codziennego menu niesamowicie rozbudza ich kreatywność. Udział w konkursach kulinarnych oraz szkolenie się jest niezbędne w karierze młodego kucharza - Mówi Bartosz Peter, ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Kapitan Reprezentacji Narodowej Kucharzy Polski.

Zdjęcie: carving dyni / materiały prasowe
Zdjęcie: carving dyni / materiały prasowe

Gotowanie pod okiem fachowców
Uczniowie mieli możliwość przygotowania dań pod okiem najlepszych fachowców oraz nawiązania kontaktów, które mogą pomóc im po zakończeniu szkoły w znalezieniu pracy w najlepszych polskich restauracjach. Zwycięzcami zostali Marta Szcześniak i Krzysztof Krawczyk z łódzkiego Gastronomika. Przygotowali gołąbki z kurkami na maśle, czosnkiem, cebulą, ciecierzycą, olejem truflowym na puree szczawiowym z olejem z pestek dyni aromatyzowanym tymiankiem, z flambirowaną dynią jako dodatkiem.

Konkurencję carvingową wygrała Monika Konieczny z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. Jurorzy byli pod ogromnym wrażeniem prac. Wszyscy finaliści zostali nagrodzeni przez partnera strategicznego Selgros Cash & Carry bonami zakupowymi.

We wrześniu tego roku łódzki Gastronomik oraz  Selgros Cash & Carry podpisali umowę o współpracy. Dzięki niej uczniowie mogą korzystać z wszechstronnego

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Inauguracja Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie

Sieć hurtowni MAKRO Polska otworzyła Akademię Inspiracji w drugiej lokalizacji. Gościem specjalnym wydarzenia był Tim Raue, szef kuchni i właściciel berlińskiej restauracji wyróżnionej dwoma gwiazdkami Michelin.

Więcej niż konkurs

Spośród 10 tys. kandydatów do finału docierają najlepsi barmani z 55 krajów, by na oczach 2 milionów widzów zmierzyć się w 6 morderczych wyzwaniach. Cel? Miejsce w Hall of Fame World Class - najtrudniejszego konkursu barmańskiego globu. Kolejna szansa w przyszłym roku w Berlinie.

The Best Chef Awards 2017

W Warszawie po raz pierwszy w historii odbyła się gala The Best Chef, podczas której wręczono nagrody dla najlepszych szefów kuchni na świecie.

Szkolenie Tork VR Clean Hands z nagrodą targów Interclean Amsterdam Online 2020

Innowacyjne szkolenie Tork w zakresie higieny rąk dla pracowników służby zdrowia otrzymało nagrodę publiczności Visitors Choice Award podczas tegorocznych targów Interclean Amsterdam Online.

Transgourmet i Selgros Cash & Carry inaugurują RESTART 2.0

RESTART 2.0 to kolejna edycja programu wszechstronnego wsparcia dla gastronomii Transgourmet i Selgros Cash & Carry. Obejmuje m. in. ofertę rabatową dopasowaną do potrzeb każdego biznesu, wsparcie marketingowe oraz merytoryczne, a także praktyczne szkolenia.

Chef Days w Gratz

W dniach 28 i 29 maja w Gratz odbyła się kolejna edycja Chef Days, międzynarodowego wydarzenia gastronomicznego organizowanego przez magazyn Rolling Pin. Wzięli w nim udział m.in.: Ana Roš, Elena Arzak, Tim Raue, Quique Dacosta, czy Lukas Mraz. Jako pierwszy polak w historii wydarzenia, na konferenc

Inne kategorie

Podcasty

Roślinne zamienniki w menu restauracji [PODCAST]

Coraz większa grupa Polaków deklaruje chęć ograniczenia spożycia mięsa, nie tylko w kuchni domowej, ale także podczas wizyt w restauracjach i spożywania dań na wynos. Chcąc trafić w ich gusta, warto rozważyć zmiany w menu lokalu na bardziej roślinne.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej