x

Piotr Ślusarz szefem kuchni w My Place. Stworzył menu dobre na sen

Kategoria: Miejsca    05.11.2021

Znany m.in. z programu Top Chef Piotr Ślusarz został szefem kuchni restauracji My Place przy gdyńskim hotelu My Story. Menu zaprojektował zgodnie z ideą, jaka przyświeca hotelowi. Wszystko ma w nim sprzyjać… dobremu snu i relaksowi.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
My Story Gdynia to hotel butikowy. Jego filozofia kręci się wokół koncepcji dobrego, komfortowego snu, relaksu oraz pozbywania się stresów, które na ogół towarzyszą nam w codziennym życiu. Naturalnym przedłużeniem tej idei stało się menu restauracji hotelowej My Place, za które w całości odpowiada Piotr Ślusarz.

Od szczupaka po perlicę
Szef kuchni stawia więc na zioła, naturalne smaki i przyjazne dla żołądka połączenia, które -  według zapewnienia na stronie WWW restauracji - wyciszą nas na koniec dnia i pobudzą o poranku.
W menu znajdziemy między innymi gotowanego szczupaka w ziołach zalewanego na oczach gościa pomidorowym consomme z melisą czy torcik na bazie rubinowej czekolady z konfiturą i dodatkiem sezonowych owoców. Nie zabrakło także drobiu.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe

– Tworzyłem kartę zgodnie z filozofią hotelu. W trakcie wyboru potraw towarzyszyła mi koncepcja snu. Poza tym stawiam na promowanie małych, lokalnych dostawców, którzy cenią sobie wysoką jakość produktów. Menu jest krótkie, ale zaskakujące. Znajdziecie w nim tradycyjne polskie smaki w nowej odsłonie. W ofercie My Place znajdują się zarówno dania syte, jak i te lżejsze, dzięki którym dobrze się wyśpicie. Bardzo ciekawą propozycją jest perlica z orzechami, długo gotowana w niskiej temperaturze, a następnie grillowana. To lekka potrawa, z dodatkiem ziołowego crusta, który również nawiązuje do koncepcji snu. Postawiłem również na kilka dań wegetariańskich, które będą świetną alternatywą dla tradycyjnych polskich smaków – zdradza szef kuchni My Place.
 
Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe

Fine dining i kaszubski street food
Piotr Ślusarz dał się poznać szerszej publiczności za sprawą swojego udziału w programie Top Chef, gdzie wywalczył staż w słynnej gwiazkowej hiszpańskiej restauracji El Celler de Can Roca, a w finałowym odcinku -- również angaż w Atelier Amaro. Pracował także m.in. w restauracji sopockiego hotelu Sheraton oraz w londyńskich lokalach Hibiscus i L'Autre Pied.


W ostatnim czasie mieszkańcy Trójmiasta mogli kojarzyć obecnego szefa kuchni My Place z gdańską Stacją Food Hall w Galerii Metropolia. Jak na razie jednak kaszubski street food, który tworzył Piotr, dostępny będzie przez internet.  – Bôłt na chwilę obecną nie działa stacjonarnie, przenieśliśmy go do online’u. Wrócimy ze stacjonarnym punktem Bôłta na pewno w przyszłym roku, ale już raczej nie w Gdańsku. Na razie wybieramy punkt na naszą lokalizację – mówi Piotr Ślusarz.
 
 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Śniadania w Fabryce Norblina

Warszawski Food Town w Fabryce Norblina zaprasza gości na poranne posiłki. Śniadania serwowane są już od 8:00 rano.

Agnieszka Rojewska otworzyła palarnię kawy w Warszawie

Agnieszka Rojewska, wielokrotna mistrzyni Polski Barista oraz zwyciężczyni London Coffee Masters otworzyła w stolicy showroom oraz sklep z kawą Sheep and Raven.

Wina Dajcie w Rzeszowie: goście chcą być zaskakiwani

Rzeszowska restauracja Wina Dajcie zajęła III miejsce w plebiscycie gości ostatniej edycji festiwalu Restaurant Week.Jak się przygotować do takiego wydarzenia i jak osiągnąć sukces - o tym rozmawiamy z Waldemarem Kaczmarkiem, właścicielem konceptu.

Wystawa "Special ingredient" w warszawskim Sakebar by Nobu

Do 24 marca w warszawskim Sakebar by Nobu można oglądać wystawę "Special ingredient". Ten artystyczno-kulinarny projekt jest efektem kilkumiesięcznej współpracy artystki Agnieszki Stopyry i Nobu Hotel Warsaw.

Brać - pierwszy w Warszawie wine bar z tylko polskimi winami

Działający w Porcie Praskim Brać to pierwszy w stolicy wine bar serwujący jedynie polskie wina. Właściciele chcą przybliżyć gościom świat wciąż niedocenianego rodzimego winiarstwa, więc stawiają również na edukację, organizując degustacje i spotkania z winiarzami.

Sushi Soul w Warszawie - japońska klasyka z nowoczesnym twistem według Mariusza Melcera

Sushi Soul to działająca od niedawna w mokotowskim Forcie Piłsudskiego restauracja, której współwłaścicielem jest szef kuchni Mariusz Melcer, znany z warszawskiego Sakana Sushi Bar.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej