Imprezy towarzyszące
Oprócz specjalnego menu w restauracjach nie zabraknie także festynów, np. w skansenie w Swołowie na Pomorzu z Rafałem Niewiarowskim (Dym na Wodzie) czy na Lubelszczyźnie w Puchaczowie (Zbyszek Kołodziej Majątek Rutka, Gęś Biłgorajska).
Odbędzie się impreza plenerowa w Folwarku Kamyk pod Częstochową, jak również kolacje tematyczne w Pałacu Goetzów w Brzesku czy też w Park Hotelu w Szczecinie. Podczas kolacji w Brzesku 6 listopada weźmie udział aż trzech Królów Gęsiny: Mateusz Ciołko, Mateusz Guzik, Dawid Klimaniec oraz Szef kuchni Pałacu Goetzów Paweł Kras.
Uwaga! Konkurs!
Jak co roku zorganizowany również zostanie konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych propozycji sami szefowie kuchni, biorący udział w akcji. Zwycięża receptura, która otrzyma największą liczbę głosów, zaś jej autor ogłoszony zostanie Królem Gęsiny 2021/2022.
Przypominamy, że ten tytuł w przeszłości wywalczyli: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak, Marcin Pławecki, Mateusz Guzik, Mateusz Ciołko i Dawid Klimaniec.
Poleje się wino
Od kilku lat gęsinie towarzyszy również rodzimej produkcji Wino Świętomarcińskie. Podobnie jak i w latach poprzednich, przygotowała je na potrzeby akcji Winnica Turnau z Baniewic w Województwie Zachodniopomorskim.
– Tegoroczne młode wino z Winnicy Turnau powstało na bazie szczepu seyval blanc. Jego jabłkowo-cytrusowy kręgosłup czyni je świeżym i orzeźwiającym, a przy okazji przemyca kwiatowy kierunek i otula usta delikatną limonkową kwasowością – mówi Jacek Turnau, współwłaściciel winnicy. – Winogrona na Wino Świętomarcińskie zostały zebrane na początku października. Pozwoliło to zachować lekkość wina, dzięki czemu idealnie odnajdzie się ono w towarzystwie gęsiego pasztetu, sałat nasyconych oliwą, będzie współgrać z owocami morza i morskimi rybami i na pewno z łatwością wcieli się w aperitif – dodaje.
To się opłaca!
– To co cieszy, to powrót do hodowli gęsi w przydomowych gospodarstwach. Owszem, gęsina jest najdroższa spośród drobiu, co odpowiada jej jakości, jednak ceny czasami są spekulacyjne, na co składa się zbyt wysoki koszt jaj gęsich czy też wylęgniętych gąsiąt oraz marże zakładów drobiarskich i sklepów detalicznych. Jeśli producentom faktycznie zależy na uniezależnieniu się od rynku niemieckiego, muszą długoterminowo zainwestować w polski rynek, oferując gęsinę w bardziej przystępnych cenach, tak by na rodzimym rynku nie kosztowała więcej niż w Niemczech – mówi Szklarek.
Lista restauracji na stronie: www.gesina.pl
Terminarz akcji
5 XI – Otwarcie pierwszych butelek Wina Świętomarcińskiego z Winnicy Turnau w restauracjach biorących udział w akcji.
5-14 XI – Festiwale i konkursy poświęcone gęsinie w Swołowie pod Słupskiem, w Kamyku pod Częstochową oraz w Puchaczowie na Lubelszczyznie.
23 XI – Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę i wybranie spośród Szefów Kuchni „Króla Gęsiny 2021/2022”.