x

Piotr Ślusarz szefem kuchni w My Place. Stworzył menu dobre na sen

Kategoria: Miejsca    05.11.2021

Znany m.in. z programu Top Chef Piotr Ślusarz został szefem kuchni restauracji My Place przy gdyńskim hotelu My Story. Menu zaprojektował zgodnie z ideą, jaka przyświeca hotelowi. Wszystko ma w nim sprzyjać… dobremu snu i relaksowi.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
My Story Gdynia to hotel butikowy. Jego filozofia kręci się wokół koncepcji dobrego, komfortowego snu, relaksu oraz pozbywania się stresów, które na ogół towarzyszą nam w codziennym życiu. Naturalnym przedłużeniem tej idei stało się menu restauracji hotelowej My Place, za które w całości odpowiada Piotr Ślusarz.

Od szczupaka po perlicę
Szef kuchni stawia więc na zioła, naturalne smaki i przyjazne dla żołądka połączenia, które -  według zapewnienia na stronie WWW restauracji - wyciszą nas na koniec dnia i pobudzą o poranku.
W menu znajdziemy między innymi gotowanego szczupaka w ziołach zalewanego na oczach gościa pomidorowym consomme z melisą czy torcik na bazie rubinowej czekolady z konfiturą i dodatkiem sezonowych owoców. Nie zabrakło także drobiu.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe

– Tworzyłem kartę zgodnie z filozofią hotelu. W trakcie wyboru potraw towarzyszyła mi koncepcja snu. Poza tym stawiam na promowanie małych, lokalnych dostawców, którzy cenią sobie wysoką jakość produktów. Menu jest krótkie, ale zaskakujące. Znajdziecie w nim tradycyjne polskie smaki w nowej odsłonie. W ofercie My Place znajdują się zarówno dania syte, jak i te lżejsze, dzięki którym dobrze się wyśpicie. Bardzo ciekawą propozycją jest perlica z orzechami, długo gotowana w niskiej temperaturze, a następnie grillowana. To lekka potrawa, z dodatkiem ziołowego crusta, który również nawiązuje do koncepcji snu. Postawiłem również na kilka dań wegetariańskich, które będą świetną alternatywą dla tradycyjnych polskich smaków – zdradza szef kuchni My Place.
 
Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe

Fine dining i kaszubski street food
Piotr Ślusarz dał się poznać szerszej publiczności za sprawą swojego udziału w programie Top Chef, gdzie wywalczył staż w słynnej gwiazkowej hiszpańskiej restauracji El Celler de Can Roca, a w finałowym odcinku -- również angaż w Atelier Amaro. Pracował także m.in. w restauracji sopockiego hotelu Sheraton oraz w londyńskich lokalach Hibiscus i L'Autre Pied.


W ostatnim czasie mieszkańcy Trójmiasta mogli kojarzyć obecnego szefa kuchni My Place z gdańską Stacją Food Hall w Galerii Metropolia. Jak na razie jednak kaszubski street food, który tworzył Piotr, dostępny będzie przez internet.  – Bôłt na chwilę obecną nie działa stacjonarnie, przenieśliśmy go do online’u. Wrócimy ze stacjonarnym punktem Bôłta na pewno w przyszłym roku, ale już raczej nie w Gdańsku. Na razie wybieramy punkt na naszą lokalizację – mówi Piotr Ślusarz.
 
 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wine&Bar Grono w Warszawie - wino w miłym gronie

Co można stworzyć na 30 mkw w centrum stolicy? Sklep z winami? Miejsce degustacji? Lokal, do którego można wpaść na aperitivo i antipasti? Piękną przestrzeń do spotkań z przyjaciółmi? Wszystko w jednym - taki jest właśnie Wine&Bar Grono.

Bartosz Lisek ponownie otwiera Lokal na Rybę. W menu m. in. ... bawimordki

Zamknięty w kwietniu 2022 roku Lokal na Rybę Bartosza Liska wystartuje ponownie w swojej dawnej lokalizacji na początku grudnia. Wnętrze przechodzi właśnie gruntowny remont.

Jedyny taki McDonald's w Polsce. Lokal opakowany w wełniane ubranko

Restauracja McDonald's w Ustroniu została przyodziana... w wełniany kubrak. Oryginalne "opakowanie" budynku lokalu to część kampanii, która promuje zimową, sezonową ofertę Burger Drwala. Jej premiera rusza 23 listopada.

The Complex w Warszawie - miks smaków i rozrywki

The Complex to kulinarno-rozrywkowe serce multibrandowego obiektu Louvre Hotels Group w Warszawie. Przestrzeń pełną smaków i wydarzeń współtworzą trzy koncepty gastronomiczne.

Sposób na kryzys? Morski Zając - restauracja latem, palarnia kawy poza sezonem

Niektórzy restauratorzy zamiast utyskiwać na wojnę i szalejącą inflację, dywersyfikują ryzyko, przekształcając swój koncept. Morski Zając z Kuźnicy, dotąd miejsce całoroczne, w tym roku zamyka się na zimę, by skupić się na drugim biznesie - palarni kawy.

Pomysł na kryzys według Koko & Roy - delikatesy zamiast bistro

Pandemia, wojna, inflacja... Są restauratorzy, którzy się nie poddają kryzysom, a zamiast narzekać wymyślają kolejne sposoby na dywersyfikowanie lub zmianę swojego biznesu. Bistro Koko & Roy przekształciło się w delikatesy. O zmianie rozmawiamy z Anną Sytą, właścicielką biznesu.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej