x

Znamy zwycięzców S.Pellegrino Young Chef 2019-2021

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    08.11.2021

W ostatni weekend października w Mediolanie w szranki prestiżowego konkursu stanęli najbardziej utalentowani młodzi kucharze z całego świata. Zwycięzcą i zdobywcą tytułu S.Pellegrino Young Chef został reprezentant Wielkiej Brytanii - Jerome Ianmark Calayag.

Z lewej Jerome Ianmark Calayag - zwycięzca S.Pellegrino Young Chef 2019-2021.Zdjęcie: materiały prasowe
Z lewej Jerome Ianmark Calayag - zwycięzca S.Pellegrino Young Chef 2019-2021.Zdjęcie: materiały prasowe
Wielki Finał 30 października w Mediolanie stanowił zwieńczenie edycji 2019-2021 prestiżowego, międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef, którego celem jest pobudzanie kreatywności młodych kucharzy i pielęgnowanie przyszłości gastronomii. Główną nagrodę zdobył Jerome Ianmark Calayag, reprezentujący Wielką Brytanię i Europę Północną, pokonując dziewięciu rywali z całego świata.

Jerome Ianmark Calayag - zwycięzca S.Pellegrino Young Chef 2019-2021. Zdjęcie: materiały prasowe
Jerome Ianmark Calayag - zwycięzca S.Pellegrino Young Chef 2019-2021. Zdjęcie: materiały prasowe
Jury zachwycił swoim daniem „Humble vegetables”, stworzonym we współpracy z mentorem Davidem Ljungqvistem. Kapituła doceniła umiejętności Calayaga, dobór składników, sposób podania oraz przesłanie, jakie stało za jego przepisem.

Tym samym tegoroczny zdobywca nagrody dla najlepszego młodego szefa kuchni przechodzi do historii i dołącza do grona młodych mistrzów, którzy otrzymali ten sam tytuł w ubiegłych latach – Marka Moriarty (2015), Mitcha Lienharda (2016) i Yasuhiro Fujio (2018). Co ważne, tym samym daje nadzieję na kreowanie lepszego świata gastronomii w przyszłości.

Dodatkowe nagrody

Radość zwycięzców S.Pellegrino Young Chef 2019-2021. Zdjęcie: materiały prasowe
Radość zwycięzców S.Pellegrino Young Chef 2019-2021. Zdjęcie: materiały prasowe
Podobnie jak w ubiegłych latach, tak i tym razem wysoki poziom umiejętności wszystkich uczestników zachwycił jury konkursu S.Pellegrino Young Chef, w którego skład weszły największe osobowości światowej gastronomi: Enrico Bartolini, Manu Buffara, Andreas Caminada, Mauro Colagreco, Gavin Kaysen oraz Clare Smyth-Jerome.
W tegorocznej edycji konkursu oprócz tytułu S.Pellegrino Young Chef Jury przyznało także trzy nowe nagrody:

• Elissa Abou Tasse, reprezentująca region Afryki i Bliskiego Wschodu, za swoje danie „Adam’s garden” otrzymała nagrodę Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy za przygotowanie dania łączącego w sobie różne kultury.

• Callan Austin, reprezentant Afryki i Bliskiego Wschodu, z daniem „The ghost net” otrzymał nagrodę S.Pellegrino Award for Social Responsibility. Jest ona przyznawana szefowi kuchni, który najlepiej odzwierciedli przekonanie, że jedzenie powinno być rezultatem zachowań odpowiedzialnych społecznie.

• Społeczność internetowa Fine Dining Lovers przyznała nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought Award reprezentantce krajów iberyjskich i śródziemnomorskich Andrei Ravasio. Jej danie „El domingo del campesino” zostało uznane za najlepiej prezentujące osobiste przekonania autorki.

Udział Polaków
Najnowsza edycja była imponująca – spośród 135 młodych szefów kuchni wytypowanych w preselekcji, lokalne jury wyłoniło 12 finalistów z różnych regionów świata, którzy następnie wzięli udział w wielkim finale i pod okiem mentorów mogli dopracować swoje autorskie dania.

Polska również miała swoją reprezentację podczas finału w Mediolanie. Łukasz Moneta (chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie) walczył o nagrodę Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy, a Krzysztof Konieczny (chef w restauracji Neon streetfood bar w Gdyni) rywalizował o nagrodę Fine Dining Lovers Food for Thought Award. Polscy kucharze zdobyli nowe, cenne doświadczenia, które będą mogli wykorzystać w swojej dalszej kulinarnej karierze, wzbogacając światową gastronomię.

– Ciekawym doświadczeniem było zobaczyć, jak inni uczestnicy podchodzą do tego konkursu, jaką mają koncepcję, pomysł i w jaki sposób przygotowują dania. Zaobserwowałem na tym polu duże różnice kulturowe. Wrażanie zrobiła na mnie organizacja konkursu, warsztaty i spotkania z najlepszymi szefami kuchni.  Na co dzień nie mamy czasu ani okazji na takie doświadczenia! – zdradził Łukasz Moneta.

Krzysztof Konieczny zaś zachęca innych kucharzy do spróbowania swoich sił w konkursie: – Wróciłem pełen pozytywnej energii, z nowymi znajomościami i możliwościami. Bardzo zachęcam młodych szefów kuchni do wzięcia udziału w tym ogromnym wydarzeniu, ponieważ takie doświadczenia naprawdę odmieniają życie.

W Wielkim Finale udział wzięła także Lara Gessler – polska ambasadorka marek S.Pellegrino i Acqua Panna. Znana restauratorka i autorka książek kulinarnych kibicowała młodym talentom oraz relacjonowała całe wydarzenie za pośrednictwem swoich kanałów w mediach społecznościowych.

Kolacja według Massimo Bottury
Zwieńczeniem 3-dniowego wydarzenia w Mediolanie była uroczysta kolacja. Mistrz gastronomii Massimo Bottura wraz ze swoim zespołem – Takahiko Kondo, Riccardo Forapani, Francesco Vincenzi, Jessica Rosval oraz Bernardo Paladini – przygotowali dla gości ekskluzywną kolację składającą się z pięciu wyjątkowych momentów, która była odzwierciedleniem tego, co w S.Pellegrino Young Chef Academy najważniejsze, czyli kreatywności, innowacji, pasji i profesjonalizmu.

Konkurs S.Pellegrino Young Chef jest inicjowany przez S.Pellegrino – markę naturalnej wody mineralnej od Nestlé Waters, a jego celem jest odkrywanie młodych talentów i wspieranie ich rozwoju poprzez mentoring i możliwość zdobywania doświadczenia.

– Jesteśmy dumni z wielkiego finału, który dał nam możliwość ponownego spotkania się osobiście i zobaczenia w pracy młodych, naprawdę fenomenalnych talentów kulinarnych. Dlatego dziękujemy wszystkim, którzy dołączyli do nas z całego świata. To było niesamowite. Przekazujemy najszczersze gratulacje Jerome, któremu udało się zabłysnąć przed naszym jury oraz dziękujemy także wszystkim młodym talentom, członkom  S.Pellegrino Young Chef Academy – mówi Stefano Bolognese, Dyrektor Sanpellegrino International Business Unit.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czysty sukces! Winterhalter Polska podsumowuje SMAKKi Gastrotargi

SMAKKi to przestrzeń wymiany doświadczeń i sprawdzonych praktyk, pełna pomysłów i wiedzy, wydarzenie stworzone przez ludzi branży dla branży. Jednym z wystawców, którzy wysoko oceniają udział w targach, jest Winterhalterr, producent profesjonalnych zmywarek gastronomicznych.

Heinz Selection: poznaliśmy najlepsze polskie burgerownie

Finały konkursu Heinz Selection już za nami. Poznaliśmy dziesiątkę najlepszych burgerowni, które objęte zostaną globalnym programem partnerskim.

MAKRO Polska zrealizowało założenia strategii odpowiedzialnego biznesu na rok 2022

Realizacja założeń strategii odpowiedzialnego biznesu jest istotnym elementem działalności MAKRO Polska. W 2022 roku firma skupiła się między innymi na: rozwoju kultury bezpieczeństwa żywności, minimalizacji negatywnego wpływu na środowisko oraz wdrożeniu programów wspierających pracowników.

Selgros Cash & Carry sponsorem Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego dla uczniów szkół gastronomicznych

16 uczestników z 8 szkół walczyło o tytuł najlepszego młodego kucharza podczas finału VII Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego. Sponsorem wydarzenia był Selgros Cash & Carry.

Foodsi, Restaurant Week i Free Now we wspólnej kampanii

Tej wiosny Foodsi kontynuuje przekaz "Tu się nie marnuje", zwracający uwagę na problem marnotrawienia jedzenia, a dodatkowo zachęca do dbania nie tylko o planetę, ale również o własne samopoczucie. Aby lepiej realizować te misję Foodsi łączy siły z Free Now i Restaurant Week.

Giancarlo Russo trenerem Akademii Inspiracji MAKRO

Do grona trenerów Akademii Inspiracji MAKRO dołączył Giancarlo Russo - znany propagator kuchni włoskiej w branży HoReCa. Poprowadzi on cykl warsztatów dotyczących trzech regionów kuchni włoskiej. Szkolenia skierowane są do zawodowych kucharzy i szefów kuchni.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej