x

Piotr Ślusarz szefem kuchni w My Place. Stworzył menu dobre na sen

Kategoria: Miejsca    05.11.2021

Znany m.in. z programu Top Chef Piotr Ślusarz został szefem kuchni restauracji My Place przy gdyńskim hotelu My Story. Menu zaprojektował zgodnie z ideą, jaka przyświeca hotelowi. Wszystko ma w nim sprzyjać… dobremu snu i relaksowi.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
My Story Gdynia to hotel butikowy. Jego filozofia kręci się wokół koncepcji dobrego, komfortowego snu, relaksu oraz pozbywania się stresów, które na ogół towarzyszą nam w codziennym życiu. Naturalnym przedłużeniem tej idei stało się menu restauracji hotelowej My Place, za które w całości odpowiada Piotr Ślusarz.

Od szczupaka po perlicę
Szef kuchni stawia więc na zioła, naturalne smaki i przyjazne dla żołądka połączenia, które -  według zapewnienia na stronie WWW restauracji - wyciszą nas na koniec dnia i pobudzą o poranku.
W menu znajdziemy między innymi gotowanego szczupaka w ziołach zalewanego na oczach gościa pomidorowym consomme z melisą czy torcik na bazie rubinowej czekolady z konfiturą i dodatkiem sezonowych owoców. Nie zabrakło także drobiu.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe

– Tworzyłem kartę zgodnie z filozofią hotelu. W trakcie wyboru potraw towarzyszyła mi koncepcja snu. Poza tym stawiam na promowanie małych, lokalnych dostawców, którzy cenią sobie wysoką jakość produktów. Menu jest krótkie, ale zaskakujące. Znajdziecie w nim tradycyjne polskie smaki w nowej odsłonie. W ofercie My Place znajdują się zarówno dania syte, jak i te lżejsze, dzięki którym dobrze się wyśpicie. Bardzo ciekawą propozycją jest perlica z orzechami, długo gotowana w niskiej temperaturze, a następnie grillowana. To lekka potrawa, z dodatkiem ziołowego crusta, który również nawiązuje do koncepcji snu. Postawiłem również na kilka dań wegetariańskich, które będą świetną alternatywą dla tradycyjnych polskich smaków – zdradza szef kuchni My Place.
 
Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe

Fine dining i kaszubski street food
Piotr Ślusarz dał się poznać szerszej publiczności za sprawą swojego udziału w programie Top Chef, gdzie wywalczył staż w słynnej gwiazkowej hiszpańskiej restauracji El Celler de Can Roca, a w finałowym odcinku -- również angaż w Atelier Amaro. Pracował także m.in. w restauracji sopockiego hotelu Sheraton oraz w londyńskich lokalach Hibiscus i L'Autre Pied.


W ostatnim czasie mieszkańcy Trójmiasta mogli kojarzyć obecnego szefa kuchni My Place z gdańską Stacją Food Hall w Galerii Metropolia. Jak na razie jednak kaszubski street food, który tworzył Piotr, dostępny będzie przez internet.  – Bôłt na chwilę obecną nie działa stacjonarnie, przenieśliśmy go do online’u. Wrócimy ze stacjonarnym punktem Bôłta na pewno w przyszłym roku, ale już raczej nie w Gdańsku. Na razie wybieramy punkt na naszą lokalizację – mówi Piotr Ślusarz.
 
 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Pop-up restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie

Jak fine diningowa restauracja poradzi sobie w warunkach ulicznych? Przekonamy się podczas pop-upu restauracji Epoka na Nocnym Markecie w Warszawie! Szef kuchni Marcin Przybysz stworzył na tę okazję menu, w którym współczesne interpretacje historycznych przepisów przekłada na język comfort foodu.

Bałkańska Dusza na Saskiej Kępie pod wodzą Adama Chrząstowskiego

Adam Chrząstowski został szefem kuchni w warszawskiej restauracji Bałkańska Dusza. Przygotowuje tam potrawy na tradycyjnym bałkańskim grillu, ale w menu znajdziemy takie specjały jak m.in. pączek z grasicą czy bycze jądro w podwędzanej białej czekoladzie.

Druga restauracja MAX Premium Burgers w Poznaniu już otwarta

MAX Premium Burgers - najstarsza szwedzka sieć restauracji serwująca burgery - otworzyła drugi lokal w Poznaniu, a tym samym - siedemnasty w Polsce.

Nowe restauracje w Fabryce Norblina

Gastronomiczna oferta Fabryki Norblina poszerzyła się o nowe lokale. To Bocca Ristorante & Pizzeria z włoską kuchnią i pizzą neapolitańską, SOUL on the grill serwujący amerykański comfort food i restauracja Paradiso z kuchnią międzynarodową. Za kilka dni otworzy się legendarny tex-mex - Blue Cactus,

Aleksander Baron stawia na ziemniaczany fast food Kartoszki na warszawskim brzegu Wisły

Znany i ceniony szef kuchni Aleksander Baron otworzył w Warszawie Kartoszki - fast food serwujący grillowane ziemniaki z 14 wariantami przeróżnych farszów: od gzika, przez tzatziki, wędzony ser z Wiżajn czy boczniaki, po kimchi.

Nowa kawiarnia Green Caffè Nero w sercu Wrocławia

Green Caffè Nero poszerzyła sieć swoich kawiarni o nowy lokal przy ul. Szewskiej 8 we Wrocławiu. Nowoczesna architektura miejsca oraz jego usytuowanie wśród ceglanych kamienic odzwierciedlają kontrasty, którymi zachwyca turystów to pełne historii miasto.

Inne kategorie

Podcasty

Wegańskie słodycze: jak to ugryźć? [PODCAST]

Dania wegańskie dobrze zadomowiły się już w polskich sklepach i restauracjach. Coraz częściej klienci mają ochotę również na ciasta i desery, które nie zawierają produktów odzwierzęcych, a cukiernie chętnie wychodzą im naprzeciw. Rozmawiamy o tym z Dominiką Targosz, ambasadorką Chef for Change.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej